XS
SM
MD
LG

Veličanstveno zeleno-belo veče

Slavljeničko veče FK Inđija, foto: MET: Anđelko Belić

Fudbalski klub Inđija je na najlepši način obeležio plasman u Super ligu Srbije prigodnom večerom za svoje mnogobrojne zvanice.

Bili su tu predstavnici mnogobrojnih klubova sa kojima će inđijski klub ponovo deliti bitke u elitnom rangu takmičenja. Posebnu pažnju je svakako izazvala i zlatna plaketa koja je došla od finaliste prvoligaškog baraža, FK Radnički 1923 iz Kragujevca. To svakako doprinosi i sportskim odnosima dva kluba, ali i primer kako se na sportski i fer-plaj način poštuje protivnik.

Među brojnim zvanicama je bio i za ovaj klub najmiliji gost, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak. Sam predsednik je bio više od te funkcije, kao navijač, kao čovek koji je uvek davao dodatan motiv i kada klubu nije bilo dobro, kao što je sada. Međutim FK Inđija nije jedini klub koji je uspeo ove godine da se dotakne Super lige. Tu su i rukometašice Železničara. Inđija je možda jedna mala opština, ali prava sportska opština.

O tome Vladimir Gak govori sledeće,

"To potvrđuje mnogo rezultata. Svakako dva najznačajnija rezultata ove godine jesu ulazak FK Inđije u Super ligu. Kada govorimo o fudbalu i ulazak u Super ligu u ženskom rukometu, ŽRK Železničar. Dakle dva velika uspeha. Ali uspeh sam po sebi naravno da jesete velik, ali kada pogledamo tamo negde pre dve godine. Kada pogledamo unazad. I jedan i drugi sportski kolektiv bili su u finansijskim problemima, organizacionim problemima. Ali ono što je najvažnije uspeli smo sve da stabilizujemo, da vratimo dugove koje smo zatekli. Da napravimo nove pozitivne budžete i da dođemo do Super lige, kada govorimo i o ženskom rukometu i naravno i o fudbalu. Što je moramo priznati mnogo teži zadatak nego kada pričamo o rukometu. Prvi cilj smo ostvarili. Ušli smo u Super ligu. Sada su ambicije stabilan opstanak u Super ligi. Nadamo se da ćemo u tome uspeti. Na kraju krajeva, kao i u svemu što smo zacrtali. Sve smo uspeli da uradimo. Sigurno ćemo uspeti da uradimo i ovaj zadatak koji je pred nama. Daleko od toga da će to biti lako. Novajlija smo u Super ligi. Igramo sada sa elitom srpskog fudbala, Crvena Zvezda, Partizan, Radnički Niš, Vojvodina i da nepobrajamo sve ostale klubove. Definitivno mislim da je tu Inđiji mesto. Kako nam je mesto kada pričamo o privredi, o investicijama, sa kojima smo na poziciji broj jedan u Srbiji. Nemoramo u fudbalu biti na broju jedan, ali nam je mesto definitivno u eliti".

Ivan Rogač je bio uz golmana Prekovića često poslednja linija odbrane u zeleno belom timu. Taj deo tima je funkcionisao skoro kao sat. O uspehu svog tima, a zajedništvu ekipe Rogač ističe sledeće,

"Najvažnije je bilo to naše zajedništvo. Odlična atmosvera unutar svlačionice. Kroz celu sezonu nas je to i krasilo. To je bio naš najveći adut. Mislim da je to i najvažnije. Najveća stavka zbog čega smo mi i uspeli u ovom svemu i pored svih problema koji su nam se dešavali u ovoj sezoni. Mislim da je to ono što nas je izdiglo iznad svih ekipa".

Direktor kluba, Dragan Pilipović je bio praktično čovek oko koga se kao operativca sve vrtelo. Bila je to lepa sezona, jedna od tri pod rukovodstvom sadašnje Uprave kluba.

"Ono što smo pre tri godine zacrtali u nekom četvrtogodišnjem planu, smo ove godine i ostvarili. Prva godina je bila godina stabilizacije. Ja sam bio optinmista i mislio sam da ćemo u drugoj godini ovo da uradimo, a to je ulazak u Super ligu. Međutim bilo je moćnoijih klubova od nas. Boljih i finansijskih, organizaciono i igračkih. Ove godine, moje je mišljenje da smo trebali da uđemo kao prvoplasirani, odnosno drugoplasirani. Bilo je nekih radnji koji se meni lično nisu svidele. Međutim mi smo to uspeli kroz baraž. Kada smo došli u finale baraža ja sam znao da ćemo mi proći protiv ekipe Dinama iz Vranja. Prosto se namećao utisak, grad se digao na noge, publika se digra na noge, igrači su dobili volju. Stručni štab na čelu sa Srđanom Blagojevićem je eksplodirao i on je jedan od najzaslužnijih, taj stručni štab na čelu sa Srđanom Blagojevićem za ovaj istorijski rezultat".

Nikola Anđelković je plenio sa svojom igrom tokom čitave sezone. Od stamenog desnog beka, do ubojitog desnog krila. Bilo je tu malo čega na čemu mu se moglo zameriti. Temperamentni igrač ovako vidi uspeh koji je on i tim ostvario,

"Ja sam došao u ovaj klub pre godinu i po dana. Na početku ove sezone predsednik kluba je poželo da se prilagodimo ekipi, da napravimo što bolju hemiju tima i da pokušamo ove godine da napadnemo Super ligu. Jeste bilo malo teže kroz baraž, ali smo na kraju uspeli. Istorijski uspeh kluba. Zadovoljni smo i srećni".

Ljubomir Kovačević nekadašnji fudbalski sudija, delegat na utakmicama, a sada i prvi operativac Saveza sportova u Inđiji je praktično bio deo tima koji je stavrao uslove za ova veliki uspeh.

"Mi smo jedna mala Opština. Možemo da se pohvalimo da smo ove godine dobili dva superligaša FK Inđiju, kroz mukotrpan baraž i superiorno ŽRK Železničar. Imamo i nižerazrednih klubova koji su se popeli na veći stepenik ušavši u viši stepen takmičenja. Tako da možemo sa ponosom da kažemo da smo jedna od retkih opština na teritoriji Republike Srbije, a jedini u Vojvodini koji su uspeli da ove godine da izbacimo dva superligaša u srpsku orbitu. Nadamo se da to neće biti samo trenutno".

Za sam kraj medijima se obratio i predsednik Upravnog odnbora Zdravko Mrđa,

"Za naš klub, stvarno veliki uspeh. Najveći. Ponavljam ulazak u najviši rang takmičenja. Teško je bilo od samog početka sa svim nedaćama. Ali malo po malo radom i trudom, znanjem, umećem, borbom protiv svih stvari i koje nisu fudbalske, uspeli smo da uđemo u Super ligu".

Vreme slavlja je sada iza FK Inđija. Pred igračima i stručnim štabom je još uvek kratak odmor. Novo okupljanje po najavama je predviđeno za sredu, 12.jun. Tada će se izvršiti prozivka igrača, predočiti planovi rada, a tokom priprema se očekuje i da će zeleno beli otići i na desetodnevne pripreme, kako kažu u hladnije krajeve.

Dragan Pilipović i Vladimir Gak, foto: MET, Sportin