XS
SM
MD
LG

Vrščani do istorijske titule, Kuljani zonaši, Užičani za prsa ispred Sloge, Kraljevčani srećno do opstanka, "Majstorima" svi trofeji u Beogradu, Trayal jedini bez poraza, Negotinci se vraćaju u Zonu

Utakmicama 30. kola Srpske lige, Istok, stavljena je tačka na sezonu 2021/22. u trećem rangu takmičenja. Prvaci su poznati kao i ekipe koje se sele u zonske lige, ali... Stavili smo veznik na kraju prethodne rečenice jer još nije definisan tačan broj klubova koji treba da promene rang, s obzirom da su najvljene fuzije, odustajanje od takmičenja i sl... Naime pitanje je dana kada će biti ozvaničena fuzija bivšeg superligaša Proletera i RFK Novog Sada 1921. Zbog finansijske situacije OFK Žarkovo je odustalo od Prve lige, uveliko se govori da će njihovim putem poći još neki klubovi, neizvesno je da li će Kabel igrati u Srpskoj ligi, Vojvodina. Sve su to nedoumice koje moraju biti razrešene u narednih desetak dana, ako ne i pre.

Dok se ne razreše navedene dileme osvrnućemo se na proteklu sezonu i ukratko izneti zapažanja koja su obeležila sezonu.

U Srpskoj ligi, Vojvodina, OFK Vršac je ostvario istorijski uspeh, prvi put se okitio titulom i izborio plasman u Prvu ligu. Vrščani su još pre nekoliko kola obezbedili naslov prvaka, tako da su mogli sebi dozvoliti luksuz da izgube tri meča u poslednjih pet kola a da ih rivali ne ugroze. Konkretno, Feniks 1995 je isto toliko upisao poraza i razlika od 11 bodova ostala je do kraja. Najprijatnije iznenađenje lige je trećeplasirani Borac iz Šajkaša, koji se peo stepenik po stepenik i stao ispred kandidata za najviši plasman kao što su Tekstilac, OFK Bečej 1918... Najviše je razočarao nekadašnji superligaš Hajduk iz Kule, koji je ostao ispod crte i ako se ništa nepredviđeno dogodi, sele se u Vojvođansku ligu. U OFK Kikindi najvljivali su pre početka prvenstva povratak na staze stare slave, ali ništa od toga, vraćaju se u četvrti rang. Naročito su odigrali za nazeborav drugi deo prvenstva (10 bodova), i na kraju zauzeli poslednje 16. mesto. Dinamo 1945 je bez sumnje tim proleća i u nastavku su osvojili okruglo 30 bodova, i dospeli u bezbednu sredinu.

Na Zapadu je bilo najviše bure i neizvesnosti, do zadnjeg kola vodila se borba za titulu i opstanak. GFK Sloboda i Sloga sakupili su na kraju po 63 boda, ali su Užičani zahvaljujući boljem međusobnom skoru osvojili titulu. Prelomne utakmice za oba konkurenta bile su u 29. kolu, gde su vodeći bili na velikim iskušenjima, naročito “ere” na Ubu, gde su do zlata vrednog boda stigli u dubokoj nadoknadi vremena, iz jedanaesterca, pre toga Jedinstvo nije iskoristilo najstrožu kaznu. Sloga je u Požarevcu odigrala samo nerešeno i stavila sebe pred nemoguću misiju. Požežane "bije maler" već nekoliko sezona, uvek su bili iza prvaka, izuzev prošle sezone kada su se okitili titulom, ali se baraž isprečio do konačnog cilja. Od prijatnijih iznenađenja moramo pomenuti Mačvu 1929, koja je u drugom delu sezone bila uspešnija (27 bodova) i zauzela peto mesto. Mladi tim Borca 1926 je dokazao da je pred njima svetla budućnost, jedno vreme su važili za kandidata za najviši plasman i četvrto mesto je dobro polazište za narednu sezonu da iskusniji napadnu prvu poziciju. Bivši prvoligaš, Sloga iz Kraljeva, najviše je razočarala i da klub iz Arilja nije izgubio bodove za “zelenim stolom”, strmoglavi pad bi završili u Zoni.

Radnički sa Novog Beograda obeležio je sezonu u grupi Beograd, i trebalo bi da se posle sedam godina vrate u Srpsku ligu. U fudbalskim krugovima se uveliko govorilo da će Novobeograđani, ustupiti mesto u Prvoj ligi. Neproverene glasine odlučno je demantovao predsednik Aleksandar Bulić, koga su insinuacije pogodile i sveo ih pod gluposti i špekulacije. Do kraja meseca osposobiće službene prostorije stradale u požaru, tako da će na raspolaganju imati zavidnu infrasrukturu. Jesenji prvak OFK Beograd je najviše razočarao i u nastavku nisu ličili na tim iz prvog dela prvenstva. Prolećni učinak od 21 boda (deveti) bio je skroman u odnosu na Radnički koji je dominirao sa 12 pobeda. Zemunci su drugi, ali su drugi deo odigrali slabije i u deficitu su za pet bodova. Pored prvaka u nastavku su najviše pokazali mladi “sokolovi” (29 bodova) i treće mesto je potvrda iznete konstatacije. Još jedan mladi satav “optičara” obeležio je proleće i po broju osvojenih bodova četvrt su po uspešnosti. Ušće i Borac su izbegli selidbu u Zonu sa znatno boljim izdanjem ovog proleća, naročito to važi za Novobeograđane, koji su jesenas bili poslednji.

Trayaj je odavno obezbedio titulu i ekspresni povratak među prvoligaše. Najviše su osvojili bodova, uknjižili pobeda, i jedini su srpskoligaš bez poraza. Najbližem pratiocu Budućnosti odmakli su za 14 bodova. Popovčani su zimus znatno podmladili tim i uspeli, uz poteškoće da očuvaju drugu poziciju ispred Radničkog iz Svilajnca i Pirota. Piroćanci su, pored prvaka, bili tim proleća, i do poraza u Popovcu nanizali devet pobeda, bili uspešni na gostovanjima i imali deset bodova viška u odnosu na prvi deo prvenstva. Mladi sastav GFK Jagodine, predvođen Živkovićem, nanizao je četiri pobede na kraju i zauzeo peto mesto, sa oformljenim i selektiranim timom, spremnim za najviše domete. Knjaževčani su razočarali i sa trećeg mesta na kraju jeseni, skliznuli na sedmo sa sedam bodova manjka. Jedinstvo je razočaralo u prolećnom delu prvenstva i doživeli su najveći pad na tabeli i ostali u deficitu u odnosu na berićetnu jesen. Meševu se vratilo u tri poslednja kola sa maksimalnim učinkom za ranije propuste i nedostatak sportske sreće. Najviše su razočarali Negotinci i odigrali su bledo, mada su u nastavku sezone podigli formu i osvojili 19 bodova, nedovoljno da ponište skromno jesenje izdanje.


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6