XS
SM
MD
LG

KLS: "Južnjaci" sumnjaju u regularnost lige

Da li ispadaju ekipe sa juga?: ilustracija; foto: JV / Vanja Keser

Do kraja Košarkaške lige Srbije ostalo je još jedno kolo, ali zbog pojedinih odloženih utakmica zbog virusa korona, neke od ekipa imaju da odigraju i dva meča. Ekipe sa juga Srbije, Napredak i Pirot se bore za opstanak, a u foto-finišu prvenstva obratili su se javnosti u vezi sa poslednjim, po njima, sumnjivim rezultatima drugih ekipa koje se zajedno sa njima bore da i naredne godine budu članovi KLS-a.

U najtežoj situaciji su košarkaši Pirota - debitanti u ovom takmičenju imaju još dve utakmice do kraja, sa Vršcem i Slobodom, ali ni dve pobede na domaćem terenu ne garantuju da će ostati u ovoj ligi.

Iz lige ispadaju 2 ili 3 tima, u zavisnosti od toga da li će Borac iz Čačka da ostane u ABA ligi ili ne, a u poslednjim kolima ekipe koje se bore za opstanak Metalac, Dunav, Sloga i OKK Beograd ostvarili su neočekivane pobede protiv timova iz vrha, Novog Pazara, Dinamika, Slobode i Zlatibora.

Na sednici Upravnog odbora kluba razgovaralo se, kako kažu, o rezultatima takmičarske ekipe, ali i o, po njima, spornim utakmicama i pobedama u poslednja 4 kola onih klubova koji se bore za opstanak u KLS-u.

To što se KK Pirot kao debitant našao u borbi za opstanak, nisu dovoljne reči opravdanja u našem neiskustvu već u našem poštenju. Nismo znali, ni verovali, da poput pojedinih ekipa možemo odlagati utakmice zbog “navodnog” kovida kad nam odgovara, da poput naših konkurenata u borbi za opstanak možemo “dogovorom” da ostvarimo neočekivane pobede, i to protiv ekipa iz vrha, iako smo i protiv njih gubili mnogo puta u poslednjim sekundama - saopštavaju iz kluba.

Zato traže, dodaje se u saopštenju, i podržavaju inicijativu nadležnih koji vode takmičenje i Košarkaškog saveza Srbije, da se uključe državni organi i ispitaju aktivnosti i poslednji rezultati u KLS-u, pogotovo što je i država ove sezone izdvojila novac i spasila srpske košarkaške klubove u danima teške pandemije.

Nismo se žalili ni brukali poput aktera spornih utakmica, srpska košarkaška javnost zna o kojim utakmicama i timovima je reč, već pošteno odradili svaki minut na terenu. Iz svega navedenog smatramo da je ovo saopštenje neophodno jer smo mi našh 9 pobeda zaslužili, ali nažalost ne i naši konkurenti koji su dobar deo svojih 10 ili 11 pobeda dobili na poklon od timova koji su dali sebi za pravo da budu iznad lige i takmičenja - saopštavaju iz Pirota.

Nadaju se da će pobedama na poslednje 2 utakmice na domaćem terenu izboriti da i sledeće sezone Pirot ima prvoligaša, a prva utakmica je već u danas, 7. aprila sa Vršcem.


Predsednik Napretka: Neverovatne stvari se događaju poslednjih kola

U sličnoj situaciji su i košarkaši Napretka koji imaju 2 pobede viška od Piroćanaca, ali i samo jednu utakmicu do kraja. Iako su imali gotovo zagarantovan opstanak, poslednjim porazima su zakomplikovali sebi situaciju, a pobede konkurenata su je dodatno otežale.

Predsednik kluba Nenad Stojković rekao je da je KLS izuzetno jako takmičenje, jače nego ranijih godina, sa dobrim igračima i veoma je bilo neizvesno, ali po njemu je ružno ovo što se dešava u poslednjih nekoliko kola.

Ako neko nešto ne preuzme da se zaustave te stvari, moraćemo svi mi da se zapitamo zašto se uopšte igra košarka na ovim prostorima. Ne bismo ni bili u ovoj poziciji da se u poslednjih nekoliko kola nije dešavalo sve to na drugim utakmicama. Da nije bilo onakvih rezultata verovatno bismo već obezbedili opstanak, što nam je bio primaran cilj ove sezone. Međutim, videli smo puno čudnih stvari - kaže Stojković.

Kaže da su informacije došle i do KSS-a, bez obzira na to što KLS nije takmičenje u nadležnosti saveza, već udruženja klubova.

Prema nekim informacijama koje sam dobio, upaljen je alarm u Košarkaškom savezu Srbije, shvatili su da se neke čudne stvari dešavaju. Ne morate da budete veliki poznavalac košarke da uočite to. Postoji i inicijativa još nekoliko klubova, da se uključi država, pa što ne i tužilaštvo i policija. Ove godine je prvi put država uložila veliki novac u KLS, izdvojila je značajna sredstva za klubove i logično je da isprate šta se dešava na terenima - rekao je predsednik Aleksinčana.

Po njemu neobični su rezultati u poslednjih nekoliko kola kada su autsajderi dobivali favorite koji su već obezbedili opstanak ili se nalaze u vrhu tabele. Navodi i određene utakmice na koje misli.

Neverovatne su stvari da klubovi neke mečeve igraju bez tri-četiri najbolja igrača, a da onda oni budu spremni za druge mečeve. Meč Novi Pazar - Metalac, to je nešto strašno šta se tu dešavalo. Isto meč odigran u nedelju, Novi Pazar - Dunav. Pazarci svom najboljem igraču Donaldu Rembrantu govore 20 minuta pre početka utakmice da se ne skida, da neće igrati. To ne možete da sakrijete. U poslednju četvrtinu ulaze sa 17 poena prednosti, a onda primaju 35 poena i gube od Dunava posle produžetaka. Ružno je videti kakvi su se sve potezi viđali u toj poslednjoj četvrtini, kakve su se odbrane igrale - kaže predsednik kluba.

Do kraja prvenstva Aleksinčanima je ostalo da odigraju meč za vikend sa Dunavom u gostima.


Dynamic 110 : 98 Tamiš
Radnički SPD 95 : 90 Sloga
Zlatibor 89 : 65 Vršac
Kolubara LA 2003 70 : 63 OKK Novi Pazar
Dunav 92 : 90 Napredak
Vojvodina 81 : 82 Mladost
Pirot 73 : 93 Sloboda
Metalac 91 : 72 OKK Beograd
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Mladost 30 28 2 58
2 Vojvodina 30 26 4 56
3 Zlatibor 30 19 11 49
4 Dynamic 30 16 14 46
5 OKK Novi Pazar 30 16 14 46
6 Sloboda 30 15 15 45
7 Vršac 30 15 15 45
8 Tamiš 30 14 16 44
9 Kolubara LA 2003 30 13 17 43
10 OKK Beograd 30 12 18 42
11 Radnički SPD 30 12 18 42
12 Metalac 30 12 18 42
13 Sloga 30 11 19 41
14 Dunav 30 11 19 41
15 Napredak 30 11 19 41
16 Pirot 30 9 21 39