XS
SM
MD
LG

Viliam Petko iz Slovačke pred početak jubilarnog kampa Ratka Nikolića poručuje – Ratkov kamp osim rukometnog znanja devojčicama i dečacima pruža i životno znanje!

Prva smena sa kampa Ratka Nikolića 2023

Naš sagovornik uoči ovogodišnjeg desetog jubilarnog Međunarodnog rukometnog kampa Ratko Nikolić bio je Viliam Petko – Vili iz Slovačke rukometni pregalac koji godinama ima odličnu saradnju sa Ratkovim kampom i zahvaljujući kome mnoga slovačka deca redovno posećuju Srbiju iz koje, kako on kaže, odlaze puni najlepših utisaka i sa novim rukometnim i životnim lekcijama…

Vili, pred nama je 10 jubilarno izdanje Međunarodnog rukometnog kampa Ratko Nikolić koje će se i ove godine održati u Vrnjačkoj Banji u dve sedmodnevne smene od 02. do 16.07.2024.godine.

Vi ste neko ko je odavno prepoznao kvalitet ovog kampa, šta to po Vama izdvaja ovaj kamp od drugih ?

"Kamp Ratka Nikolića ima pravu porodičnu i prijateljsku atmosferu, kako dolikuje Balkanu, iz tog razloga devojčice i dečaci se osećaju kao “kod svoje kuće”, u svom klubu, a u isto vreme imaju priliku da kroz različite treninge sa vrhunskim trenerima nauče mnogo toga novog , ne samo kada je rukomet u pitanju već i mnoge druge životne stvari koje će im kasnije pomoći da se bolje snađu u životu, šta god da rade i čime god da se bave..

Ono što izdvaja ovaj kapm od drugih je i to što tokom celog kampa, na svakom od treninga Ratko Nikolić takođe trenira sa svim kategorijama dece, pomeže svojim trenerima, aktivno učestvuje u svim segmentima rada kampa, obraća pažnju na svaku devojčicu i svakog dečaka i najbolji im im je rukometni uzor."

Ratko sa decom na svakom treningu

Kako je došlo do saradnje između Vas i Ratka ? Kako ste se upoznali i šta je bila inicijalna kapisla koja je dovela do početka saradnje ?

"S obzirom na to da več dugi niz godina radim u Tatrana Prešovu i još uvek sam aktivan u rukometnom svetu, upoznao sam Ratka Nikolića tokom utakmica i takmičenja u Evropskim kupovima i SEHA ligi, i to je bio naš prvi kontakt, koji smo kasnije intezivnije nastavili kroz saradnju na njegovom kampu.

Viliam Petko i njegov sin Jakub prvi put na kampu Ratka Nikolića

U Slovačkoj imamo vrlo malo rukometnih kampova za mlade, tako da sam na početku prvi put bio sa sinom Jakubom još u Matarušskoj Banji da probam kako je na Ratkovom kampu, a onda sam doveo i druge dečake iz Slovačke posebno iz RK Topoľčany.

Velika je šteta, što je 2020. godine došla korona, koja je prekinula ili čak eliminisala našu saradnju.

U 2019. godini u kampu je bio 10 slovačkih dečaka - rukometaša i u 2020. godini učestvovalo je čak 20 devojčica i dečaka, ali je na veliku žalost sve bio uništeno zbog korone."

Rukometaši iz Slovačke na kampu Ratka Nikoliča 2019 godine u Vrnjačkoj Banji

Kamp okuplja devojčice i dečake iz zemalja bivše Jugoslavije ali je sve više i budućih rukometnih zvezda iz zemalja Evrope. Vi ste neko ko posebno ceni ljude sa prostora bivše EX-YU i to ne krijete. Zašto je to tako ?

"Imam veoma srdačan odnos sa bivšom Jugoslavijom i Balkanom. Vrlo volim vaš narod zbog iskrenosti, ljubaznosti i vašeg temperanenta. Čak i kada se takmičite u sportu u mečeve stavljate maksimalan borbeni duh i srce sa velikim emocijama.

