XS
SM
MD
LG
15.08.2023 Dragan Stojić

Doktorski sprint

Vanja Drča - foto: lična arhiva

Nanese li vas put blizu Omladinskog stadiona na Karaburmi, a vihor odnese, ne otvarajte aplikacije na svojim telefonima, jer nije u pitanju superćelijska oluja, već sa atletske staze ovog sportskog zdanja sve nosi tornado po imenu Vanja Drča.

Mlada nada srpske "kraljice sportova" je krenula kao povetarac s Topčiderskog brda, pošto je pre nešto manje od deceniju  na nebu AK Crvena zvezda, u sazvežđu trenera Ljiljane Savičin, zasijala tada dvanaestogodišnja zvezdica, koja se vremenom pretvarala u žarko sunce od kog konkurentkinje beže u hladovinu "9. staze".

Kad se nešto radi iz ljubavi, a Vanju je ona od detinjstva vodila kad je trčanje u pitanju, onda i srce i štoperica kucaju u pravom ritmu. I tako godinama -  stotinka po stotinku, sekund po sekund, sve do šampionskih zvanja.

Neke ljubavi, poput onih prvih, dečjih, (ne)voljno prođu, tako se ova tinejdžerka, ne znajući hoće li je odlazak u zagrljaj novog kluba skupo koštati ili će poželeti da se večno veže za njega, pre dve godine zaklela na vernost Omladinskom atletskom klubu (OAK) Beograd, a tamo ju je sačekao trener Goran Trifunac, zahvaljujući kome njegova uzdanica trči brže od Lole iz čuvenog filma Toma Tikvera.

Dok su druge put do zvezda tražile preko trnja, Drča je preskakala (i) prepone, završavajući na cilju posutom ružama, i to usred zime, kao što je bilo početkom prošle godine, kada je u Beogradu, u roku od nekoliko dana dvaput "zamirisala" ličnim rekordom u dvorani - na 60 metara (7,70) i na istoj distanci, ali s preponama. Rezultat glasi 8,71 sekund.

Vanja Drča - foto: lična arhiva

Mesija i Kristijana Ronalda je sramota pitati na koju nogu žele da im uputite pas, a Vanju Drču koja staza joj najviše odgovara. Ili disciplina. Samo joj dajte priliku i uspeh je zagarantovan, u šta su se ljubitelji sprinta uverili više puta tokom tekuće godine.

Umesto januara, kako je poželeo Željko Samardžić, 19-godišnja juniorska reprezentativka Srbije je krajem prvog meseca 2023. godine, u trci na 200 metara, usporila ostale trkačice, vatrenim sprintom istopila i ono malo snega u gradu podno Avale, zaustavila štopericu u pravo vreme - nakon 24,53 sekunde od starta, a taj trag je dovoljno dubok i jasan da bi stekao status najboljeg rezultata u njenoj karijeri na pomenutoj deonici.

Za razliku od drugih, njoj godi zvanje "čuvara staze u zimskom periodu", ali kad dođe leto, munjevita atletičarka u plavo-beloj opremi se ne kupa u vodama Jadrana ili Mrtvog mora, već u moru zlatnih medalja, a to se desilo i minulog meseca.

Iako većina u Novi Pazar ide da potroši, Vanja Drča je u gradu na Jošanici mnogo zaradila. I to ono što nikad ne može potrošiti.

Prvo je u jednom danu osvojila dve titule na juniorskom (U20) Prvenstvu Srbije, oborivši lične rekord na 100 metara (11,91) i 100 metara s preponama (14,20), a da umesto novopazarskom baklavom novim odličjem zasladi učešće na ovoj smotri, postarala se trijumfom na dvostruko dužoj deonici, ujedno najboljim personalnim dostignućem, pošto je 200 metara prešla za 24 sekunde i 53 stotinke!

Brine li Kornelija Šinković - Pavićević? Štreca li se Jelena Jotanović? Stoji li knedla u grlu Tobi Amusan? Bliži im se!

Često bez vetra u leđa, ali sa kolegijalnom podrškom, drugarskim stisnutim pesnicama i sestrinskom ljubavlju Dragane Macanović, njenog sportskog uzora, Vanja Drča sprintuje po tartanu, a trči maratonsku trku na obrazovnoj stazi, u kakvom ritmu govori i podatak da je stekla zvanje "Đak generacije" u srednjoj medicinskoj školi na Zvezdari, a uskoro kreće iz startnog bloka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dok je Hipokrat čeka u ciljnoj ravnini, ona doktorski obara rekorde.

Uzdravlje!

Piše: Dragan Stojić