XS
SM
MD
LG

Prve učesnike četvrtfinala Lige šampiona dobićemo u utorak petog marta

U Dortmundu se sastaju domaća Borusija i Totenhem, a u Madridu Real i Ajaks. Rekli bismo da su Totenhem i Real Madrid uradili sve u prvim mečevima za prolaz, ali ne treba nikako otpisivati "Milionere" i "Kopljanike". Borusija Dortmund - Totenhem (prva utamica 0:3) za mnoge iznenađujućih tri gola viška za Totenhem kada se zna da igraju bez Harija Kejna onda trijumf tima iz Londona dobija na težini.


Foto: pixabay.com


Pred odlazak u Dortmund imali su dva teška okršaja sa Čelzijem i Arsenalom. Izgubili su šansu za titulom u Premijer ligi i moraju da se fokusiraju na Ligu šampioana i borbu za poziciju koja ih i ove godine vodi u Ligu šampiona.  Na drugoj strani Borusija nema šta da izgubi. Poraz od tri gola razlike joj ne daje za pravo da se nada prolazu, ali neće se oni predati. Imaće naravno i podršku svojih navijača, a da bi prošli dalje moraće pokazati mnogo više nego u Londonu. Ipak, Totenhem je taj koji ima otvorena vrata narednog kola!

Real Madrid - Ajaks (prva uitakmica 2:1) susret na Santjago Bernabeu će biti sigurno neizvestan, pa i dramatičan. Tim Reala ima gol viška iz prvog meča i nalazi se u boljoj poziciji od Ajaksa, ali da bi nastavili takmičenje u Ligi šampiona moraće igrači Santjaga Solarija da zaigraju bolje nego protiv Barselone u polufinalu Kupa Kralja. Poraženi su sa 0:3, pred svojim navijačima. Pitanje je kako i da li će se oporaviti Modrić i ostali nakon ispadanja iz Kupa, a u šampionatu Španije imaju veliki zaostatak. Sve to znači da moraju spas sezone tražiti u Ligi šampiona. 

Ajaks sa druge strane nema šta da izgubi. U prvom susretu su pokazali da mogu da se nose sa Real Madridom. Po malo i nesrećno su izgubili, ali Tadić i ostali su pokazali da znaju da igraju. Imali su i odličan pristup susretu i ako ga ponove u Madridu može svašta da se desi.

Šesti mart nam donosi okršaje Porta i Rome, te Pari Sen Žermena i Mančestera. Gol koji je Porto postigao na Olimpiku (prvi meč 1:2) daje mu za pravo da se nada prolasku u naredni krug takmičenja. Igrači iz Portugala znaju da igraju na rezultat, a kako im je potreban samo jedan gol, pod uslovom da ne prime pogodak, onda se može očekivati jedna tvrda utamica, taktički veoma teška i sigurno ne previše ofanzivna. Oba tima će čekati svoje prilike iz kontre, neće se previše otvoriti i ukoliko ne padne gol u ranoj fazi susreta, verovatno će biti "teška" za gledati. Kolarov, Džeko i ostali neće srljati, čekaće svoju priliku iz neke kontre ili prekida. 

Pari Sen Žermen - Mančester junajted (prva utakmica 2:0) na Tetaru snova postojao je samo jedan tim, šampion Francuske. Pokazali su u ovom okršaju da su sazreli i da ih s pravom mnogi vide u i u samoj završnici Lige šampiona. Ima PSŽ aktivan rezultat, uz sve to Mančester stiže bez isključenog Pola Pogbe. Jesu oni naparvili sjajnu seriju u Premijer ligi, ali je PSŽ mnogo kvalitetnija ekipa. Izabranici Tomnasa Tuhela mogu da igraju mirno, bez nervoze i da jednom sigurnom igrom izbace velikog protivnika. Da je susret prvi završen i nekim drugim rezultatom, sigurno je da bi Di Marija, Kavani i ostali bili favoriti u ovom susretu.

Mečevi koji se igraju 12. i 13. marta nam donose izuzetno zanimljive okršaje. Zanimljiviji, od meča Mančester siti - Šalke, je onaj u Torinu. Sastaju se Juventus i Atletiko Madrid.
Ekipa "Jorgandžija" u Torino stiže sa dva gola prednosti (prvi meč 0:2). Velika prednost, ali za Juventus ne i nenadokadiva. Igraju pred svojim navijačima, puni su samopuzdanja i silno željni uspeha. Krenuće ofanzivno od prvog minuta, silno motivisani za uspeh. Dodatno ih je sigurno motivisao i trener Atletika Dijego Simeone onim nesportskim ponašanjem nakon golova u Madridu. Ukoiliko u timu Stare dame bude i Kristijano Ronaldo, onda ništa nije nedostižno za torinske "crno-bele". Sigurno je da niko neće tako lako otpisati Juventus, a Atletiko mora da se i u ovom susretu bori do zadnjeg atoma snage. Uostalom, oni drugačije i ne znaju. Igrački su sigurno slabiji od Juventusa, a sve svoje mane pokrivaju fascinatnom borbenošću.

