XS
SM
MD
LG
04.01.2023 Dragan Stojić

Mazurka na Alpima

Foto: eurosport.com

Austrijanci su u prošlosti gospodarili poljskom zemljom, ali su se vremena promenila. Dokaz je i sport.

Pošto se Alpi u ’’zemlji Habzburgovaca’’ ne mogu preplivavati poput Visle, David Kubacki, trenutni lider ovosezonskog Svetskog kupa ski skakača, danas je njima leteo, a koliko je to uspešno radio pokazuje i konačan plasman na trećoj po redu stanici u okviru tradicionalne ’’Novogodišnje turneje četiri skakaonice’’, na čijem vrhu se po završetku druge, zaključne serije skokova u Inzbruku našlo ime 32-godišnjeg Poljaka. Pritom, deseti put je iz jednog takmičenja u okviru Svetskog kupa u pojedinačnoj konkurenciji izašao s lovorovim vencem oko vrata.

Trećim trijumfom u karijeri kad je reč o ovoj smotri, prvom u pokrajini Tirol, šampion Turneje iz 2019/20. zabeležio je petu pobedu u 11. takmičenja u okviru planetarnog kupa započetog pre dva meseca, čime je dodatno povećao prednost u odnosu na glavne konkurente - Anžea Lanišeka iz Slovenije i  Norvežanina Halvora Egnera Graneruda, koji mu još uvek prilično ’’beži’’ u ukupnom plasmanu prazničnog nadmetanja u Nemačkoj i Austriji.

Prva serija na pretposlednjem bojištu Novogodišnje turneje donela je neizvesnosti u borbi za najviši stepenik podijuma koliko i niskobudžetni kaubojski film, jer je Kubacki skokom od 127 metara nadvisio drugoplasiranog Lanišeka za skoro sedam poena, dok je treće mesto držao njegov sunarodnik Kamil Stoh ostvarenjem iste dužine, ali slabijim ostalim parametrima, zbog kojih je zaostajao za Kubackim 9,4 boda. Domaći takmičar Štefan Kraft je najduže ’’išao’’  u prvoj rundi (129,5), međutim, zauzeo je ’’kotu 5’’, pošto je njegov vazdušni valcer slabije ocenjen od strane sudija.

Pošto je još jedan ’’polonez’’- Pjotr Žila podbacio u prvom pokušaju, bilo je jasno da u konkurenciji za trofej namenjen prvaku u generalnom poretku Turneje ostaju predstavnik severne Evrope s jedne i reprezent slovenskog sveta s druge strane, a Lanišek je, mada s minimalnim, gotovo nikakvim šansama da im preotme ’’orlovski’’ pehar, gledao u dvojac kao Triglav na Monblan - iz prikrajka.

Stoh je razočarao u završnoj seriji,  spuštajući se na  skromni 121. metar bacio je dotad urađeno u Dunav, pa je Kubackom ostalo da sam ’’pliva’’ i ne dozvoli da se nade njihove nacije zalede poput Visle.

U trenutku kad su se svi uverili da je Lanišek od zaletišta do spuštanja na tlo leteo kraće nego papirni avion u igri jednog predškolca (121,5), Granerud, na poziciji broj 6 nakon prve serije, je očekivao nastup Kubackog, jer je ’’viking’’ u finalu skočio danas rekordna 133 metra, što znači da je pred bivšim svetskim šampionom stajao prilično visok fjord.

Jedan adut stil -  ga je izdao, drugi - dužina skoka - prodao, ali je ovoga puta preživeo zahvaljujući ’’staroj slavi’’, to jest prednosti iz prvog kruga i u Bišofshofen odlazi po čudo. Matematika je, uprkos mizernom skoku od 121,5 metar, ostala na njegovoj strani, ostavila mu prednost od 3,5 poena u poređenju s Granerudom, a Lanišek se spustio na najniži stepenik pobedničkog postolja - 6,5 bodova ga je delilo od reprezentativca Poljske. Za utehu, ’’zmajček’’ je na tabeli Svetskog kupa bljunuo Halvora Egnera Graneruda sa drugog na treće mesto. Vodi Kubacki sa 870, Slovenac je na svoj konto upisao 742, a norveški as 696 poena.

U četvrtu bitku,  koja će odlučiti ishod novogodišnjeg rata, ’’viking’’ je za više od 20 ’’rogova’’ ispred Kubackog (877,8: 854,5), dok Slovencu preostaje da sačuva treće mesto (823,5).

Austrijanci su dominantni u Kupu nacija, u ’’plusu’’ su 180 poena u odnosu na Poljake, slede Norvežani i Slovenci. Bišofshofen ih čeka...

Piše: Dragan Stojić