XS
SM
MD
LG

Neočekivani derbi u Ćupriji, Vranjanci odlaze u Paraćin po nove bodove, Piroćanci upisali bodove protiv mladih Popovčana

Na Istoku za vikend igraju se utakmice 9. kola. Ko se mogao nadati da će novalije nakon osam kola voditi glavnu reč. Znalo se još pre početak prvensrva da Vranjanci spadaju u najuži krug kandidata za osvajanje naslova, ali je Morava 1918 sve oduševila i predstavlja pravo osveženje. Pobedili su pored “staklare”, spojili tri pobede i u stopu prate SU Dinamo Jug, koji je teže nego što se očekivalo savladao poslednje Trsteničane. Dunav je starosedelac, ali je prevazišao sva očekivanja i od kandidata za opstanak vinuo se u vrh. Piroćanci su se konsolidovali sa trenerom Stankovićem, dobili na Durlanu i već su četvrti. Timok 1919 je nakon tri kola pobedio i, koliko-toliko, drži korak za vodećima. Pored Morave 1918, GFK Jagodina je jedina neporažena, ali najveći broj remija uticao je da malo zaostanu. “Orlovi” tonu sve više, trener Zoran Dimitrijević je otišao i uključena su zvona na uzbunu. Drugom i trećem niškom srpskoligašu ne cvetaju ruže, BudućnostI i Brzom Brodu nikako da krene. Đerdap je prvu pobedu upisao u Svilajncu…

U subotu se igra pet utakmica. Derbi je u Ćupriji, gde dolaze Prahovčani. Domaćina još drži euforija iz zonaških dana i više od 500 dana su bez poraza. Ne možemo ih svrstati u veliko iznenađenje, jer iza njih stoji kvalitetan igrački kadar i stručni štab. Morava je vezala tri pobede, posebnu draž ima trijumf u Paraćinu. Ponovo je proradila osovina Stojković-Todorović i upravo će oni biti najveća opsanost za mladog golmana gostiju Babalja, koji je izrastao u junaka pobede protiv Brzog Broda. Trener Ranđelović je od provincijske ekipe napravio čudo, momci su prihvatili savremena shvatanja igre i za sada to funkcioniše.

Đerdap je živnuo i pobeda u Svilajncu mnogo znači na samopouzdanju i protiv OFK Sinđelića moraju trijumf overiti kako bi napredovali na tabeli. Braća Novčić bili su u glavnim ulogama na prethodnom meču, O. Novčić je sa dva gola izrastao u junaka meča, a njegov brat N.Novčić je zaradio direktan crveni karton posle utakmice (drugi na osam utakmica). Na Durlanu došlo je do smene trenera Zorana Dimitrijevića, koga će privremeno menjati Dobrivoje Đurđević. Loša atmosfera posle odlaska vedeta u Vranje, nerezonski potezi uprave, dolazak nespremnih pojačanja i nekompletne pripreme kumovali su seriji loših rezultata. Uzdaju se u povoljan raspored i bodovi su neophodni kako bi se zaustavio strmoglavi pad.

Trstenik PPT je ostavio dobar utisak u Vranju i igrački su više pružili nego što rezultati govore. Pruža im se prilika da protiv Svilajnčana upišu drugu pobedu. Gosti su ostali kratkih rukava od Kladovčana, pratili su ih pehovi, porazu su doprineli autogolom Maksimovića, uvukla se nervoza i bilo je ružnih scena nakon utakmice.

Jedinstvo će u Paraćinu ugostiti lidera i pitanje je mogu li zaustaviti zahuktale Vranjance. Dobro su startovali i kako je prvenstvo odmicalo igrali su sve slabije i glatko izgubili u Zajačaru. Na jednom od najleših terena znaju da odigraju i postoje uslovi da pratimo zanimljivu fudbalsku predstavu. Vranjanci su imali sigurno vođstvo protiv fenjeraša od 2:0, propustili brojne prilike, za to bili kažnjeni golom i jednu nervoznu utakmicu ipak završili pobedom. Dolaze sa serijom od četiri pobede i najbolji strelac lige Stojković (9 golova) predstavljaće najveću opasnost po gol domaćina.

Jedinstvo 1936 i Timok 1919 nalaze se na šestom i sedmom mestu. Kruševljani su derbi u Jagodini odigrali bez golova i zaustavili ambicioznog domaćina. Menjao je Terzić postavu kako bi podigao I osvežio redove, ali nije bilo koristi. Zaječarci su posle tri mršava kola (osvojili bod) savladali Jedinstvo za stabilizaciju prilika i konsolidaciju redova. Ne zaostaju puno za vodećima, ali su turbulencije u klubu uticale da popuste i teško će propušteno nadoknaditi.

U nedelju se igra u Vlasotincu, Pirotu i Brzom Brodu.

Vlasini se remijem i ubedljivom pobedom u Popvcu donekle stabilizovala i napredovala na tabeli. Pobeda protiv mladog sastava Budućnosti došla je u pravo vreme pred duel sa poljuljanim “staklarima”. SFS Borac igra od sjaja do očaja (red pobeda, red poraza) i promena trenera nije donela kvalitetan pomak. Vlasina je bliža pobedi na Rosulji, mada SFS Borac ne treba prerano otpisivati.

Piroćanci će imati lakši deo posla u okršaju sa mladim Popovčanima. Donedavni trener Budućnosti, Boban Stanković, preuzeo je Piroćance i dobro je upoznat sa stanjem u protivničkoj ekipi. Vezali su dve pobede i posebno dobija na značaju tri boda osvojena na Durlanu. Za liderom zaostaju četri boda i nema sumnje da će se između lidera i Radničkog voditi borba do kraja za osvajanje naslova, ako im Morava 1918 ili još neko ne pomrsi račune. Imaju neosporan kvalitet i dolaskom Petrovića mnogo su dobili.

Brzi Brod dočekaće GFK Jagodinu sa malim šansama da mogu iznenaditi favorizovane goste, koji su i dalje bez poraza (najviše nerešenih mečeva). Da li su malo potcenili Kruševljane ili unapred upisali pobedu, tek su ponovo remizirali na Gradskom stadionu i sve više zaostaju za vodećima. Domaćin je mogao da se iz Prahova vrati sa bodom da na golu domaćina nije briljirao mladi Babalj. Vezali su tri poraza i primili najviše golova, tako da nemaju velike adute u meču sa renomiranim gostom.


Morava 1918 : Dunav
Vlasina : SFS Borac
Radnički (P) : Budućnost
Đerdap : OFK Sinđelić
Trstenik PPT : Radnički (S)
Jedinstvo (P) : SU Dinamo Jug
Jedinstvo 1936 : Timok 1919
OFK Brzi Brod : GFK Jagodina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 8 6 1 1 19
2 Morava 1918 8 5 3 0 18
3 Dunav 8 5 1 2 16
4 Radnički (P) 8 4 3 1 15
5 Timok 1919 8 4 2 2 14
6 Jedinstvo 1936 8 3 4 1 13
7 GFK Jagodina 8 2 6 0 12
8 Jedinstvo (P) 8 3 1 4 10
9 OFK Sinđelić 8 3 1 4 10
10 Vlasina 8 2 3 3 9
11 Radnički (S) 8 2 3 3 9
12 SFS Borac 8 2 2 4 8
13 OFK Brzi Brod 8 2 1 5 7
14 Đerdap 8 1 3 4 6
15 Trstenik PPT 8 1 1 6 4
16 Budućnost 8 1 1 6 4