XS
SM
MD
LG

Najava finala prvenstva Srbije: Rad i Partizan na korak do titule

Detalj sa prethodnog meča - foto: Vanja Bejin

Tokom cele sezone Rad i Partizan su definitivno pokazali najviše, i potpuno zasluženo su se našli u Finalu Prvenstva Srbije, gde će svojim trećim međusobnim susretom u sezoni odlučiti Prvaka države. Obe ekipe su zadržale vrlo dobru formu nakon reprezentativne pauze, Partizan je bio više nego ubedljiv protiv Vojvodine u ½ finalu Prvenstva, dok je Rad odigrao test utakmicu protiv kombinovane ekipe iz Crne Gore.

Da podsetimo, u prva dva susreta ove dve ekipe, svaka je zabeležila po jednu pobedu. U prolećnom delu takmičenja u veoma zanimljivoj utakmici Partizan je odneo pobedu odbojkaškim rezultatom 3-0.  Utakmica igrana po izuzetno teškom terenu i u teškim vremenskim uslovima, koja je odlučena neverovatnim dropkikom Igora Dejanovića sa preko 35 metara. U drugom meču je slavila ekipa Rada rezultatom 29-14, odnosno kasnije registrovanim službenim rezultatom 25-0 usled prekida utakmice. Na obe utakmice je viđen odličan i neizvestan ragbi, tako da ne bi trebalo ništa suprotno ni sada da očekujemo. 

Ova generacija ragbista Partizana ima veliku šansu da se zlatnim slovima upiše u istoriju ragbija ukoliko i četvrti put zaredom osvoji titulu Prvaka, gde će biti rame uz rame sa generacijama crno belih koji su osvajali uzastopne titule tokom 90-tih i početkom 2000-tih godina. Međutim treba istaći da je sadašnja generacija crno belih pored nekoliko iskusnih igrača, ima dosta mladu strukturu koja može držati visok nivo igre još nekoliko sezona. Sa druge strane ekipa Rada ima prilike da prekine niz Partizana od tri uzastopne titule i pokuša da uspostavi svoju vladavinu. Građevinari su mešavima mladosti i iskustva, gde je nekoliko ključnih igrača na zalasku karijere, dok nekoliko mladih igrača tek stupa na ragbi scenu. Svi ključni igrači iz oba tima su prošli sve mlađe selekcije i ragbi škole svojih klubova, tako da možemo ponosno reći da se rad sa mlađim kategorijama itekako isplati. Dokaz: vrhunski ragbisti Rada i Partizana. Možemo zadovoljno duboko udahnuti i zamisliti kako će takmičenje izgledati za nekoliko godina kada trenutni igrači iz mlađih kategorija stasaju.

Obratiti pažnju na pet stvari

Borba šutera

Ono što želite da imate u vašoj ekipi na finalnoj utakmici je hladnokrvni i staloženi šuter koji sigurnim izvođenjem šuteva može doneti esencijalnu prednost vašem timu. Mnogo puta do sada smo imali prilike da vidimo na našim terenima neverovatne šuterske izvedbe. Primer tome je predstava Uroša Babića, kapitena reperezentacije Srbije, na Finalu Kupa prošle sezone kada je u prvom delu meča pogađao iz svake situacije što je na kraju Građevinarima donelo Kup Srbije u vitrine kluba. Sa druge strane će biti startni otvarač reprezentacije Srbije i ubedljivo najefikasniji igrač dosadašnjeg Prvenstva Srbije Aleksandar Andrić. Aleksandar je prvoplasirani na listi strelaca ge je ukupno uspešno izveo impresivnih 40 šuteva (38 pretvaranja i dve kazne). Može lako da se desi da hladnokrvniji i skoncentrisaniji od ove dvojice donese svom timu titulu Prvaka Srbije.

Rovovska bitka u skramu i autu

Da, znamo da smo dosadni što to uvek ponavljamo, ali tim koji je bolji u skramu i autu, automatski ima prednost većeg poseda lopte. Skramovi obe ekipe su bili dominantni tokom cele sezone u borbama sa drugim timovima, dok su u međosobnim susretima uglavnom bili izjednačeni. Videćemo šta su stratezi Građevinara i Crno belih spremili za finalnu utakmicu, i kako će taktički postaviti igru iz auta i skrama. Možda ovaj deo teksta deluje linijašima dosadno ili kao višak, ali nas poprilično raduje činjenica da ćemo prisustvovati dvoboju dva najbolja skrama u zemlji.

Disciplina je ključ

Apsolutna ključna stvar koja može da odnese ili donese pobedu. Veliki problem za sve naše ekipe je disciplina i postavka nakon svirane kazne protiv ekipe. Onaj tim koji bude skoncentrisan, koji bude pravio manje nepotrebnih kazni, koji će se pre postaviti na propisano odstojanje će biti u apsolutnoj prednosti. Koncentracija i disciplina u igri donosi prevagu u Finalnom meču. Obe ekipe će postaviti odbranu na visokom nivou tako da svaki mali prekršaj koji se napravi u dometu šutera može značiti poene protiv vas.

Visok ragbi ritam

Možda najinteresantniji detalj će biti održavanje visokog nivoa igre. Obe ekipe imaju igrače koji su spremni na velike stvari i velike utakmice, što smo imali prilike da se uverimo u Reprezentativnim mečevima od pre dve nedelje. Većina igrača je izašla iz tog visokog ritma treninga i utakmica, tako da imamo zagarantovan dobar ragbi. I skram i linija Rada i Partizana su na visokom nivou i spremni da igraju brzo i u ritmu.

Provedite nedeljno popodne uz odličan ragbi

Idealna prilika da publika u Beogradu uživa u odličnom ragbiju. Očekuju se povoljni vremenski uslovi, tako da možete omogućiti deci da prisustvuju pravom ragbi spektaklu. Nema ništa bolje od toga da provedete vreme napolju i da ispratite omiljeni sport. Ulaz je slobodan, molimo vas da obratite pažnju na poštovanje epidemioloških mera. Svi uslovi su apsolutno ispunjeni, tako da mi prosto ne vidimo razlog zašto ne biste investirali nedeljno popodne i uživali u Finalnoj utakmici Prvenstva Srbije.

Izvor: rugbyserbia.com