XS
SM
MD
LG

Kraj Lige šampiona i Lige Evrope u dosadašnjem formatu

Foto: uefa.com

Od sezone 2024/25. više neće biti ukrštanja klubova iz Lige šampiona, Lige Evrope i Lige koferencije u zimskoj i prolećnoj nokaut fazi. To znači da trećeplasirana ekipa iz grupne faze Lige šampiona neće kao do sada više igrati takozvani baraž mečeve sa drugoplasiranim iz Lige Evrope u šesnaestini finala, niti će to moći trećeplasirani iz Lige Evrope sa drugoplasiranim iz Lige koferencije.

UEFA navedenom odlukom želi da uskrati šansu neuspešnima i da nagradi one koji su se istakli u grupnoj fazi svog takmičenja. Tako će grupne faze Lige šampiona, Lige Evrope i Lige koferencije od pomenute sezone 2024/25. imati po 36 ekipa i igraće se u indetičnim formatima. Da razjasnimo, 36 klubova elitnog takmičenja biće raspoređeno po koeficijentu u četiri grupe, a žrebom će se odrediti da svaka ekipa odigra po deset mečeva. Recimo, klub iz prvog šešira će odigrati dva meča protiv kluba istog ranga, po tri protiv klubova iz drugog i trećeg šešira i dva protiv ekipa iz četvrtog šešira.

Osam prvoplasiranih će direktno obezbediti plasman u osminu finala, a preostalih osam biće poznato posle plej-of mečeva ekipa koje su plasirane od 9. do 24. mesta na tabeli. Takmičenje po grupama trajaće od septembra do januara. 

Tabela Lige šampiona će biti formirana po Švajcarskom model, koji se primenjuje na šahovskim turnirima, a po kome ne igra svako protiv svakoga iako se svi timovi nalaze na jednoj zajedničkoj tabeli.