XS
SM
MD
LG

Rezime jeseni u PLS: "Romantičari" bezbrižni ostali se nadaju i strepe

Foto: Prva liga Srbije

Zaostalom utakmicom odigranom juče u Leskovcu između GFK Dubočice i Inđije spuštena je zavesa na sezonu u Mozzart Bet Prvoj ligi. Sve je poznato i trenutni raspored, izuzev neprikosnovenom lideru sa Karaburme, ništa ne garantuje, ni po pitanju plasmana u elitu, niti u borbi za opstanak. Prijatno su iznenadile novajije i četiri dojučerašnja srpskoligaša nalaze se među pet najboljih ekipa. Ostalo je u prolećnom delu prvenstva, sa doigravanjem, da se odigra još 17 utakmica, odnosno u opticaju je 51 bod tako da će biti pomeranja. Statistika kaže da je na 160 utakmica (20 kola) postignut 341 gol (2,31 po meču). Domaćini su bili ubedljivi i slavili su na 45 odsto utakmica, gosti su bili bolji na 22, a nerešeno je bilo na 33 odsto mečeva. Sudije su pokazale 780 žutih kartona (4,88 po meču), 17 crvenih (0,11 po meču).

OFK Beograd ima najviše pobeda (16), Novi Sad 1921 je izgubio čak 13 mečeva, a Mladost GAT i Smederevo 1924 su odigrali najviše nerešenih utakmica(po devet). Najviše golova su postigli “romantičari” (45), najmanje je primio novajlija iz Odžaka(11). Najviše golova pada na utakmicama RFK Grafičara (gol razlika 28:31), najviše golova završilo je u mreži poslednjeg Novog Sada 1921(35), gol manje primilli su Novobeograđani, a podbacili su strelci GFK Slobode(11 golova). Na listi strelaca vodi Karikari (Jedinstvo) sa po deset golova, sledi dvojac lidera Georgijević I Kahvić, mada je veći deo sezone bio povređen.

Zaključak većine trenera je da je liga izjednačena i ako izuzmemo OFK Beograd, razlika između drugoplasirane Inđije i RFK Grafičara iznosi deset bodova (na tri pobede). Pojedini zastupaju tezu da je liga zahtevnija od Super lige, svodi se na dosta trčanja, igra se tvrdo, defanzivno odgovorno. Sa takvim načinom igre bolje se prolazilo, više se bodova osvojalo i pokazalo da ponekad cilj opravdava tako nepopularna sredstva. Pojedini se žale na delioce (ne)pravde, i smatraju da je suđenje bilo slabije u odnosu na prošluu sezonu. Pojedine ekipe su u nekim delovima utakmice, u zavisnosti od rezultata, pribegavali destrukciji igre, a sudije to nisu sprečile a mogle su. Zašto postoje kartoni, pravična nadoknada vremena. Svi se, bez izuzetaka, žale na očajne terene, koji su u završnici više podsećali na blatnjavu livadu, gde o povezanoj i smišljenoj igri nije moglo biti ni reči.

U redovima lidera kažu da nisu očekivali tako veliku razliku. Suština je da su dosta neizvesnih utakmica prelomili na svoju stranu. Hvale odnos igrača, zalaganje, ispoljeni kvalitet. Trener Krunić napominje da su igrači ozbiljno shvatili obaveze i kao lideri uvek su se suočavali sa motivisanim rivalima. Zapazio da ima kvaliteta u ligi i svaka ekipa ima po nekolicinu superligaških igrača kao i mladih i stručnih trenera sa brižljivo pripremljenim utakmicama.

U Inđiji su zadovoljni deobom drugog mesta, ali ne i bodovnom zalihom. Misle da zaslužuju više, i u narednom periodu moraju se pozabaviti realizacijom.

GFK Dubočica je juče u zaostalom meču dobila u derbiju Inđiju, sa kojom će prezimeti na deobi drugog i trećeg mesta. Uprkos tako blistavom jesenjem izdanju ostali su bez ambicioznog trenera Dejana Čelara. U ligi nema pravila, najčešće odlaze treneri zbog slabijih rezultata, ali garancija nije i ako si uspešan. Priča se da je razlog odlaska umor i neizmirene obaveze prema igračima i stručnom štabu.

U Tekstilcu su zadovoljni ispunjenim ciljom. Plan je dbio da budu među osam, a četvrtim mesto uveliko su ga prevazišli. Primili si najmanje golova ako računama oba elitna ranga. Igrali su agresivno, sa presingom i Odžaci su bili mesto za skupljanje bodova.

U Smederevu su kasnili sa pripremama i sklapanjem tima tako da je plasman na peto mesto ispunio očekivanja. Trener Mićović je ponosan na igrače, kaže da su bili tvrdi za svakog protivnika i imali su jednu od najpouzdanijih defanzivnih linija. Najgori teren u ligi (ima i gorih) dosta ih je sputao u nastojanjima da se iskažu u pravom svetlu.

Jedinstvo je šesto, ali to nije bila garancija za trenere da će zadržati posao. Trojica su se promenila i poslednje kolo su odigrali bez licenciranog trenera na klupi. Poslednji je klub napustio Jovanović sa pozitivnim bilansom (pet pobeda i tri poraza), kažu, rezultati su ok, ali ne izgleda kako oni žele. Ko razume shvatiće, ko ne...

Dva boda manje ima Radnički iz Sremske Mitrovice, koji je tri kola pre kraja doveo trećeg trenera povratnika Dejana Nikolića. Uprava sa Hazene nije bila zadovoljna i očekivali su više tako da je to označilo odlazak Gorana Jankovića.

Na granici plej-ofa nalazi se Mačva i ako uporede rezultate sa prošlom sezonom moraju biti zadovoljni. Kako je precizno izračunao trener Kurtušić, osvojeno je 30 odsto više bodova sa ekipom koja je u proseku sedam godina mlađa. Veći deo ekipe sačinjavali su talentovani bonusi. U vrhu su po broju ulazaka u protivnički 16 metara, šutevima i izvođenju kornera.

OFK Vršac je u finišu odigrao promenljivo i ispao iz prvih osam. Na njihovim utakmicama po pravilu padalo je najmanje golova, imaju uravnotežen odnos pobeda i poraza.

Od Lazarevčana, dojučerašnjeg superligaša, više se očekivalo. Na papiru su imali tim sa superligaškim igračima, ali je praksa drugačija i očigledno se igrači nisu dovoljno adapritali na izuzetno fizički zahtevnu ligu, loše terene i u finišu su pali na tabeli. Problemi finansijske prirode imali su reprekusije po igre rudara.

RFK Grafičar je igrao promenljivo, red pobeda smenjivali su porazi. Trener Neđić u prvi plan ističe razvojnu ulogu kluba i podseća da su Nedeljković i Mijatović postali standardni u Zvezdi, najmlađi Maksimović je debitovao za velikana, takođe Šljivić. Zamera rivalima da su opstruirali igru defanzivnim opredeljenjem i navodi primer kup mečeva sa Subotičanima i Partizanom gde su u otvorenoj igri mogi da prikažu čitav repertoar znanja.

Metalac je 12. iza je turbulentna jesen i pobedom u Mitrovici spasli su sezonu. U finišu su se izdigli i česte smene trenera su očigledno urodile plodom.

Između Milanovčana i Novobeograđana razlika je četiri boda. Radnički je pokvario utisak sa tri poraza na kraju. Nemaju stalnog trenera i u toj ulozi se nije snašao prvi čovek kluba Bulić. Uglavnom su pobeđivali pored studenjaka i imali su poroznu odbranu (primili 34 gola).

Užičani su razočarali i utopili su se u sivilo, sa najmanje datih golova, skromne tri pobede i lošim rezultatima u drugom delu sezone.

Dva novosadska kluba smenjivali su se na poslednjem mestu da bi Mladost GAT iz dva poslednje utakmice osvojila četiri boda i pretekla kanarince. Rivali iz Smedereva i Šapca im zameraju da su imali “pomoć” sudija u ključnim momentima utakmice.

Novi Sad 1921 je odigrao loše zadnjih pet utakmica (jedan bod) i na strani nisu osvojili ni bod. Najviše primljenih golova i poraza statistika je za zabrinutost i teško će isplivati iz tako delikatne situacije.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19