Fudbal jeste igra u kojoj uvek pobede Nemci, ali u okršaju u Mančesteru to neće biti tako! Šalke dolazi sa golom zaostatka (prva utakmica 3:2) , a što je po njih najgore je činjenica da je Siti već jedan pehar stavio u svoje vitrine i sa mnogo sampouzdanja čekaju gostujući tim. Sastav Pepa Gvardiole je savršena mašina. Sve se zna u njihovoj igri. Svi igrači su maksimalno spremni i kvalitetni. Napravili su kompletan rezultatski preokret u prvom susretu i neće pred svojim navijačima sigurno Šalkeu dati priliku da se raduje. Tim iz Bundeslige nije nekvalitetan, ali je ipak slabiji od domaćina. Gvardiola zna kako treba igrati sa Šalkeom, godinama je vodio Bajern i napravio je sigurno taktiku kako izboriti četvrtfinale Lige Šampiona. 

Mečevi 13. marta gledano rezultatski su najneizvesniji. Barselona i Lion te Bajern Minhen i Liverpul su u prvim susretima igrali bez golova. Dakle nema niko prednost, ali sigurno je da bi ravno čudi bilo da Lion prođe Barselonu. Ekipa Barselone pokazala je da zna da igra na rezultat u susretu polufinala Kupa Kralja. Stigli su na Santjago Bernabe sa rezultatom 1:1, da bi nakon 90 minuta slavili sa 0:3. Real im nije mogao ništa, a raspucani Suarez i drugovi su pokazali da znaju igrati čvrsto i strpljivo. Sačekali su svoje šanse, a to će sigurno raditi i protiv Liona. Mirno, sigurno u defanzivi i na sredini terena, a onda čekati vanserijske poteze svojih napadača. Tim iz Francuske je sigurno svetan da ima najtežeg protivnika i da neće lako u četvrtfinale. Lion jeste kvalitetan sastav, ali ipak ne bolji od Brase. 

Derbi meč ove runde Lige šampiona je ipak okršaj Bajerna i Liverpula. Nije bilo glova u prvom okršaju i oba tima se mogu nadati prolazu. Bliži tome je Bajern zbog činjenice da se igra na njihovom terenu, ali je problem Nike Kovača "svlačionica". Čini se da Kovač ipak ne vlada svlačionicom, ima jedan broj nezadovoljnih igrača, a to mu otežava rad. Nisu ni u rukovodstvu kluba jedinstveni oko Kovača, pa mu i to otežava rad. Sada se nalazi pred onom - biti ili ne biti. Ukoliko ne prođe Liverpul Kovač će teško ostati na klupi Bavaraca.

Na suprotnoj strani Jirgen Klop čvrsto drži sve pod Kontrolom. Ekipa mu igra dobro, znaju koliko mogu i šta hoće. Onaj poraz u Beogradu od Crvene zvezde ih je sigurno "opametio" i otreznio. Shvatili su da moraju uložiti makismum snage da bi zabeležili dobar rezultat. Ono što je na strani Klopa i igrača je i činjenica da su lideri Premijer lige. Sve dok su vodeći navijači im neće praviti pritisak, dali bi oni i Ligu šampiona za titulu u Engleskoj. Zbog toga će Liverpul da igra u Minhenu bez bilo kakvog imperativa. Njihova prednost je i Jirgen Klop. On je ipak bolji trener od Nike Kovača i teško će mu Hrvat taktičkim postavkama parirati.


Amiens SC 2 : 1 Guingamp
Angers 1 : 1 Saint-Étienne
Caen 0 : 1 Bordeaux
Dijon 2 : 1 Toulouse
Olympique Marseille 1 : 0 Montpellier
Nantes 0 : 1 Strasbourg
Nice 2 : 0 Monaco
Nîmes 2 : 3 Olympique Lyonnais
Reims 3 : 1 PSG
Rennes 3 : 1 Lille
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 PSG 38 29 4 5 91
2 Lille 38 22 9 7 75
3 Olympique Lyonnais 38 21 9 8 72
4 Saint-Étienne 38 19 9 10 66
5 Olympique Marseille 38 18 7 13 61
6 Montpellier 38 15 14 9 59
7 Nice 38 15 11 12 56
8 Reims 38 13 16 9 55
9 Nîmes 38 15 8 15 53
10 Rennes 38 13 13 12 52
11 Strasbourg 38 11 16 11 49
12 Nantes 38 13 9 16 48
13 Angers 38 10 16 12 46
14 Bordeaux 38 10 11 17 41
15 Amiens SC 38 9 11 18 38
16 Toulouse 38 8 14 16 38
17 Monaco 38 8 12 18 36
18 Dijon 38 9 7 22 34
19 Caen 38 7 12 19 33
20 Guingamp 38 5 12 21 27