2018. godine pozvao sam u kamp dečaka koji je u tom trenutku bio veliki francuski talenat sa slovačkim korenima Michala Barana junijora - sina trenera Slovačke junijorske rukometne reprezentacije Michala Barana,starijeg, koji godinama živi u francuzskom gradu Angers.

Miško Baran junijor sada je već kapiten ekipi U21 reprezentacije Francuske. Eto to je samo jedan, od mnogobrojnih primera kakvi momci - talenti odrastaju u kampu Ratka Nikolića. "

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 u Prešovu, Slovačka - Srbija (21 : 27).

Rukomet se u Srbiji, posebno klupski, guši u problemima sa besparicom, i klubovi zbog konstantnog odlaska mladih igrača, ne uspevaju da dosegnu visine elitnih klubova koji igraju Ligu šampiona.

Muška Vojvodina se poprilično uspešno opire takvim tendencijama ali je još uvek daleko od elitnog društva Evrope... Reprezentativne selekcije Srbije za sada “su samo” učesnici najvećih takmičenja...

Kakva je situacija u zemlji u kojoj živite i u kojoj i te kako poznajete rukometne prilike ? Ima li na vidiku nekih vrhunskih igrača, poput Ratka u najboljim danima ?

"U Slovačkoj je nivo rukometa veoma loš, sličan Srbiji. Čak i kod nas postoji nedostatak novca za sport. Malo je pravog i studioznog rada sa mladima, onog koji ima puno detalja...

Ne traga se za talentima ne obraća se previše pažnje, kao što je to recimo na vašem kampu. Iz tog razloga, zbog manjkavosti i nedostataka u radu sa mladima, nema dobrih rezultata i uspeha ni u seniorskim selekcijama ni u Slovačkoj."

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 u Prešovu, Slovačka - Srbija (21 : 27).

Koliko ovakvi kampovi, poput onog koji organizuje Ratko, mogu doprineti poboljšanju rukometnih stvari kako u Srbiji tako i u zemljama okruženja?

"Za 10 godina postojanja kamp Ratka Nikolića izgradio je veliko i odlično ime u Evropi. Vaš kamp čini da je ovaj sport veoma popularan među mladima. Učesnici vašeg kampa stiču ne samo rukometno iskustvo, već i neraskidiva i prijatelstva i jezičko iskustvo sa stranim učesnicima."

Sastanak stručnog štaba pred svaki trening,ništa se ne prepušta slučaju

Da možete i imate tu slobodu, šta bi ste Ratkovom kampu dodali kao novinu?

"Ako mene pitate, to je to… nema se tu šta ni dodati ni oduzeti. Kamp Ratka Nikoliča ima svega - veoma kvalitetne trenere, odlične hale, vrhunski hotel sa odličnom hranom, što rezultira sa sve većim brojem dece koje posećuju ovaj kamp, neki se njemu vraćaju iz godine u godinu što znači da deca žele da budu deo te velike rukometne porodice Ratka Nikolića.”

Vaša poruka budućim rukometašicama i rukometašima ?

"Kamp Ratka Nikoliča daje mladima još veči apetit za treningom i novim uskustvom, a da bi ste to osetili i shvatili, potrebno je da samo jednom odete na kamp i sve će vam biti jasno… opet ćete se njemu vrlo rado i sa velikim žarom vraćati",

Kakvi su Vaši lični planovi i kada Vas možemo videti na kampu Ratka Nikolića u Vrnjačkoj Banji ?

"Poslednje dve godine nisam mogao da budem u kampu Ratka Nikolića. Uprkos tome nekoliko dečaka iz Slovačke bilo je na kampu i kada ja nisam bio sa vama. Još uvek se viđam sa Ratkom na rukometnim utakmicama u Evropi. Pomogao sam srpskoj muškoj reprezentaciji da organizuje pripremne utakmice u Slovačkoj i u Češkoj. Dakle, saradnja još uvek traje.

 A kada ću stiči u kamp u Vrnjačkoj Banji ? Dozvolite sebi da se iznenadite..."😉

Viliam Petko promoter kampa Ratka Nikoliča