XS
SM
MD
LG

Smajilagić novi bh selektor

Banjalučanin Irfan Smajlagić je postao novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za portal Klix.ba predsjednik Rukometnog saveza  Kenan Magoda.

"Upravni odbor RS BiH se odlučio za Smajlagića jer imamo istu viziju razvoja rukometa. Garantujem da će reprezentacija BiH konačno imati selektora koji će predstavljati viziju koju mi želimo", kaže Magoda i nastavlja:

"Smajlagić je renomirano trenersko ime i njegova namjera je da posloži sistemski omladinske selekcije od čega će u budućnosti imati koristi i seniorska selekcija", kaže Magoda.

Magoda napominje da je upravo Smajlagić kreator velike generacije hrvatskih rukometaša koja se početkom ovog vijeka promovisala u najbolju svjetsku reprezentaciju.

"Ovo je prekretnica rukometa u BiH. Červar je dobio gotov proizvod koji mu je praktično napravio Smajlagić, a slično želimo da napravi i od naše selekcije. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo uskoro počinju i rezultat će zavisiti od brojnih faktora, ali nama je primarna smjena generacije. Nama treba sistemsko rješenje za budućnost i Irfan je idealan čovjek za to. Novčana sredstava mu nisu bila primarna, on je čovjek kojeg zanimaju dugoročni projekti i dovesti takvo ime u ovako teškoj situaciji u kojoj se savez nalazi je ravno čudu", rekao je Magoda.

Smajlagić je bio jedan od najboljih rukometaša s prostora bivše Jugoslavije i jedno od najboljih desnih krila u Evropi, a u izboru svjetskih rukometnih stručnjaka 1997. izabran je u idealnu rukometnu postavu svih vremena.

U trenerskoj karijeri je vodio brojne klubove među kojima je i sarajevska Bosna. Posljednji posao u karijeri mu je bila pozicija selektora Irana, a s našim savezom je dogovorio dvogodišnju saradnju.

Popularni Pipe je tako na klupi reprezentacije BiH naslijedio Ivicu Obrvana, a prvi izazovi ga očekuju 13. oktobra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine