XS
SM
MD
LG

''Presušiće nafta'' u Srpskoj Crnji !?

Zlatko Vasiljević – kapiten

U životu nesreća nikada ne ide sama, pa ni u fudbalu. Crnjanima je u ovom prvenstvu trebalo da se desi bezbrojan koloplet nesrećnih okolnosti i tek kada se nad Klubom nadvila realna opasnost od ispadanja u niži rang takmičenja, ''podignuta je ručna'', upaljeni svi alarmi, proglašena opšta mobilizacija i otpočela realizacija projekta ''OPSTANAK U LIGI''.

Prvi bi to trebali na svojoj ''koži'' da osete u četvrtak (na zahtev gostiju igra se 29. zbog praznika) naftaši iz Elemira jer je ''Budućnost'' rešila da ih pobedi po svaku cenu - a kada su Crnjani tako i toliko motivisani i pripremljeni uspeh nikada ne izostaje!

No, krenimo redom, jer da bi se sve do sada rečeno bolje razumelo i shvatilo ozbiljno i argumentovano, spomenimo sve kataklizme koje su ovog proleća sustigle ''Budućnost''. Doveden je sjajan trener Jovica Lakić i s pravom se računalo da će dovođenjem nekolicine kvalitetnih igrača igre i rezultati biti zadovoljavajući - makar za sredinu tabele i siguran opstanak u ligi, što je bila skromna ali za ovu sezonu objektivno realna ambicija. Jer, iz lige će sigurno ispasti 5 klubova, moguće je i 6, u najgorem slučaju čak 7. Crnjani su trenutno 6 odozdo - dakle u krajnje nazavidnoj situaciji! No, nećemo o toj ''kombinatorici''. Tek, Crnjani su, znajući to zimus doveli čak 7 novajlija: golmana Čanka libera  Ilića, levog beka Latkovića, vežnjake Šarenca i Ratka i napadače Nešića i Vukobrata. Međutim, niko nije računao da će u polusezoni u Perlez otići dvojica sjajnih mladih vežnjaka Hovanec i Stojičić a u Šajkaš par odličnih štopera Topić i Matić a bek Jovandić prestati sa aktivnim igranjem. To i ne bi bio nenadoknadiv gubitak (navikla je Budućnost da joj uvek - i to u viši rang, odlaze najbolji igrači) da su se novajlije pokazale kao pojačanja, nego "avaj" - sem Nešića - nisu! Čanak se pokazao kao relativno dobar ali kiks golman, pa mu na dušu ide 4-5 golova, a ako se tome doda da mu je alternativa Lekin kriv za isto toliko golova - desetak bodova je i suviše skupa cena loših golmana. Zar ne?!  Mladi Ratko i Latković su ambiciozni i borbeni momci, ali ništa više od puke prosečnosti, za razliku od Nešića za koga se jedino može reći da je bio pojačanje. Ilić i Vukobrat su veterani, češće povređeni no u timu - ali ni u njemu nisu opravdali očekivanja. To naročito važi za iskusnog Šarenca - koji je pompezno doveden kao veliko pojačanje za poziciju "pleja"  i pakera šansi napadačima - ali do sada ništa pod milim bogom nije pokazao! Doduše, igrao je povređen i bolestan, ali…

Crnjani: Todorov je sa svojih 38 godina ostao jedini pravi štoper i može se reći da je zadovoljio, tim pre što postigne i po koji pogodak. Hendikep (i njemu i timu) je i povreda drugog štopera - odličnog Vasiljevića, koji se srećom oporavlja i već protiv ‘’Naftagasa’’ se vraća u ekipu. Sa njima dvojicom i odbrana Crnjana će biti mnogo čvršća! Oba Kovačevića  (Nemanja i Nikola) se godinama najavljuju kao mladi, talentovani i perspektivni igrači - ali čini se da su stali u razvoju i konstantno dokazuju da jesu i da će ostati prosečni. To skoro da važi i za braću Aleksandra i Saču Prokin, no oni bar ponekad odigraju iznad proseka, na žalost Crnjana ne više od toga. A godinama su najavljivani kao prvoligaški talenti! Lukin - Baća i Đukanović - Dime su još uvek dobri igrači, i sa svojih 40 godina su tu tek za "nedaj bože", Manojlović i Perin su iskusne ali prosečne rezerve, a Isak, Konstantinov, Salma, Berta, Tomin, Nikolin, Kondić, Savin… su talentovani poletarci za budućnost "Budućnosti".

