XS
SM
MD
LG

Jošanica bez nade pored Lima, Požarevljani sa druge strane auto puta, Polet i Omladinac na veštaku pored Morave

Dugo očekivana utakmica jeseni na Zapadu, između Loznice i FAP-a odigrana je na prvoligaškom nivou. Suđenje je povereno internacionalcu Novaku Simoviću, ambijent je ulepšalo oko dve i po hiljade gledalaca. Po prikazanom gosti su bili bliži pobedi, pogodili su stativu i u 90. minutu imali kolosalnu priliku. Zanimljivo je istaći da su na Lagatoru primili tek treći gol u prvenstvu. Kad se sve sabere, lopta se više nalazila na polovini domaćina, koji je pretio iz polukontri. I dalje je ostala je opipljiva razlika od sedam bodova i vetar u leđa lideru koji će ga nositi sa još većim samopouzdanjem. Ostali mečevi 10. kola protekli su nekako u senci velikog derbija. Domaćini su bili neumoljivi i slavili na pet utakmica, čast gostiju opravdali su preporođeni Kraljevčani u lokalnom derbiju.

U subotu se igraju utakmice u Priboju, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Markovcu i Požegi.

Pribojčani su favoriti protiv Jošanice i svaki drugi rezultat bio bi ravan iznenađenju i išao bi na vodenicu Loznice. Domaćin zna da je najteže dobiti unapred dobijene mečeve i u duel ulaze kao da je u pitanju novi derbi, bez namere da potcene goste. Jošanica je rano povela protiv Putara golom Demirovića i Bronja je nakon sat igre stavio tačku na utakmicu i vratio ekipu na pobednički kolosek. U Priboju nemaju šta da traže, igraće opušteno, bez pritiska.

Takovo se ne može pohvaliti ostvarenjima u prethodna tri kola (jedan bod), sa najviše primljenih golova. Povrede, tanak roster i igrači u radnom odnosu uzimaju danak. Neko reče da dugo igranje zajedno dovodi do zasićenja i da je ekipi neophodna sveža krv. Dočekaće Loznicu u nepovoljnom trenutku, kada se gosti nalaze u seriji odličnih rezultata i praktično su jedini konkurent lideru. Uspeli su da odole Pribojčanima i prekid u 54. minutu im se posrećio (strelac Cvetković).

Komšijski derbi odigraće u Markovcu OFK Napredak i Mladi Radnik 1926. Novajlija ima znatno više razloga za zadovoljstvo i nakon dve trećine odigrane jeseni nalaze se na deobi od petog do osmog mesta. Kažu da su izgubili u Valjevu od najslabije ekipe i individualnim greškama kumovali su trećem porazu. Neiskoрišćen penal u zaustavnom vremenu i gol u narednom napadu uneo je dozu dramatike. Imali su brojne prilike koje su ostale u domenu statistike. Najzad se i Požarevljanima posrećilo i ranim golom Gačevića odneli su tri boda protiv Takova i prekinuli seriju od pet vezanih poraza. Iskusni domaćin zna odakle preti opasnost i sve će učiniti da onemoguće Stanisavljevića i drugove.

Kraljevčani su dobili lokalni derbi u Podunavcima i nastavili pobednički niz. Mesto iza vodeće trojke je po meri i iskusni strateg Kovačević zna da iz ekipe izvuče maksimu i naročito su ubojiti iz brzih trnzicija i kontri na gostovanjima. Daleko su uspešniji na strani (12 bodova) i prilika je da poprave bilans na svom stadionu. Igraju sa Valjevcima koji su najzad pobedili nakon šest utakmica. A u samoj završnici imali su dozu sreće. Biće to duel skromnog domaćina (četiri boda) i još slabijeg gosta (dva boda).

Sloga iz Požege samo je bleda senka uspešne ekipe iz prethodnih sezona. U seriji su negativnih rezultata (pet kola-jedan bod). Do poraza od lidera dobro su igrali i kao da ih neuspeh u Priboju poremetio. Igraju solidno ali je realizacija osnovni problem kao u Čačku. Poraz od Poleta mogli su izbeći da su bar neku šansu pretvorili u gol. Ugostiće mladost Zlatibora, koji igra promenljivo i odlaskom trenera Božičica još ne mogu da nađu dobitnu kombinaciju. Lipolist je defanzivnim opredeljenjem odneo bod sa Švajcarije i nisu bez šanse da iznenade anemične Požežane.

Derbi se igra u Užicu između Jednistvo Puteva i Metalca. Domaćin igra u talasima čas dobro, čas ispod nivoa, kao u prethodne dve utakmice. Izgubili su u Novom Pazaru i na strani su uzeli bod više nego u Krčagovu. Metalac je pobedom nad Omladincem spojio tri meča sa maksimalnim učinkom i mesto iza dve najbolje ekipe je po meri plavih. Polako se dižu, pohvale stižu sa svih strana i dobra selekcija i kvalitetan rad daje rezultate.

Još jedan komšijski okršaj sledi pored Morave, između Poleta i Omladinca. Domaćin je savladao posle bodovne suše tesno i teško Slogu iz Požege golovima Šutića i Mirića na isteku utakmice. Znajući za veliki rivalitet nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Omladinac je poražen u Milanovcu i ostao bez isključenog Ješića u 70. minutu. Neutralisali su veliki minus, ali i dalje drže fenjer. Polet po imenima ima jedan od najkonkuretnijih ekipa i veliki je hendikep što sve utakmice igraju kao domaćini u Čačku, ovog puta podloga će biti sa veštačkom travom.

Lipolist fascinira i prava je domaćinska ekipa sastavljena od igrača sa područja Mačve, koji su dobro organizovani i kompaktni. Dočekaće Real koji je u lokalnom derbiju prosto sagoreo i izgubio od Kraljevčana preko potrebne bodove u borbi za opstanak. Propust moraju nadoknaditi na strani i Lipolist je prilika da testiraju trenutne mogućnosti i porave bilans na gostovanjima.


Jedinstvo Putevi : Metalac
FAP : Jošanica
Takovo : Loznica
OFK Napredak : Mladi radnik 1926
Sloga (K) : Budućnost Krušik 2014
Lipolist : Real
Sloga (P) : Zlatibor
Omladinac : Polet (Lj)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 FAP 10 8 2 0 26
2 Loznica 10 5 4 1 19
3 Metalac 10 5 2 3 17
4 Sloga (K) 10 5 1 4 16
5 Jedinstvo Putevi 10 4 1 5 13
6 OFK Napredak 10 3 4 3 13
7 Jošanica 10 3 4 3 13
8 Sloga (P) 10 4 1 5 13
9 Budućnost Krušik 2014 10 2 5 3 11
10 Takovo 10 3 2 5 11
11 Lipolist 10 2 4 4 10
12 Zlatibor 10 2 4 4 10
13 Polet (Lj) 10 2 3 5 9
14 Mladi radnik 1926 10 2 1 7 7
15 Real (-9) 10 4 3 3 6
16 Omladinac (-9) 10 3 5 2 5