XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Litvanci debelo oštećeni, Francuska među osam najboljih

Košarkaši Francuske savladali su Litvance sa 78-75 i tako su se plasirali u četvrtfinale Mundobasketa.

Foto: FIBA

Francuzi su sjajno otvorili susret. Odbranu su igrali vrhunski. Sijevale su rampe sa svih strana. Batum, Mbaj, Gober, svako je davao sjajan defanzivni doprinos. U napadu su bili razigrani Furnije, Batum i De Kolo pa je Francuska prvi period dobila sa 26-14. Litvanci su bolje zaigrali u drugom periodu, pronašli su šuterski ritam i smanjili na -5. Ipak, Francuzi nisu pali do kraja. Odigrali su sjajno završnicu prvog poluvremena i sa +10 su otišli na odmor. 

Drugo poluvrijeme Francuska je otvorila sjajno. Odlično su šutirali i trojkom Albisija došli su do +17. Litvanci se nisu tek tako predali. Uspjeli su u jednom trenutku spustiti zaostatak na -99 ali na kraju Francuzi sa +11 ulaze u poslednji period. Litvanci su na početku poslednjeg perioda nametnuli fizički zahtjevnu košarku. Spuštali su loptu stalno na niski post i tako pravili probleme Francuzima. Igrali su sjajno i u defanzivi pa su trojkom Lekavičiusa poveli sa 69-68.

Trojkom Maciulisa, Litvanci su poveli 72-70. Međutim, De Kolo uzvraća trojkom. Potom je Gober pogodio samo jedno od četiri bacanja u narednih par napada. Valančiunas poenima donosi Litvancima 74-74. Furnije uz dosta sreće donosi vodstvo Francuskoj. Imao je Valančiunas dva bacanja za izjednačenje. Prvo je pogodio a drugo je Gober skinuo sa obruča na nepropisan način. Međutim, sudije nisu vidjele ništa sporno i De Kolo je pogodio za +3. Maciulis je šutirao trojku za produžetak ali je promašio.

Furnije sa 24 poena predvodio je Francuze dok je Valančiunas imao 18 poena i devet skokova sa druge strane.

Francuzi će sa Australcima igrati za prvo mjesto u grupi u ponedeljak.