XS
SM
MD
LG

Balkon za prave šampione

Na pravi način predstavili školu, grad i zemlju iz koje dolaze - košarkaška ekipa Gimnazije iz Kraljeva

Grad Kraljevo i Sportski savez Kraljeva započeli su još jednu lepu tradiciju. U gradskoj kući otvoren je balkon koji do sada nije imao neku svrhu,a sada je poslužio da se dočekaju sjajni mladi sportisti. Košarkaška ekipa kraljevačke Gimnazije, pobednici nedavno održanih 12. Olimpijskih igara školske omladine Srbije, na Svetskom đačkom prvenstvu u Kini zauzela je četvrto mesto.

U provinciji Makao, košarkaši iz Kraljeva su u grupi zabeležili četiri pobede, bili bolji od Belgije u četvrtfinalu, da bi taj pobednički niz prekinula Grčka. U borbi za treće mesto Kraljevčani su tesno poraženi od Turske. Ipak, četvrto mesto je fantastičan rezultat koji je oduševio sve u gradu na Ibru. zato je mladim košarkašima odmah po dolasku iz daleke Kine priređen prijem po uzoru na najveće svetske šampione i olimpijske pobednike.

Kao pravi šampioni na balkonu gradske kuće uz ovacije sugrađana

Jedno veliko i lepo iskustvo. Igrali smo sa ekipama iz celog sveta, pokazali smo kako se košarka uči i igra u Srbiji, u Kraljevu. Pobedili smo prvih pet utakmica, ušli u polufinale, bili blizu medalje. Grčka je dominirala na ovom šampionatu, stigli su do zlata i nas su ubedljivo pobedili, a onda nismo imali sreće u meču sa Turskom. Ovo je ogroman uspeh, nagrada za veliko odricanje i rad i svi smo srećni. Posebno smo srećni zbog ovakvog dočeka naših sugrađana, veliko hvala, jer ovo ćemo pamtiti ceo život. Nadam se da ovo neće biti i poslednji izlazak na balkon, da ćemo uraditi još velikih stvari u svojoim karijerama – u ime igrača naglasio je Aleksa Drašković (2007. godište) koji je imao tu čast da prvi izađe na pomenuti balkon pred svoje sugrađane.

Košarkaška ekipa kraljevačke Gimnazije četvrta na svetu

Izabranici profesora Vladimira Adamovića u grupi su pobedili Brazil 50-44, potom Čile rezultatom 57-40, pa Mongoliju rezultatom 59-51 i Ugandu rezultatom 60-58. U četvrtfinalu gimnazijaci iz grada na Ibru su bili bolji od Belgije rezultatom 66-62 i tako stigli do četiri najbolje ekipe na svetu. U polufinalu vršnjaci iz Grčke su bili bolji rezultatom 58-41, da bi u borbi za treće mesto Turska pobedila Kraljevčane rezultatom 56-53.

Predstavili smo svoju školu, grad i Srbiju na najbolji mogući način. Dečaci su dali svoj maksimum, borili se do poslednjeg na svakoj utakmici,a nije bilo lako, jer nije bilo lakog rivala na ovom prvenstvu. Grčka je ovde došla kao reprezentacija, zaista su dominirali, dok ostaje žal protiv Turske, nismo se snašli u samoj završnici i tesno smo izgubili. Momci su zaslužili medalju po svemu prikazanom, ali u svom gradu, pred svojim sugrađanima su dočekani kao pravi šampioni. Nema bolje i lepše satisfakcije. Hvala Kraljevčanima,hvala gradu, Sportskom savezu Kraljeva, našoj školi....svi su pomogli da ostvarimo ovako značajan rezultat. Drago mi je da je zbog ove dece otvoren ovaj balkon i da će, siguran sam, dočekati ovde još mnogo velikih šampiona – napomenuo je Vladimir Adamović, profesor fizičkog vaspitanja u kraljevačkoj Gimnaziji i trener ekipe koje je nastupila u Kini.

Veliki broj Kraljevčana se okupio ispred gradske kuće, bilo je zastava, navijanja, upaljene su baklje, sve je izgledalo kako treba da bude na dočecima ovakve vrste. Sada i Kraljevo ima svoj balkon za šampione. Do četvrtog mesta na Svetskom đačkom prvenstvu u Kini stigli su: Ognjen Vasić Kovačević (2. razred sportsko odeljenje), Mirko Vučković (2. razred sportsko odeljenje), Filip Vučković (2. razred, sportsko odeljenje), Vuk Dimitrijević (2. razred, sportsko odeljenje), Aleksa Drašković (2. razred, sportsko odeljenje), Ognjen Matović (2. razred, sportsko odeljenje), Vukašin Mušikić (2. razred, sportsko odeljenje), Vojin Šobotović (2. razred, sportsko odeljenje), Vojin Gojković (3. razred, prirodno-matematički smer), Ognjen Kaličanin (3. razred, prirodno-matematički smer). Titulu svetkog prvenstva na školskom prvenstvu u Kini osvojila je Grčka koja je u finalu pobedila Francusku rezultatom 74-63.