XS
SM
MD
LG

Partizan osvojio Kup Srbije

Fudbaleri Partizana osvojili su ovogodišnji Kup Srbije, pošto su večeras u Beogradu, u finalu tog takmičenja, savladali Vojvodinu sa 2:1  (1:0). Zapravo, fudbaleri Vojvodine su u 83. minutu prekinuli utakmicu, a nakon konsultacije sa predsednikom kluba Ratkom Butorovićem, igrači i stručni štab su napustili terene i otišli u svlačionicu. Pre toga, meč je u drugom poluvremenu, nakon poništenog gola Danijela Mojsova, obilovao neredima i nezadovoljstvu Vojvodine, zbog čega je i došlo do nezapamćene bruke od kada se 63 godine kod nas igra kup takmičenje. Do sada u našem fudbalu nije bilo napuštanju ni jedne utakmice, a večeras se desilo da je to  učinjeno u finalnoj utakmici. Naravno da će se o ovome još puno rasprvljati u medijima i sportskim forumima, ali to neće doneti boljitak srpskom fudbalu.

Na stadionu Crvene zvezde, po prijatnom vremenu za igru, pred oko 20.000 gledalaca, utakmicu je sudio Slobodan Veselinović iz Valjeva. Strelci su bili: P. Tejgo u 17. i Vukić u 72.minutu iz penala zaPartizan, a Mojsov u 63. minutu za Vojvodinu. Žuti kartoni: N. Lazetić, Tumbasević (Vojvodina), Br. Ilić, Medojević, Mojsov,  P. Tejgo, Savić (Partizan).

Partizan je tako osvojio 12. put trofej Kupa, koji je preuzeo od prošlogodišnjeg pobednika Crvene zvezde. Vojvodina je do sada šest puta igrala u finalu, ali nikada nije uspelada osvoji trofej najmasovnijeg takmičenja. Na putu do finala Partizan je eliminisao Mladost iz Apatina, Proleter iz Novog Sada, Sinđelić (Niš) i Crvenu zvezdu. Do finalne utakmice  Vojvodina je eliminisala Slogu (Petrovac na Mlavi), Srem (Jakovo), Jagodinu i Slobodu Point Sevejno (Užice).

Medalje igračima Partizana uručio je legendarni golman Partizana Milutin Šoškić. Pobednički pehar kapitenu Partizana Mladenu Krstajiću uručio je potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Đorđević. Početak utakmice je kasnio 27 minuta, jer predsednik Vojvodine Ratko Butorović, nije dozvolio svojim igračima da izađu na teren, dok novosadski navijači, koji su kasnili, ne uđu na stadion.

Vojvodina: Brkić - Vulićević, Trajković, Mojsov, Pavlović - Medojević, Tumbasević - Stevanović (od 60.min Meribašvili), Lazetić (od 74. Min Katai), Br. Ilić - Oumaru.
Partizan: Stojković - Miljković, Savić, Krstajić, M. Jovanović - Smiljanić (od 82. min Petrović), Kamara-Babović, Tomić (od 74. min S. Ilić) - P.Tejgo, Ilijev (od 62. min Vukić).

Trijumf Partizana u Kupu izazvaće nove polemike u našem fudbalu, jer je pobedonosni gol postigao iz sumnjivo dosuđenog penala. Osim toga, poništen je pogodak Mojsovu, koji je postignut u 80. minutu, navodno zbog faula u šesnaestercu Partizana. To će biti još jedna kap u moru rasprava, koja ne može služiti na čast nikome, a svakako je na štetu srpskog fudbala. Partizan je osvojio tako još jedan trofej, nad kojim ćese nadviti još jedna senka. Uz sve ono što se dešava u domaćem prvenstvu, još više će udaljiti publiku sa naših stadiona.
Za razliku od prethodnih nekoliko mečeva, u kojima je Partizan izgubio od Vojvodine, u večerašnjem meču trener Beograđana Aleksandar Stanojević postavio je drugačiju taktiku. Osim toga, učinio je nekoliko izmena, koje su dale odličan učinak na terenu. Stanojević je, recimo, šansu pružio odličnom Medi Kamari, koji je bio važna i istaknuta figura Partizanovog tima. Od njega su polazile sve akcije Partizana, a u odbrani je bio neprelezan, kada je bio u ulozi zadnjeg veznog.
Taktika Vojvodine i njenog trenera Zorana Milinkovića bila je drugačija. Novosađani su pokušavali da na širokom prostoru naprave pritisak na zadnju liniju Partizana, a potom, u kontranapadu iznenade crno-bele. To nije dobro funkcionisalo, pa je Partizan zasluženo došao do prvog, od dva planirana trofeja ove godine.

Posle večerašnje pobede nad Vojvodinom u finalu Kupa Srbije, Paratizan je osvojio 12. titulu u našem najmasovnijem takmičenju. Najviše trofeja u tom takmičenju do sada je sakupila Crvena zvezda, koja je 23 puta bila najbolja u tom takmičenju. Vojvodina je šest puta igrala u finalu i uvek izgubila.

       Dosadašnji pobednici nacionalnog Kupa iz Srbije (1947/2010)
        -----------------------------------------------------------------------------
1947: Partizan                         1989: Partizan
1948: Crvena zvezda                1990: Crvena zvezda
1949: Crvena zvezda                1992: Partizan
1950: Crvena zvezda                1993: Crvena zvezda
1952: Partizan                         1994: Partizan
1953: BSK                                 1995: Crvena zvezda
1954: Partizan                         1996: Crvena zvezda
1955: BSK                                 1997: Crvena zvezda
1957: Partizan                         1998: Partizan
1958: Crvena zvezda                1999: Crvena zvezda
1959: Crvena zvezda                2000: Crvena zvezda
1962: OFK Beograd                2001: Partizan
1964: Crvena zvezda                2002: Crvena zvezda
1966: OFK Beograd                2003: Sartid
1968: Crvena zvezda                2004: Crvena zvezda
1970: Crvena zvezda                2005: Železnik
1971. Crvena zvezda                2006: Crvena zvezda
1982: Crvena zvezda                2007: Crvena zvezda
1985: Crvena zvezda                2008: Partizan
                                                  2009: Partizan
                                                  2010. Crvena zvezda
                                                  2011: Partizan