XS
SM
MD
LG

Barsa je katastrofalna

Foto: Barca Blaugranes

Velike ekipe obično vezujemo isključivo za uspjehe i trofeje. Međutim, svaka velika ekipa u nekom momentu doživi pad, pogotovo kada dođe do smjene neke trofejne generacije. Nekada taj pad ne bude veliki ali u slučaju Barselone pad traje i ne nazire se kraj tog padanja.

Kada sam počinjao pratiti fudbal, sad već prije 19 godina, Barsa je imala tešku sezonu. U jednom momentu su se našli čak u opasnoj zoni iako su imali odličnu ekipu. Tada je sredinom sezone stigao pokojni Radomir Antić. Nije ih uspio uvesti u Ligu šampiona ali je bio blizu i izborili su Evropu. Sada Barsa proživljava ponovo veliku krizu ali ovaj put nema gospodina Antića da ih izvlači iz ponora.

Problemi u Barseloni su ogromni i to ne samo što se tiče terena nego i van njega. Barsa je u ogromnim dugovima i morali su čak rezati i plate igračima a nisu na kraju mogli produžiti saradnju sa Mesijem koji je završio u Parizu. Koliko je situacija teška najbolje pokazuje prodaja Grizmana Atletiku iz kojeg su ga doveli i to za nekih 60 miliona manje nego što su ga platili.

Takođe, dovode u poslednje vrijeme igrače sumnjivog kvaliteta. Donekle su prisiljeni to raditi radi situacije sa finansijama ali djeluje i da Kuman dovodi ''svoje'' Holanđane kao što su nekada radili Van Gal i Mihels. 

Sve te stvari morale su se odraziti i na teren. I prošle sezone, dok je tu bio još Mesi, Barsa se takođe mučila. Jesu bili u borbi za titulu u Španiji do samoga kraja ali više zato što su i drugi kiksirali a ne zato što su bili dobri. U Ligi šampiona se nisu proslavili takođe i sezona je bila baš mučna.

A kad nakon takve sezone ostanete bez najboljeg igrača pa vjerovatno u istoriji kluba, jasno je da prave muke tek kreću. U samoj ligi su imali već par kikseva kao što su onaj remi kući sa Granadom ili sa Kadizom u gostima. Ali s obzirom da i drugi kiksiraju, nisu baš u toliko teškoj situaciji. Ali u Ligi šampiona su na dnu.

U prvom kolu Bajern im je održao lekciju usred Katalonije. To čak i nije toliko neobično jer je Bajern trenutno možda i klasu iznad po kvalitetu od Barse. Međutim, u drugom kolu im se desila ista situacija i to protiv mnogo lošijeg protivnika, ekipe Benfike.

Benfika sa Žezusom je uvijek bila nezgodna kako u njegovom prvom mandatu tamo, tako i sada. I ma koliko Barsa bila u krizi, ono što se sinoć desilo je nedopustivo. Benfika je dobila Barsu sa 3-0 ali ima stvari koje su gore od poraza. Naime, Barsa nije imala ni jedan šut u okvir gola. Faktički u dvije utakmice grupe nisu napravili ni jednu dobru priliku pred protivničkim golom.

Zašto je Barsa na terenu toliko katastrofalna ?

Ima više razloga. Dijelom su problem stvari van terena, odnosno finansije radi kojih ne mogu dovesti bolje igrače. Drugi problem je svakako i sam Kuman koji je potpuno izgubio kompas. U igri Barse ne postoji jasna ideja. Iako su limitirani finansijama pa na nekim pozicijama nemaju kvaliteta, na nekim itekako imaju. Recimo, u veznom redu imaju De Jonga i Pedrija koji imaju ogroman kvalitet. 

Ali prosto nemaju akcija i sve se svodi na neki individualni kvalitet igrača dok se uticaj trenera ni ne primjećuje. S obzirom da je odbrana krajnje nesigurna i da ima ndovoljno kvaliteta za ekipu kao što je Barselona, tu nastaju problemi. Ako vam je loša odbraana a napad dobar, uvijek se možete nadati da će napad dati više golova nego što će odbrana primiti. Međutim, Kuman ne može igrati na tu kartu jer se ne zna koji dio ekipe lošije izgleda trenutno.

Pored toga što taktički ekipa izgleda katastrofalno, Kuman snosi odgovornost za neke odluke oko dovođenja i puštanja igrača. Potpuno je nelogično da bar  ovakvoj Barseloni, Miralem Pjanić nikada nije dobio pravu šansu. Sa druge strane, Kuman forsira Holanđane koji nemaju kvalitet za Barsu kao što je slučaj a Destom i Lukom De Jongom. Ako već ne mogu dovesti bolje, onda je logičnije da klince iz ''La Masije'' gurnu u vatru. Tako su ranije dobijali igrače, tako su dobili igrača u Pedriju koji predstavlja jednu od rijetkih vijetlih tačaka ove Barselone.

Prije desetak godina, Pepova Barsa bila je dominantna i igrala je fantastičan fudbal. Jeste da radi nekih ''poguranaca'' od strane sudija kao protiv Čelsija 2009. godine, nisu imali simpatije neutralnih ljubitelja fudbala ali ta generacija itekako mora imati poštovanje svakog. Većina tih igrača je produkt La Masije a kada sami stvorite igrače, onda i zaslužujete uspjehe.

Međutim, od te Barse koja je dominirala, ostalo je samo ime. Voljeli Barsu ili ne, nije lijepo gledati ih ovako nemoćne, bezidejne i katastrofalne. Nije problem samo Kuman ali za početak im je potreban neki bolji trener od njega. Jer inače, ovo će biti jedna od najgorih sezona u istoriji kluba.