XS
SM
MD
LG

Miodrag Arsović "Arsa" neumoran lovac na talente

Muzej fudbala u Obrenovcu - foto: Miodrag Arsović

Miodag Arsović (78) iz Obrenovca, u fudbalu je preko šest decenija i postao je sastavni deo njegovog života. Bliži se devetoj deceniji života, ali se trenerskim poslom predaje sa istom strašću i posvećenošću. Sedi, vitalni brka, blago povijen, odiše ležernošću i mirnoćom. Temeljen je i odmeren, uvek kaže: “polako, gde žuriš, ima vremena”. Iz njega govori veliko iskustvo i znanje, koje nesebično prenosi na mlade.

Krajem 50-ih godina prošlog veka obrenovački Radnički imao je dve selekcije, omladince i prvi tim. Jednog popodneva dobošar je prošao Glavnom ulicom i objavio da fudbalski klub vrši upis pionira. Treneri Goliger i Todorović obavili su selekciju i odvojili 24 talentovana dečaka, među kojima se našao Arsović. Prošao je sve selekcije i sa 19 godina zaigrao za prvi tim. Nezadovoljan malom minutažom odlučio je da promeni sredinu i prelazi u beogradski Sinđelić. Došao je u ambicioznu sredinu i ubrzo su ušli u viši rang . Od strane sportskih izveštača ocenjem je kao najbolji levi bek Srpske lige i branio boje amaterske reprezentacije Beograda. Dve sezone nosio je kapitensku traku, i na poziv trenera Radničkog Miloša Grujića, nakon tri godine, vraća se u Obrenovac.

- Vukla me je porodica i kuća, mogao sam više da se posvetim treninzima i utakmicama. Prve godine je izboren opstanak u Srpskoj ligi, a već naredne uključili se u borbu za prvaka. Osvojen je jesenji naslov i tri kola pre kraja vodili na tabelei. Stigla je direktiva iz opštine da zbog velikih troškova treba odustati od višeg ranga - seća se sa setom čika Arsa.

Po prestanku aktivnog igranja, zavoleo je mali fudbal i najčešće ga igrao na Novom Beogradu, sa poznatim imenima kao što su Tumbaković, Majkić, Radmanović... U to vreme Radnički (N. Beograd) imao je izvarednu školu fudbala, stalno se pričalo o tome i Arsović je 1987. godine dolazi na ideju da osnuje školu fudbala u Obrenovcu.

- Upisana su deca uzrasta od 6 do 12 godina, lepo je krenulo i nastavili da tražimo talentovanu decu. Kako sam bio zaposlen u Domu kulture i sportova, hala mi je bila radno mesto i mogao sam nesmetano da učestvujem u njihovom razvoju. U zimskim mesecima, preko celog dana, na parketu su se smanjivala deca različitog uzrasta i fudbal doživljava veliku ekspanziju. Odlazilo se u sela, na obližnje poljane i šorove, svuda gde se lopta kotrljala i dovodili talentovanu decu. Tako je otkriven nekadašnji reprezentativc Nenad Jestrović, koji je izjavio da nije otišao na fudbal, završio bi kao harmonikaš. Da pomenem poznata imena kao što su: Dragan Stančić, Petković, Goran Bošković… - navodi Arsović.

Škola je dobila novi zamah kasnije kada su se povezali sa predškolskom ustanovom “Perka Vićentijević” iz Obrenovca. Smisao osnivanja Lige škole fudbala bio je da deca imaju više utakmica u nogama, kako bi bili uočljivi i među najboljima. Najtalentovanija deca završavala su u našim poznatim klubovima i Partizanu, sa kojim su imali ugovor o saradnji.

Uz pomoć roditelja, 1999. godine, osnovan je FK “Obrenovac 1905”. Zahvaljujući razumevanju rukovodećih ljudi iz OFK Belog polja dobili su, bez nadoknade, na korišćenje teren na Potkovici, pored Kolubare. Kako čika Arsa voli da kaže, reka talenata je prošla kroz svojevrsni “dijagnostički centar”

- Pored sadašnjih i nekadašnjih internacionalaca, od mlađih mnogi su branili boje naših superligaša i prvoligaša, bili članovi neke od reprezentativnih selekcija. - Na osnovu naših saznanja, tvrdim da je za mnoge naš klub bio “osnovna škola”, “gimnazijalci” su bili u Zvezdi i Partizanu, a “fakultet” na internacionalnoj sceni. Pratimo nove trendove i nastavljamo da proizvodimo talentovane igrače - nastavlja iskusni strateg.

U klubu radi veliki tim od 11 trenera, koji su na putu da prevaziđu učitelja. Poznati stručnjak Trbojević iz Partizana je govorio da svi treneri vide isto, a da ovi iz Obrenovca imaju “nos”. Navodi da trener mora raspozna talentovano dete.

- Udubiš se, zavisi šta gledaš. Važan je voljni momenat, bez dosta trčanja, igranja do ivice faula, ne mošeš uspeti. Rade se neke stvari koje nema niko. Nešto što je moglo proći ranije, sada ne. Fudbal se za proteklih 25 godina dosta promenio i, hteli ne hteli, moramo pratiti savremeni pristup obuci. Uradio sam što sam mogao, sada je na mladim trenerima da preuzmu palicu i nastave sa radom - poručio je neumorni lovac na talente, ispod čije ruke su izašli reprezentativci Nemanja Matić, Filip Đuričić, Ivan Obradović, Uroš Đurđević, Marko Simić, Ivan Radovanović, Marko Docić...


Čukarički : OFK Beograd
Mladost (L) : RFK Grafičar
Vojvodina : Metalac
Novi Pazar : TSC
Voždovac : Radnički 1923
Trayal : IMT
Crvena zvezda : Brodarac
Partizan : Spartak ŽK
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 5 4 0 1 12
2 Čukarički 5 4 0 1 12
3 IMT 5 4 0 1 12
4 Mladost (L) 5 3 1 1 10
5 Partizan 5 3 0 2 9
6 Novi Pazar 5 3 0 2 9
7 OFK Beograd 5 2 2 1 8
8 Vojvodina 5 2 2 1 8
9 Brodarac 5 2 1 2 7
10 TSC 5 1 3 1 6
11 Radnički 1923 5 1 2 2 5
12 RFK Grafičar 5 0 4 1 4
13 Spartak ŽK 5 1 1 3 4
14 Voždovac 5 1 1 3 4
15 Metalac 5 0 1 4 1
16 Trayal 5 0 0 5 0