XS
SM
MD
LG

Veliki put Igokee u samo godinu dana, od fenjeraša ABA lige do TOP16 u Ligi šampiona

Foto: FIBA

Pre neikoliko dana, Igokea je izborila plasman u TOP16 fazu Lige šampiona. To je zaista ogroman i istorijski uspjeh za Igokeu s obzirom na to koga je Igokea uspjela izbaciti. Ali ako se vratimo samo malo u prošlost, tek se tada može vidjeti šta je Igokea uradila.

Prije nešto više od godinu dana, situacija nije bila dobra. Igokea je nakon pola sezone u ABA ligi imala omjer 2-9 i bila je prikovana za dno najkvalitetnijeg regionalnog košarkaškog takmičenja. Nije Igokeu ni raspored mazio, s obzirom da su drugi dio sezone otvorili duelima sa Partizanom i Cedevita-Olimpijom na strani te Mornarom kući. Međutim, Igokea je uspjela dobiti Mornar i Cedevitu te je tada napravila bitne korake ka opstanku. Posebno impresivna bila je pobjeda u Ljubljani. Trener Bajić dobio je kandidata za titulu sa sedam igrača u rotaciji i tu je još jednom pokazao o kakvom se trenerskom genijalcu radi.

Prošla sezona na kraju je prekinuta i nije se odigralo poslednje kolo pa na kraju niko i nije ispao. Međutim, čak i da se igralo poslednje kolo, Igokea bi pa skoro sigurno ostala u ligi. Trebalo se cijelo kolo poklopiti pa da Igokea ode u baraž za opstanak. A između ostalih trebalo se desiti i da Zadar dobije Zvezdu u Beogradu što bi realno bilo skoro pa nemoguće tako da je Igokea faktički izborila opstanak na terenu.

Tokom ljeta odlučeno je u klubu da se uradi ozbiljan posao i da se ne prave ponovo greške koje su se pravile. Prvo je Bajić dobio nagradu za svoj rad i dobio je trogodišnji ugovor što je zaista rijetkost na našim prostorima. Potom je došla na red selekcija ekipe. 

Bajić se najviše pitao kod dovođenja igrača te je on najzaslužniji za selekciju ekipe. Naravno, uprava takođe zaslužuje sve pohvale jer je ispoštovala želje trenera i dovela je igrače koje je tražio. Na kraju krajeva, nisu mnogo rizikovali jer kad god je Bajić bio najzaslužniji za selekciju ekipe, Igokea je pravila sjajne rezultate. Tako je bila prva u sezoni 12/13 kada je nepravedno ostala bez plasmana u Evroligu. A još veći rezultat bilo je peto mjesto u sezoni 16/17, kada je Igokea imala ubjedljivo najmanji budžez u cijeloj ABA ligi.

Kada je krenula ova sezona, bilo je jasno da je Igokea uradila odličnu selekciju i da ovaj tim može mnogo. Iako su imali dosta problema, prošli su u grupnu fazu Lige šampiona. Potom su sjajno otvorili i sezonu u ABA ligi te su u prvih pet kola upisali četiri pobjede. Potom neko vrijeme nisu igrali u ABA ligi jer su im protivnici imali problema sa virusom. Sledeći meč bio je poraz nakon produžetka od ekipe Cedevita-Olimpije. A onda je uslijedila velika serija koja još traje. Od narednih devet mečeva, Igokea je dobila čak osam mečeva. Izgubili su samo od Mornara u Baru a dobili su između ostalih i Megu u Beogradu a razbili su i Zvezdu u Laktašima. Tokom prošlog kola, Igokea je dan bila i lier ABA lige i iako je dosta do kraja, jasno je da je Igokea vrlo ozbiljan kandidat za plej of.

Paralelno sa ABA ligom, Igokea je igrala grupnu fazu u Lgi šampiona. U grupi sa prebogatim Turk Telekomom, Hapoelom i bivšim evropskim prvakom Limožom, Igokea je na papiru bila autsajder. Ali Dragan Bajić je još jednom pokazao kakav je trener i ponovo je vodio svoj klub do istorije. Već u prvom kolu na gostovanju Limožu, bilo je jasno da se Igokea može nositi sa rivalima u grupi.

Iako su vodili dobrim dijelom meča, par promašenih trojki u završnici koštalo je Igokeu. U naredna dva meča, igokea je dobila Turk Telekom i Hapoel u Laktašima a onda je izgubila od Hapoela u najlošijoj utakmici u LŠ. Potom je uslijedio meč protiv Limoža i pobjeda u neizvjesnoj završnici. Pred poslednje kolo, Igokea je mogla proći ili pobjedom kod Turk Telekoma ili porazom Hapoela u Francuskoj. Iako je Igokea odigrala hrabro, izgubila je. Međutim, Limož je slavio protiv Hapoela i poslao Igokeu u TOP16.

Mnogi možda ne razumiju šta je Igokea uradila. Izbacila je tim koji ima ogroman budžet i budžet 10-15 puta veći od Igokee a još jedan takav tim, Turk Telekom, dobila je kući. Takođe, u TOP16 fazi Igokea ima ubjedljivo najmanji budžet što je rekao i sam trener Bajić gostujući na ''BHT'' televiziji.

Međutim, na terenu ne igraju budžeti nego srce igrača a srce igrača Igokee je veličine Rusije. Momci se bore hrabro protiv jačih, nikome se ne sklanjaju i na pravi i dostojanstven način brane boje Igokee. Kada imate takve igrače koji nemaju gram sujete, kada odradite sjajnu selekciju i kada vas sa klupe vodi genijalac poput Dragana Bajića, prosto rezultati moraju biti dobri. Na kraju krajeva, kada god je Bajić bio na klupi Igokee, Igokea je pravila sjajne rezultate i kao što je skoro napisao Aco Petrović, kada pomislite na Igokeu Bajić je prva asocijacija.

Ali naravno da nije jedini zaslužan za sve što se dešava ove sezone. Igor Dodik kao generalni menadžer odradio je sjajan posao. Vuk Radivojević kao sportski direktor i Siniša Kovačević kao tim menadžer rade izvrsno. Ne smije se zaboraviti ni na Bajićeve pomoćnike, Marka Baraća, Milutina Latinčića i Zorana Petkovića koji su takođe zaslužni za sjajne rezultate.

I zaista je nevjerovatno kakav je Igokea prešla put u nešto više od godinu dana. Od fenjeraša u ABA ligi do kluba koji je ispisao istoriju i prošao u TOP16 u evropskom takmičenju. A sezona nije ni blizu gotova i Igokea tek može uraditi velike stvari. Šta će sve Igokea uraditi do rkaja sezone ostaje da se vidi. Ali jedno je sigurno. Igokea je na sjajnom putu, putu uspjeha gdje je samo nebo granica.