XS
SM
MD
LG

Dva Jedinstva u petak, u Paraćinu, Lider pored Nišaave, Stojanovićev lob sezone, Svilajnčani, čuvajte se!

Srpskoligaši sa Istoka su počeli prvenstvo nedelju dana ranije i u petak na programu je prvi meč 5. kola. Protekli vikend doneo je očekivane rezultate i veliko iznenađenje u Vranju i pobedu novajlije iz Ćuprije. Morava 1918 je preokrenula u zaustavnom vremenu, a utakmicu je obeležio u dubokoj nadoknadi Ilija Stojanović golom sezone, lob udarcem sa oko 60 metara. Timok 1919 je uknjižio treću pobedu dovoljno da se izdvoji na vrhu. “Orlovi” su nakon stratnog poraza, nanizali tri pobede i izbili na drugo mesto. Jedinstvo 1936 je dobilo komšijski derbi sa Trstenikom PPT i prikovali ga za dno tabele. Derbi začelja u Brzom Brodu nije dao pobednika, kao i okršaj Jagodinaca i Piroćanaca. Paraćinci nisu bili uspešni, Dunav je naneo prvi poraz Jedinstvu, a “staklarci” su poraženi u Svilajncu. Dominirali su domaćini sa pet pobeda, čast gostiju odbranili su Ćuprijčani, postignuta su 22 gola.

U Paraćinu u petak, od 15:00, sastaju se dva Jedinstva. Domaćin je prvi poraz ubeležio u Prahovu u kvalitetnom i izjednačenom meču. Kruševljani su sa manjim poteškoćama dobili komšije iz Trstenika i trenutno su četvrti. Ukoliko tipujete konačni rezultat, obavezno upišite “dvojku”.

U subotu se igra u Ćupriji, Kladovu i Trsteniku.

Morava 1918 predstavlja najprijatnije iznenađene na startu prvenstva i pobeda u Vranju ide u prilog izrečenoj tvrdnji. Trener Dejan Popović kaže da je meč odlučio karakter ekipe, spremnost da sa svakim odigraju otvoreno, na gol više. Nije ih pokolebao poništen gol, neiskorišćen penal, igrali su istim intezitetom i bili nagrađeni neverovatnim golovima u nadoknadi vremena. Ugostiće Radnički iz Svilajnca, koji su dobili minimalcem SFS Borac i kaznili goste za brojne promašaje.

Đerdap je osvojio prvi bod u Brzom Brodu, koji mu neće puno značiti ukoliko ne bude pobeđivao u Kladovu. Ostali su bez trenera Ivana Tasića (nasledio ga Milan Ćirić), imaju organizacionih i finansijskih problema, koji imaju reprekusije na terenu. Gosti iz Jagodine su favoriti, uz ogradu da nisu ispunili zacrtani cilj na startu (četiri remija) i rastali su se od trenera Dejana Grujića, koga je nasledio povratnik Zoran Terzić. Novi kormilar nije zadovoljan izdanjem ekipe, jer su imali sat vremena igrača više i dozvolili rivalu da povede. Bila je to igra bez igre i remi je najpravičniji ishod.

Derbi začelja odigraće novajlije Trstenik PPT i Brzi Brod, koji su do sada osvojili po bod. Jedini bod domaćin je uzeo na startu u gostima i zatim naređao tri poraza. Nišlije su takođe u problemima organizacione prirode i prvi bod su uzeli protiv Kladovčana. Da li će Trsteničani zabeležiti prvu pobedu ili će gosti iznenaditi ostaje da se vidi, šanse su pola-pola.

Nedelja je rezervisana za mečeve u Popovcu, Paraćinu, Vlasotincu i Pirotu.

Prepodnevni matine igra se pored “staklare”, gde gostuje OFK Sinđelić. Domaćin se više nalazi u krizi rezultata nego igre, imali su nešto teži raspored i rešavaju probleme sa bonusima. U Svilajncu su imali nekoliko kolosalnih prilika i iz prekida bili kažnjeni greškom mladog golmana. “Orlovi” su nakon startnog poraza nanizali tri pobede, poslednju protiv mladih komšija iz Popovca. Radi se o takmičarski zreloj i disciplinovanoj ekipi, koja zna da odigra na rezultat.

Budućnost se nalazi u nezavidnoj situaciji nakon ubedljivog poraza u Durlanu. Imaju najmlađu i talentovanu decu, kojima fali više iskustva i seniorskih utakmica u nogama. Da je Prahovčanima neko ponudio sedam bodova posle četiri kola, prihvatili bi oberučke. Ubedljiv poraz u Nišu otreznio je igrače “spustio” ih na zemlju i veliki voljni momenat demonstrirali su u susretu sa Jedinstvom iz Paraćina.

Derbi se igra kraj Nišave, između Radničkog i vodećeg Timoka 1919. Piroćanci su u Jagodini sat vremena imali igrača manje (isključen Petrović), uspeli da povedu i dobro se držali tokom celog susreta. Novi trener Boban Stanković nije imao vremena da se bolje upozna sa ekipom i vremenom će se prilagoditi igračima i oni njemu. Zaječarci su za gol bili bolji od upornih i dobro organizovanih Vlasotinčana. Igralo se između dva šesnaesterca, sa nešto većim posedom domaćina, ali bez izrazitih prilika za gol. Kažu da ih očekuje najteže gostovanje u prvom delu sezone i mlađa ekipa biće na velikim iskušenjima pored Nišave.

Vlasina i SU Dinamo Jug su poraženi prvi put u sezoni, posebno je bio bolan neuspeh Vranjanaca od novajlije iz Ćuprije. Jedan od kandidata za titulu, uspeo je da povede, imao prednost do drugog minuta sudijske nadoknade i za nepunih pet minuta primio dva gola i ostao praznih šaka. Domaćin je dobro nameštena i iskusna ekipa, znaju oidigrati na rezultat, teško primaju golove, tako da Dinamovce očekuje na Rosulji motivisan i oran domaćin. Moraju zaboraviti bolan poraz i bodovni deficit nadoknaditi na strani.


Dunav 1 : 0 Jedinstvo 1936
OFK Brzi Brod 0 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 3 : 1 Trstenik PPT
Timok 1919 1 : 1 Đerdap
SU Dinamo Jug 2 : 0 Radnički (P)
Radnički (S) 2 : 1 Vlasina
OFK Sinđelić 1 : 3 Morava 1918
Budućnost 2 : 1 SFS Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 6 4 1 1 13
2 Dunav 6 4 1 1 13
3 Morava 1918 6 3 3 0 12
4 Timok 1919 6 3 2 1 11
5 Jedinstvo 1936 6 3 2 1 11
6 Jedinstvo (P) 6 3 1 2 10
7 Radnički (S) 6 2 3 1 9
8 Radnički (P) 6 2 3 1 9
9 OFK Sinđelić 6 3 0 3 9
10 GFK Jagodina 6 1 5 0 8
11 OFK Brzi Brod 6 2 0 4 6
12 SFS Borac 6 1 2 3 5
13 Vlasina 6 1 2 3 5
14 Budućnost 6 1 1 4 4
15 Đerdap 6 0 3 3 3
16 Trstenik PPT 6 0 1 5 1