XS
SM
MD
LG

Poslednji i prvi, bez navijača, na Banjici, derbi se igra na Starom sajmištu, "saobraćajci" ne gube nadu

U Srpskoj ligi, Beograd, ostalo je da se odigraju dva kola i koliko je izvestan šampion, toliko je neizvesno u borbi za opostanak. Od sedmog Brodarca do 14. Sinđelića razlika je šest bodova i među osam ekipa treba tražiti još dva putnika u niži rang i jednog učesnika baraža. Pored Rada i Torlaka, najbliži su selidbi u Zonu Sinđelić i GSP Polet Dorćol i više ne zavise od svojih ostvarenja. Zemun se nalazi u seriji pobeda, Brodarac ga je na trenutak zaustavio i u preostala dva kola potreban mu je bod da matematički obezbedi naslov. Mnogo je zamimljivije i neizvesnije u borbi za opstanak. Nakon novih poraza "saobraćajci" i "orlovi" su u sve težem položaju. "Mlekadžije" su prekinule seriju od tri poraza protiv nejakih "građevinara" i na mestu su koje vodi u baraž, Prva iskra se ne šali i u proteklih mesec dana ređaju samo pobede i već su iznad crte. "Studenti" su iznenadili Teleoptik i pobedom ga eliminisali iz trke za prvaka. "Sokolovi" su iz četiri meča doneli 10 bodova i kao Baričani su isplivali iz opsane zone. Ušće se budu i na tri protekle utakmice, pored devet bodova, postigli su 12 golova (bez primljenog gola). Prvi put se u prvenstvu dogodilo da su domaće ekipe imale maksimalan učinak i upisale sve pobede.

Sve utakmice predposlednjeg kola igraju se u subotu od 17:00.

Prva iskra će ugostiti Jedinstvo i nemaju drugu opciju osim da nastave seriju poobeda i izađu iz neugodne situacije. Ponovo su domaćini i nakon Budućnosti, dolaze komšije iz Surčina. Kuriozitet utakmice je da je do skora na kormilu Baričana bio trener Enes Malići, koji se ubrzo preselio u sremsku ravnicu. Dobro su "potkresali" krila "orlovima" i direktnog konkurentu ostavili na šest bodova, dovoljno za mirniju završnicu. Malići dobro poznaje vrline i mane "hemičara", neće biti lako domaćinu, koji će biti pod pritiskom i sa imperativom pobede.

U Dobanovcima se sastaju Budućnost i Ušće. Domaćin je popustio u poslednje vreme (tri meča - 2 boda) i došao u situaciju da strepi za opstanak. Pobeda je neophodna kako bi imali bodovnu distancu od ostalih konkurenata pred poslednje kolo. Ušćani su resetovali ekipu, bez ambicija, nisu imali imperativ rezultata i otuda neuspesi na startu. U prethodna tri kola bili su ubedljivi i doneli devet bodova i prebrinuli brige oko očuvanja statusa.

Na Adi BASK je favorit protiv otpisanog Torlaka, ali neće lako doći do planiranih bodova. Zahvaljujući blistavim izdanjima tokom proleća (26 bodova) trenutno su na 10 mestu i sa dve pobede su bezbedni. Ubedljivo su dobili "bulke" i na strani su uspešni (dve pobede). Torlak se nalazi u seriji poraza (pet mečava - jedan bod) i teško će odoleti motivisanim i kvalitetnijim gostima.

Zvezdara i PKB ne mogu se pohvaliti prolećnim izdanjima. “"Bulke" su vezale četiri poraza, igraju promenljivo i nestalo je takmičarskog naboja, tako da trener Tasić daje priliku svim igračima da se pokažu. Zahvaljujući berićetnoj jeseni ostali su na trećem mestu i tu će najverovatnije ostati. Rival iz Skele je do pobede nad poslednjim Radom, izgubio tri utakmice i pitanje je koliko može skroman igrački sastav da odupre na Bulbudercu.

Oko utakmice između poslednjeg i prvog, Rada i Zemuna, bilo je peripetije oko organizacije susreta. Zbog velike besparice, domaćin nije bio u mogućnosti da plati obezbeđenje, pa je pronađeno solomonsko rešenje i meč će biti odigran bez prisustva publike. Između dve navijačke grupe vlada rivalitet i jesenas je bilo nereda, povređenih i privođenih navijača. Zemunci dolaze na Banjicu sa osvojenim peharom pobednika Kupa FS Beograda (savladali na penale Brodarac).

Derbi se igra na Starom sajmištu, gde dolaze bezbedni Obrenovčani. Brodari su odoleli u Gornjoj varoši i na trenutak zaustavili liderov niz pobeda. U sredu su nakon 90. minuta u finalu Kupa glavnog grada ponovo odigrali bez golova sa Zemunom i tek na penale bili poraženi. Radnički je odigrao turbulentan meč sa "saobraćajcima" stekao prednost od dva gola, gosti su za dva minuta izjednačili, na kraju su stvari došle na svoje mesto i prevagu je odneo kvalitet i uigranost crvenih.

Na Dorćolu još tinja nada da mogu opstati ili bar igrati baraž, ali više ne zavise od sopstvenih rezultata. Jedan bod su osvojili u prethodna četiri kola i došli u nezavidnu situaciju. Na drugoj strani Studentski grad u poslednje vreme ubira plodove dobrog rada (tri meča-sedam bodova) i šesto mesto garantuje mirnu završnicu, naročito ako se zna da su savladali ambiciozne “optičare”.

Teleoptik dočekuje pomalo otpisane "orlove", koji samo čudo može da spase od najgoreg. Domaćina je iznenadio Studentski grad na Bežaniji i u velikoj meri rešio pitanje prvaka. Trener Milan Ćulum je nakon ubedljivog poraza u Surčinu dao ostavku i u izjavi za medije rekao da su izvesno ispali iz lige. - Borili smo se, kaže on, čistog obraza i časno. Šteta što klub tako bogate tradicije mora u niži rang.


Sledeća vest
100 godina Morave
Jedinstvo 3 : 1 Teleoptik
Sinđelić 1 : 4 GSP Polet Dorćol
Studentski grad 1 : 0 Brodarac
Radnički 4 : 0 Rad
Zemun 1 : 1 Zvezdara
PKB 4 : 2 Torlak
BASK TEK 4 : 0 Budućnost
Ušće Novi Beograd 2 : 3 Prva iskra
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 30 21 6 3 69
2 Teleoptik 30 20 3 7 63
3 Zvezdara 30 13 8 9 47
4 Radnički (-2) 30 13 6 11 43
5 Studentski grad 30 12 6 12 42
6 Ušće Novi Beograd 30 11 7 12 40
7 Jedinstvo (-2) 30 11 9 10 40
8 GSP Polet Dorćol 30 11 7 12 40
9 BASK TEK (-3) 30 10 13 7 40
10 Brodarac 30 11 7 12 40
11 Prva iskra (-12) 30 15 6 9 39
12 PKB 30 11 6 13 39
13 Budućnost (-6) 30 10 9 11 33
14 Sinđelić 30 8 7 15 31
15 Torlak 30 4 6 20 18
16 Rad (-6) 30 4 4 22 10