XS
SM
MD
LG

Trener Nikola Đurović gradi karijeru na Arabijskom poluostrvu

Trener Nikola Đurović, Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić - foto: lična arhiva

Obrenovčanin Nikola Đurović (32) se rano otisnuo u trenerske vode. Počeo je 2013. u lokalnom opštinskom ligašu OFK Belom Polju, da bi naredne tri sezone uporedo radio kod Miodraga Arsovića u klubu “Obrenovac 1905” i OFK Beogradu. U Crvenoj zvezdi su shvatili da je Đurović perspektivan trener i prihvatio je poziv iz Ljutice Bogdana, gde se zadržao najduže - četiri i po godine. Bio je deo stučnog štaba Milana Lešnjaka u omladincima, koji su iznedrili već afirmisanu braću Ilić, Joveljića... Samostalno je vodio generacije kadeta, rođenih 2006. i tri godine starije.

Pre tri godine počeo je da gradi internacionalnu karijeru na Bliskom Istoku. U sezoni 2021/22 dolazi u redove saudijskog drugoligaša Al-Khaleeu i radi u stručnom štabu Dejana Arsova i Paula Gomeza. Te godine su uzeli titulu i ušli u Premijer ligu Saudijske Arabije. Sa Dejanom Arsovim prelazi u Al-Rijad, i kao kruna svega obreo se u čuvenom Al Hilalu, gde radi sa Darkom Stojanovićem i Brankom Katićem. Treba li pominjati da su vedete Al Hillala srpski reprezentativci Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić. Mladi stručnjak tvrdi da su Saudijci sličnog temperamenta kao Srbi.

- Iz godine u godinu sve više napreduju, vole da igraju, nisu lenji, vredni su i radni. Ubrzano uče i mogu stati uz rame najboljim azijskim reprezentacijama kao što su Japan, Južna Koreja i Australija. Da podsetim da je Saudijska Arabija na prethodnom Svetskom prvenstvu savladala aktuelnog prvaka Argentinu. Zagriženi su za fudbal, dosta novca ulažu u igrački kadar, infrastrukturu, imaju vrhunske uslove i stadioni su uvek puni. Žive od prestiža, znaju da proslave svaki rezultatski uspeh - objašnjava Đurović. Leto je posebno izazovno za Evropljane, sa visokim temperaturama (do 55 stepeni) i velikom vlažnošću vazduha.

Dobri rezultati se daleko čuju i stigao je ovog leta poziv Al Seeba, šampiona Omana. Prvi seniorski angažman biće u redovima najbolje omanskog kluba, osvajača Azijskog Kupa od pre dve godine.

Večeras putuje na Arabijsko poluostrvo kako bi što bolje upoznano novu sredinu, sačinio plan i program rada pred početak priprema. - Volim izazove, kaže on, i nisam mnogo razmišljao kada sam prihvatio ponudu Al Seeba. Igraćemo na tri fronta: pored prvenstva Sultanata, imamo obaveze u nacionalnom kupu i aziskom kupu.

Želja mu je da šampion Omana igra ofanzivno i direktno, tranziciono defanzivno i ofanzivno. U Al Seebu igra deset reprezentativaca Omana i imaju mogućnost da angažuju pet stranaca. Profesionalna liga broji 12 klubova, igra se dvokružno i prvenstvo startuje treće nedelje avgusta.