XS
SM
MD
LG

Derbi jeseni dve vodeće ekipe pored Save, "zebre" prvi put pored Morave dočekuju Ivanjičane, Leskovčani dočekuju "gumare" u Surdulici

Natupajuće 12. kolo Mozzart Bet Prve lige obeležiće derbi jeseni između Mačve i Mladosti GAT. Derbi dolazi u nevreme za Šapčane, kada su zapali u izvesnu rezultatsku krizu, spojili dva poraza i vodeću poziciju prepustili Novosađanima. Krenuli su furiozno i u prvih devet utakmica upisali osam pobeda kao da su pali u formi i derbi je prilika da se pokažu da su porazi bili prolazna slabost. Neočekivano su izgubili pored pruge od ekipe koja je imala brdo problema, počev od složene finansijske situacije, promene trenera... Mladost GAT igra racionalno, tačno koliko treba za pobedu, nekom se sviđa njihov način igre, nekom ne, ali je pre svega produktivan. Smederevce su dobili u egal utakmici i to je bio 13-ti bod u prethodnih pet utakmica. Uoči derbija trener Nenad Milivojević kaže da je Mačva napravila ozbiljan posao, pokazali se kao dobar domaćin do utakmice sa Javor Matisom. - Spremamo se za meč kao svaki drugi i ne pridajemo mu poseban značaj. Deo trenerske karijere proveo sam u Šapcu i znam koliko je teško biti uspešan. Cenim njihove pojedince kao što je Novaković, Ristivojević, Stanojević, koji su kuburili sa povredama, u međuvremenu su se vratili. Imamo naše adute, nalazimo se u naponu i prate nas pozitivni rezultati – kaže mladi stručnjak, koji neće moći da računa na povređenog Ivića i Tanasina, suspendovanog Lalića i Grjaznovsa.

U Surdulici se sastaju Radnik i Inđija. Domaćin je u četiri kola ostvario tri remija i pobedu, nedovoljno da se podignu na tabeli i uključe u borbu za vrh. Odigrali su dobru i sadržajnu utakmicu u Ivanjici i imali više zrelijih prilika. Trener Vasiljević ima velikih kadrovskih problema i ceo meč odigrao je sa jednom postavom, a u međuvremenu još neki igrači su ispali iz stroja. Do sada nisu imali iskustvo sa gostom koji hoće da igra i nisu defanzivno orjentisani. Uprkos brojnim problemima i besparici Inđija je odigrala izuzetno motivisano i ostavili srce na terenu protiv Šapčana. Dolaze osokoljeni pobedom nad liderom i sa dozom samopouzdanja suprostaviće se oslabljenom domaćinu.

Beogradsko odmeravanje snaga sledi pored našeg najvećeg stadiona. Koplja će ukrstiti RFK Grafičar i Zemun. Mladom domaćinu kao da ponestaje daha, nalaze se u krizi rezultata (4 kola-dva boda). Poraženi su na krovu i pored bledog izdanja imali sreće da se domaćin propisno ispromašivao. Zemuncima je nazad svanulo i pobedom protiv visoko pozicioniranih Čačana, sa više optimizma gledaju na naredne utakmice. Najbolje izdanje kumovao je povratnik na klupu trener Milan Kuljić, koji je pronašao dobitnu kombinaciju i nastavio tamo gde su stali posle osvajanja naslova u Srpskoj ligi.

Prvu utakmicu pored Morave na renoviranom terenu odigraće Borac 1926 i Javor Matis. Do sada su kao domaćini igrali u Užicu, bili iuzetno uspešni i sa pet pobeda su najuspešnija domaćinska ekipa u ligi. Podbacili su u Gornjoj varoši i nisu ličili na najuspešnijeg novajliju u ligi. Pokušao je trener Rakočević izmenama da ekipu pokrene, ali nije bilo rezultata. Ivanjičani su se konsolidovali odavno nisu izgubili(primili samo tri gola) i sve su bliže vodećem dvojcu. Protiv Radnika su odigrali egal utakmicu i gosti su imali nešto bolje prilike. Teškoće domaćin nastaviti uspešan niz, i najrealnija je opcija nerešen rezultat.

