XS
SM
MD
LG

Odbojkaši Niša vicešampioni Srbije

Od drugoligaša do vicešampiona Srbije; foto: JV / Vanja Keser

Odlukom Izvršnog odbora i predsedništva Odbojkaškog saveza Srbije i direktora takmičenja, šampion Srbije u sezoni 2019/2020 je novosadska Vojvodina, dok je istorijsko vicešampionsko mesto zauzeo Odbojkaški klub Niš. Takmičenja su završena, a ekipe su osvojile pozicije na kojima su bile pri uvođenju vanrednog stanja u Srbiji. Nišlije su srećne zbog uspeha, ali ističu da ostaje žal za šansom da napadnu sam vrh i naglašavaju da je zdravlje svima na prvom mestu.

Zbog pandemije korona virusa i otkazivanja sportskih dešavanja širom Srbije, Evrope i sveta, na elektronskoj sednici članovi Izvršnog odbora i predsedništva Odbojkaškog saveza Srbije i direktor takmičenja odlučili su da se završavaju takmičenja u prva tri ranga i pobednici su ekipe koje su se zatekle na prvoj poziciji.

Tako su TENT iz Obrenovca u konkurenciji seniorki i Vojvodina iz Novog Sada u konkurenciji seniora proglašeni se za prvake Srbije, a jedini predstavnik juga u eliti Odbojkaški klub Niš time završava sezonu na drugoj poziciji, čime je najuspešniju sezonu u svojoj istoriji krunisao vicešampionskom pozicijom i polufinalom Kupa Srbije.

Povratnik iz Prve lige, najprijatnije iznenađenje, ekipa koja je znala svakog da pobedi u Srbiji, to su samo neki opisi Niša ove sezone.

Tim sastavljen od pre svega mladih igrača, sa dovoljno iskustva i željnih pobeda i dokazivanja, predvođen trenerom Draganom Svetozarevićem koji uvek zahteva veliku disciplinu, predan i marljiv rad, uradio je ono što generacije pre nisu uspele.

U OK Nišu su zadovoljni vicešampionskom pozicijom jer je ona došla kao nagrada za celu uspešnu sezonu, kaže Milan Pešić, predednik kluba.

Cele sezone smo bili u vrhu, imali šanse i za više pobeda, ali na kraju pokazali da imamo ekipu koja bi mogla da uđe u finale plej-ofa. Ova pozicija nije nezaslužena, cele sezone igrali smo sa najboljim ekipama, pobeđivali, napravili pravo iznenađenje. Sledi nam i borba u Evropi, ali pre svega je najvažnije da svi sačuvamo zdravlje - kaže Pešić.

Trener Dragan Svetozarević ističe da je ekipa otišla daleko od prvobitnog cilja, koji je bio opstanak u elitnom rangu.

Na terenu smo sve rešili, istina je da smo mogli i nešto više. Ostaje žal za tim, cele sezone smo bili dobri, dobro radili i imali uspone i malo padova. Pokazli smo da smo bolji od ekipa kao što su Partizan i Radnički iz Kragujevca, sa Vojvodinom smo znali kako da izađemo na kraj. Pred nama su sezone kada možemo da se pokažemo - kaže Svetozarević.

Izvršni odbor Odbojkaškog saveza Srbije doneo je odluke da će naredne sezone u Supeligi u obe konkurencije igrati po 10 ekipa.


5 .kolo Mini liga 1-6
Partizan 3 : 1 Radnički
Mladi radnik 2 : 3 Niš
Spartak (Su) 1 : 3 Vojvodina NS Seme
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Vojvodina NS Seme 23 19 4 54
2 Niš 23 17 6 47
3 Partizan 23 13 10 43
4 Mladi radnik 23 13 10 43
5 Spartak (Su) 23 12 11 33
6 Radnički 23 11 12 34