XS
SM
MD
LG
13.07.2023 Dragan Pejić

Kupanje i trening - Crnjani ruše zablude

Fudbaleri ‘’Budućnosti se hlade posle treninga

Iako su stručnjaci odavno demistifikovali dilemu o tome smeju li se spotristi kupati u bazenima, rekama i moru u toku dok traju intenzivni trenažni procesi - naročito u pripremnom period, kad su treninzi češći i naporniji - mnogi treneri i dalje robuju toj zabludi i svojim fudbalerima to zabranjuju, čak neposlušne i kažnjavaju, s obrazložejem da ih to dodatno iscrpljuje.

Fudbalere ‘’Budućnosti’’ smo u Srpskoj Crnji zatekli u bazenu neposredno posle veoma intenzivnog kondicionog treninga, a koliko je to dobro pitali smo trenera Milenka Zečevića - Zeku?

-I dok sam igrao fudbal treneri su nam zabranjivali kupanje i plivanje pre i posle treninga sa argumentacijom da nas to dodatno iscrpljuje. Međutim, prateći naučna saznanja i iskustva odavno sam razbio tu zabludu i svojim fudbalerima to dozvoljavam. Jer, opštepoznato je - to naglašavaju i fizijatri i fizioterapeuti i fitnes stručnjaci - da hladna voda i ledene kupke, naročito nakon treninga, mogu pomoći da brže oporavite telo. Hladna hidroterapija - realizovala se ona u kadi, reci, bazenu, jezeru ili moru - je vid tzv. krioterapije koji uključuje izlaganje niskim, ne retko i ekstremno niskim temperaturama (manjim od - 15 C). Najbolje vreme za’’ ledenu kupku’’ je posle treninga, kada mišići žude za hlađenjem. Bogati svetski klubovi svoje fudbalere posle napornih utakmica i treninga oporavljaju kiseonikom u skupocenim hiperbaričnim komorama ili u ledenim kupkama - kadama/bazenima punim leda, ali kod nas je srećna okolnost kad se ima bar bazen sa koliko-toliko hladnom vodom. Mi u Crnji imamo, uz samo igralište, predivan veliki bazen pa igrači odmah posle treninga mogu na kupanje/oporavak, što većina sa zadovoljstvom i čini - kaže Zečević.

A šta se tada dešava sa umornim telom, objašnjava nam Nemanja Kovačević, Crnjanin koji kao fizioterapeut radi u Novom Sadu a u ‘’Budućnosti’’ je već godinama odličan vezni igrač:

- Dok treniramo naše telo stavra u mišićima mlečnu kiselinu i druge „otpadne“ materijale. Posle treninga telo teži da ih eliminiše iz organizma ili ih transformiše. Da bi se to dogodilo mlečnu kiselinu i ostale metabolite, bubrezi, jetra i drugi organi moraju da „dohvate“. Problem je što krv koja ih nosi u sebi dugo vremena ostane u perifernim delovima tela. U potkožnom tkivu oko mišića, i u samom mišiću.Zadržavanje ovih materija u krvi posle treninga, otežava ukupan oporavak organizma. Potrebno je naterati krv iz potkožnog tkiva i mišića da se sjuri u centralni krvotok i tako dođe do većih organa. Jer tu počinje proces njihove eliminacije. Za oporavak mišića posle velikih napora koriste se razni suplementi, načini ishrane, treninzi… kako bi se naša „mašinerija“ ponovo što pre vratila u funkciju. Kada smo izloženi hladnoj vodi, naši krvni sudovi se skupljaju i smanjuju. A kada izađemo iz hladne vode oni se naglo šire. Time, mišići izbacuju metabolički otpad. Rapidna promena u veličini krvnih sudova doprema mišićima kiseonik i time se oni brže oporavljaju nakon napornog treninga. Tokom napornih treninga, naročito u pripremnom period, često dolazi do upale mišića, koja predstavlja mikropovrede ovog dela tela. A hladna kupka umanjuje bolove i upale. Jer, naglo skupljanje krvnih sudova sa periferije može potisnuti krv u veće krvne sudove. Otuda hladnoća/ led posle treninga. Potapanje tela u hladnu vodu/led, izaziva naglo skupljenje mišićnog tkiva usled niske temperature, i tu dolazi do transporta mlečne kiseline i metabolita u centalni deo tela. Taj svojevrsni šok hladnoćom, ubrzava oporavak i brže čisti organizam., detoksifikuje ga. Ova vrlo efikasna tehnika sa naglim hlađenjem tela , veoma dobro deluje na oporavak mišića ali i nervnog sistema, jer ga hladi posle napora. Balansiranje temperature i prometa materije u telu predstavlja prečicu do oporavka - objašnjava Nemanja Kovačević.