Ako je situacija takva, postavlja se logično pitanje na čemu to Crnjani onda baziraju optimizam da će u preostalih 7 kola uspeti pobeći sa pozicije sa koje "puca pogled" u ambis zvani niži rang takmičenja?

Ima nekoliko činjenica koje bi mogle biti argument za optimizam.

Prvo - u Klubu je proglašena opšta mobilizacija, pa se očekuje da će do kraja prvenstva svi igrači redovno trenirati, a ne samo njih 5-6 kao do sada.

Drugo - ozdravili su Vasiljević, Šarenac, Ilić i Vukobrat - vraćeju se u tim koji će s njima biti znatno iskusniji i kvalitetniji. Iz Beograda, gde živi i radi, javio se i Darko Jonandić - rekao da želi da pomogne i već od sledeće utakmice biće u ekipi na levom beku ili liberu svejedno je - još uvek je više nego odličan za ovu ligu!

Darko Jovandić – nekad prvoligaški igrač

Treće - kad god su bili u nekoj opasnosti Crnjani su igrali najbolje, pogotovo dobro motivisani protiv jakih protivnika, a to objektivno jesu i Elemirci, i Botošani i Kikinđani sa kojima Crnjani igraju do kraja prvenstva, i od kojih očekuju bodove. A protiv Kovinčana i Plandištanaca u gostima možda se i otkine koji bod, a protiv Žitištanaca, Vlajkovčana  i Kikinđana na domaćem "bunjištu" za bodove će se "ginuti do poslednje kapi krvi"!

Sve u svemu - Crnjani do kraja prvenstva očekuju najmanje 12 bodova, ako bude sreće oko 15, a to će značiti opstanak u ligi - što je trenutni imperativ.

Na kraju ne i najmanje bitno, štaviše najvažnije - prva sledeća utakmica. Dolaze sjajni Elemirci koji trenutno objektvno imaju bolji tim od Crnjana, što uostalom pokazuje i plasma na tabeli, ali Crnjani protiv njih tradicionalno igraju dobro što uz domaći teren budi nadu u tri boda!!! Njih bi trebalo da izbore: Lekin - Prpa (A. Prokin), Jovandić - Vasiljević, Todorov, Ilić - Ratko (Ne.Kovačević), Šarenac, Vukobrat, S.Prokin i Nešić. U Crnji je doskora i bilo "nafte" ali ovoga puta naftaši iz Elemira će džabe bušiti!!!

Konačno, kad već pišemo, koju reč i o gledaocima. Korona je režim pa ih nema u Crnji na stadionu, pa se oni najodaniji fudbalu veraju po okolnim zidovima i krovovima. Tako bi trebalo da bude svuda. Međutim, nije. Na nedeljnoj utakmici u Vojvoda Stepi su nam čak i ulaznicu naplatili, a na tribinama nas je bilo stotinak. Važe li isti kriterijumi za sve: jesu li Stepčani najpametniji, najhrabriji ili najprivilegovaniji pa bez sankcija puštaju pobliku na svoje utakmice, a Crnjani i ostali klubovi budale koje slepo poštuju propise?!

Piše:  Dragan PEJIĆ


Radnički (S) 1 : 3 Radnički (K)
ŽAK 4 : 3 Begej
Crvena zvezda 4 : 0 Sloga
Banat 1 : 0 Jedinstvo (V)
Borac 3 : 0 Omladinac FAM
Budućnost 1 : 0 OFK Kikinda 1909
Jedinstvo (BK) 3 : 0 Proleter
Mladost 8 : 1 Krajina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Kikinda 1909 32 24 3 5 75
2 Jedinstvo (BK) 32 21 6 5 69
3 Naftagas 32 18 8 6 62
4 Omladinac FAM 32 17 3 12 54
5 Mladost 32 15 8 9 53
6 Borac 32 17 2 13 53
7 Proleter 32 17 0 15 51
8 Jedinstvo (V) 32 15 4 13 49
9 Begej 32 16 1 15 49
10 Sloga 32 14 3 15 45
11 Crvena zvezda 32 13 5 14 44
12 Radnički (K) 32 14 1 17 43
13 Budućnost 32 13 3 16 42
14 Radnički (S) 32 8 4 20 28
15 ŽAK 32 7 6 19 27
16 Banat 32 7 5 20 26
17 Krajina (-1) 32 4 2 26 13