XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Zorana Arunović sedma vazdušnim pištoljem u Londonu

Srpska reprezentativka Zorana Arunović zauzela je sedmo mesto na streljačkom turniru u Londonu u disciplini vazdušni pištolj sa 483,5 (385, po serijama 94, 98, 96, 97) krugova.

Zlatnu medalju odbranila je Kineskinja Venjun Guo sa 488 (388) krugova ispred Franskinje Selin Gobervil sa 486,6 (387) i olimpijske šampionke iz Atine 2004. Olene Kostevič (Ukrajina) sa 486,6 (387) krugova. Gobervil i Kostevič su raspucavale za srebro, Francuskinja je pogodila 10,6, Ukrajinka 9,7 krugova i srebro je otišlo u Francusku. Gobervil je inače poslednjim metkom u finalu „ubila“ 8,8 krugova i pružila šansu Kostevičevoj da je pretekne. Nije je iskoristila pa se ušlo u raspucavanje.

Druga srpska takmičarka Bobana Veličković je sa 379 krugova (po serijama 93, 92, 98, 96) zauzela 22. mesto u konkurenciji 49 takmičarki.

- Meni su ovo prve olimpijske igre i, iz tog ugla, zadovoljna sam – kaže Zorana Arunović.- Plan moje sestre i trenera Jelene je bio da uđem u finale sa dobrim rezultatom i to sam ostvarila. Možda je osnovni deo mogao da bude bolji jer sama loše počela sa 94 kruga u prvoj seriji, ali sam na kraju izvukla rezultat da uđem kao peta u finale.

U finalu, prvih pet metaka je gađala dosta loše, pala je na osmo mesto i tek u samoj završnici popela se za jednu poziciju. Imala je drugo najslabije finale 98,5 krugova.

- U finalu je sve moguće pa i da nadoknadi dva kruga razlike iz osnovnog dela, ali za to je potrebno preko 100 krugova, a sa onakvim početkom taj rezultat je bio nedostižan – rekla je njena sestra i trener Jelena Arunović.- Zorani je ove sezone jača disciplina MK pištolj, imaćemo i još nekoliko dana za trening i nadam se takođe dobrom plasmanu.

V. d. selektora Goran Maksimović je zadovoljan učinkom drugog dana streljačkog turnira:

- Gađati u finalu u kome su bile dve Kineskinje i pet takmičarki iz Evrope je velika stvar. Isputila je priključak na startu raspucavanja i to je presudilo. Sa dobrim hicima na startu, kako su se stvari razvijale, mogla je opasnije da pripreti. Bobana Veličković je podlegla tremi. Rekla mi je da u prvih 13 metaka nije znala gde se nalazi. Drugu seriju je počela devetkom, potom je usledila osmica, krenuo sam da je izvedem sa linije, dok sam stigao do sudije požurila je i opalila još jednu osmicu. Međutim pokazala je da je šampionskog kova i da je pravi biser našeg sporta: borila se do kraja za svaki krug. Nije isto biti 22. ili 42. i ta borbenost je najveći dobitak iz njenog debija na olimpijskim igrama.

Trećeg dana, 30. jula u ponedeljak na vatrenu liniju izlazi Nemanja Mirosavljev u disciplni vazdušna puška. Finale je od 13,45. Izvukao je startni broj 18. Na mestu 19. odmah do njega je svetski broj jedan u ovoj disciplini Nikolo Kamprani (Italija) a na mestu 17. je Bugarin Anton Rizov. Prijavljen je 51 strelac.

Amerikanka Kimberli Roud u gađanju glinenih golubova – skit osvojila je zlatnu medalju sa 99 krugova (74 – izjedačen olimpijski rekord osnovnog dela i maksimalnih 25 u finalu). Srebro je pripalo Ning Vei (Kina) sa 91 golubom (68 i 23) a bronza Danki Bartekovoj (Slovačka) sa 90 (70 i 20). Bartekova je raspucavala za bronzu sa Marijom Belikovom (Rusija) koja je takođe imala 90 golubova. Odlučio je četvrti dodatni metakm, Bartekova je pogodila...

Kimberli Roud pridužila se, sa pet olimpijskih odličja (3 – 1- 1) na na pet olimpijskih igara Marini Logvinenko (SSSR) 5 ( 2 - 1- 2), Mariji Grozdevoj (Bugarska) 5 (2 – 0 - 3) i Jasni Šekarić (Srbija) 5 (1 – 3 - 1). Po broju zlata je najuspešnija u ovoj grupi.