XS
SM
MD
LG

Jesnji učinak beogradskih srpskoligaša: Liga nikad izjednačenija!

Foto: H.D.Vujanović

Jesenja sezona u Srpskoj ligi grupa Beograd, donela je zanimljive i neizvesne utakmice, sa pregršt uzbuđenja. Kao nikada do sada, liga je bila izjednačena, i podatak da trećeplasiranu Zvezdaru i poslednji Stepojevac deli deset bodova, ide u prilog navedenoj tvrdnji. Vrlo često se dešavalo da ekipe iz druge polovine tabele neprijatno iznenade favorite ( pobeda "saobraćajaca" nad IMT-om). U vrhu nije bilo značajnijih pomeranja dok je u donjem delu tabele, zbog male bodovne razlike, bilo dosta tumbanja kad je plasman u pitanju. Na primer, Jedinstvo je jedno vreme provelo na začelju da bi finišu popravilo plasman sa osam mesta...

"Traktoristi" su od starta istakli kandidaturu za najviši plasman i tako su selektirali tim. Poseduju kvalitetan igrački kadar, koji igra u kontinuitetu i beleži očekivane rezultate. Osam bodova viška su značajna zaliha i prednost nad najbližim pratiocima. Tvrde da su im kola krenula od gorepomenute utakmice protiv "saobraćajaca", shvatili su koliko vrede i bez pritiska odigrali prvoligaški. OFK Beograd  klub duge i bogate tradicije  isuviše dugo tavori među srpskoligašima, gde mu objektivno nije mesto. Sastav trenera Nikole Puače (zamenio iskusnog S. Kuzmanovskog), je spoj mladih igrača i onih nešto iskusnijih. Igraju direktno iz tranzicije, kontre su im omiljeni način igre. Alfa i omega tima je graditelj igre i strelac Milovanović. Mada su "traktoristi" odmakli osam bodova, "romantičari" ne gube nadu. Zvezdara ima najveći fond individualno kvalitetnih igrača, mada nisu uvek pružali igre na željenom nivou. Na njihovim utakmicama je po pravilu padalo najviše golova. Trenera Savića raduje efikasnost, ali je zabrinut poroznošću zadnjeg reda.

Na četvrtom mestu se nalazi Radnički (N. Beograd), što je ujedno njihov najbolji plasman ove jeseni. Igraju direktno, dugim loptama, na prekid i to je dalo rezultate. Popularni "majstori" su racionalni u svakom pogledu. Ne ističu se preteranom efikasnošću, niti primaju puno golova. Od BSK-a iz Borče se očekivalo više. Dobro su počeli i naišla je rezultatska kriza, promenili su trenera i donekle se stabilizovali na petoj poziciji. Bod manje ima mlasdi sastav Brodarca, u čijem sastavu igraju fudbaleri ponikli u našim renomiranik klubovima. Trener Kalajdžić je dobro selektirao tim i u finišu su se popeli za nekoliko mesta napred. Obrenovački Radnički je u poslednja tri kola zabeležio isto toliko poraza i značajno pokvarili učinak i plasman. Promenili su usred sezone trenera, vratio se Miloš Bojanić i dao je sve od sebe da tim igra u kontinuitetu, ali nije išlo i u zimskoj pauzi  ga očekuje veliki posao kako bi ekipa na proleće profunkcionisala. Surčinci su napravili najveći skok na tabeli, i sa poslednje pozicije, gde su se jedno vreme nalazili, preskočili su polovinu klubova i zaseli na osmom mestu.

Jedinstvo u sastavu ima mlade igrače i iskusnijeg Rankovića i Milenkovića i najboljeg strelca lige Brankovića. TEK je igrao turbulentno, od sjaja do neprepoznatljivosti. Jedno vreme su bili treći na tabeli, da bi se  pad zaustvio na devetoj poziciji. Jedna od najiskusnijih ekipa, igrali su na snagu, duel i rezultat. U Teleoptiku Lazetića je zamenio Albert Nađ i uspeo je u završnici, koliko-toliko, da konsoliduje tim i prezimiće na desetoj poziciji. Mladi sastav se predstavio kao tehnički potkovan tim,negujući pas igru i osvajajući bodove uglavnom u Zemunelu. O Lokomotivi smo dosta pisali na našem sajtu i znamo koliko su prolili znoja i potrošili živaca da se stabilzuju  i dođu  u željenu formu. Do  devetog kola osvojili su samo pet bodova, a u preostalih šest čak 14. "Saobraćajci" su imali najviše oscilacija u igri i ampituda uspehai neuspeha beležile su  uspone i na kraju pad od osam mesta u odnosu na najbolji plasman. Jedini su naneli poraz lideru, ali su gubili utakmice koje su trebali dobiti.

Crvena zvezda je pobedom u poslednjem kolu spasla sezonu, ali su i dalje u opasnoj zoni. Najviše vremena su proveli u društvu fenjeraša, ali će, kako trener Zvezdić kaže, na svakoj utakmici ići na pobedu, jer jednostavno drugog izbora nemaju. Par novajlila Mladenovac i Sremčica nalaze se na začelju, mada po kvalitetu i prikazanim igrama zaslužuju koje mesto više na tabeli. Mladenovčani su se predstavili kao ekipa, sklona odbrani svoga gola i ne preterano efikasna. Klub iz beogradskog predgrađa koji vodi trener Šimičić platili su cenu praznog hod u pet kola, što kasnije nisu uspeli da nadoknade.  Stepojevac ima mlad tim i sa Aćimovićem, jednim od najboljih igrača, dugo je trebalo da krenu sa mrtve tačke i 13 bodova, osvojili su u drugom delu sezone. čvrsta


Crvena zvezda 1 : 1 Radnički (O)
OFK Beograd 1 : 2 Sremčica
GSP Polet Dorćol 1 : 2 Jedinstvo
Teleoptik 0 : 0 BSK Borča
TEK Sloga 2 : 1 OFK Mladenovac
Stepojevac Vaga 0 : 0 Radnički (NB)
IMT 7 : 1 Lokomotiva
Brodarac 0 : 5 Zvezdara
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 17 12 4 1 40
2 Zvezdara 17 9 2 6 29
3 OFK Beograd 17 8 5 4 29
4 BSK Borča 17 7 5 5 26
5 Jedinstvo 17 7 3 7 24
6 Radnički (NB) 17 6 6 5 24
7 TEK Sloga 17 6 5 6 23
8 Brodarac 17 6 4 7 22
9 Sremčica 17 6 4 7 22
10 Radnički (O) 17 5 6 6 21
11 Teleoptik 17 5 6 6 21
12 Lokomotiva 17 5 5 7 20
13 OFK Mladenovac 17 4 7 6 19
14 Crvena zvezda 17 4 6 7 18
15 GSP Polet Dorćol 17 5 3 9 18
16 Stepojevac Vaga 17 3 5 9 14