Vojvođanski duel odigraće OFK Vršac i Sloven ispod brda. Vrščani su neočekivano primili četri gola u Mačvanskoj Mitrovici i uknjižili četvrti poraz. Smanjili su prednost domaćina i dve greške ovele su ih u poraz. Kapiten Kiković je van stroja i vidi se da nemaju stabilnost na sredini terena. Sloven je golom Dimitrića poveo u Kruševcu i iz sumnjivog jedanaestrca primio gol i ostao bez tri boda. Kao da se još privikavaju na ligu i pored solidnih igara, rezultata nema.

Smederevci u nedelju dočekuju GFK Slobodu u periodu kada im ne ide(četiri kola-dva boda). Novom treneru Jovanu Goliću nije lako da za kratko vreme konsoliduje tim, vrati samopouzdanje i popravi efikasnost. Izgubili su u ravnopravnoj igri u Novom naselju i susret sa Užičanima je prilika da posle dužeg vremena pobede. GFK Slobodu neargumentovano potcenjuju, mada su pokazali da više vrede nego što pokazuje položaj na tabeli. Poveli su u meču sa Leskovčanima preko Zogovića, da bi brzo domaćin izjednačio rezultat. Temperamentni trener Stamenković je rođeni Smederevac sa kojima nije u dobrim odnosima i sigurno da ima kapric da ih iznenadi i iskoristi slabiji tajming domaćina.

Radnički dočekuje Voždovac i neće mu biti lako da iznenadi dojučerašnjeg superligaša. Dolaskom Vukmira na kormilo donekle su se konsolidovali i posle tri remija pobedili ubedljivo OFK Vršac. Posebno je za golove bio raspoložen Đukanović. “Zmajevi” su najzad progledali dolaskom trenera Ivana Kurtušića i trijumf nad mladim grafosima govori više od minimalne pobede. Sveli su jednu od najefikasnijih navala na jedan šut, a oni su stvorili bar 20-tak šansi i moraće da rade na većoj efikasnosti. Znaju da domaćin igra defanzivno, čvrsto, na rezultat i postigli su gol posle sedam utakmica.

Kolo se zatvara u ponedeljak mečom između GFK Dubočice i Trayala. Odigrali su najslabiju utakmicu u dosadašnjem toku prvenstva i moraju biti zadovoljni osvojenim bodom u Užicu. Kaže trener Šašić da su bili oslabljeni, bez koncentrisane igre, pokazali karakter i kad igraju loše uzimaju bodove. Šesti remi, uz obilje datih i primljenih golova obeležje su ekipe koja polako hvata konce i još čekaju na prvu pobedu u svojstvu domaćina (tri boda). Zbog radova na adaptaciji terena, utakmicu će odigrati u Surdulici. Trayal, kažu, ima igru, nema rezultat. Ne znam šta to znači, tek ekipa koja je žarila I palila na Istoku se ne može prepoznati. Sedam utakmica su izgubili, primili najviše golova (19) i dugo čekaju na pobedu.


OFK Vršac : GFK Sloven
GFK Dubočica : Trayal
Smederevo 1924 : GFK Sloboda
Mačva : Mladost GAT
Radnik : Inđija Toyo Tires
Borac 1926 : Javor Matis
RFK Grafičar : Zemun
Radnički (SM) : Voždovac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost GAT 11 7 4 0 25
2 Mačva 11 8 0 3 24
3 RFK Grafičar 11 6 2 3 20
4 Javor Matis 11 5 5 1 20
5 Borac 1926 11 5 3 3 18
6 Voždovac 11 5 1 5 16
7 Radnik 11 3 6 2 15
8 OFK Vršac 11 3 4 4 13
9 Radnički (SM) 11 2 6 3 12
10 Inđija Toyo Tires 11 3 3 5 12
11 GFK Dubočica 11 2 6 3 12
12 Smederevo 1924 11 3 3 5 12
13 Zemun 11 2 5 4 11
14 GFK Sloboda 11 2 3 6 9
15 Trayal 11 2 2 7 8
16 GFK Sloven 11 1 5 5 8