XS
SM
MD
LG
23.10.2009 A.Daišević

Ribnica nikada lošija u jednom superligaškom meču

Ni najstariji ljubitelji odbojke u Kraljevu ne pamte kada je Ribnica odigrala lošiji prvoligaški meč, a pogotovo u svojoj "kutiji šibica". Nazovi "šumadijski derbi" u potpunosti je pripao odličnom sastavu iz Kragujevca,a od šamarčine koju su popili indolentni "musketari"  još bride obrazi. Gosti su Kraljevčanima očitali lekciju kako se bori za boje kluba, sa kakvim htenjem i željom se ulazi u jedna meč, koji uz to ima prefiks derbija. Puleni Boška Mačužića odigrali su ispod svakog kriterijuma, dobrano razočarali publiku i potvrdili da poraz u Smederevu i pobeda na mišiće u Ljigu nisu bili slučajni, da ekipu iz grada na Ibru trese teška kriza.
- Desilo se ono čega sam se i pribojavao. Ponovile su nam se greške iz prethodna dva meča, organizacija igre jako loša, bez realizacije kontri, bez žara, bez borbenosti. Ništa nam nije polazilo za rukom, ni servis, ni prijem, oterali su nas Kragujevčani sa mreže, imali smo samo napad sa kraja gde su gosti dominirali blokom. Jednostavno nadigrani smo u svim elemntima igre – naglasio je posle utakmice, crn kao zemlja i vidno razočaran Boško Mačužić trener Ribnice.

Ipak, sam poraz nije toliko zaboleo stratega Kraljevčana koliko način na koji je do njega došlo?

- Sve prethodno izrečeno ne da je za pravo mojim igračima da se tako indolentno ponašaju na terenu. Igrači Radničkog su imali po pet, šest poena prednosti i ginuli su za svaku loptu. Na drugoj strani moji igrači su nemo stajali i posmatrali kako lopte padaju oko njih. To je samo jedan, ali najbolji primer kako je to sve izgledalo i moraćemo ozbiljno da se pogledamo u oči i pozabavimo pristupu treningu, utakmici, ponašanju, načinu rada. Sve dolazi na tapet, jer je kriza evidentna i bilo bi jako opasno da ovo dugo traje.

Naravno, posle bitke lako je biti general,a sigurno da je strategu "musketara" najteže, jer kada ekipi ide loše trener je prvi na udaru. A sada je ključno pitanje kako izaći iz krize?
- Ne bih se ni bavio ovim poslom da nisam spreman da preuzmem odgovornost, jer takva je sudbina nas trenera. Moramo što pre da izađemo iz krize, ovo nije tako loš tim kako je pokazao derbi sa Radničkim i trenutni položaj na tabeli. Pred nama je veliki posao, krenućemo iz početka i verujem da će veliki broj utakmica pomoći da igrači konačno pruže svoj maksimu, iskažu talenat i kvalitet koji neosporno poseduju. Pred nama su ponovo dva gostovanja, kao i na staru lige. Idemo u Bavanište u Kupu, gde je izražen imperativ pobede, jer je to takmičenje u kome Ribnica uvek ima velike ambicije i koje na kraju može da donese izlazak na međunarodnu scenu. Posle toga sledi i teško gostovanje u Požarevcu,a tu ko izgubi imaće mnogo manje šanse da uhvati priključak u borbi za prve četiri pozicije. Sami smo sebe doveli u ovakvu situaciju i moraćemo sami i da nađemo put izlaska iz ovog lavirinta – zaključuje Mačužić.

Iako u klubu iz Toplice Milana to niko ne pominje, činjenica je da veliki problem predstavlja „slučaj Mrdak“, nedostatak klasičnog korektora.Mladi reprezentativac je napravio veliku grešku, zakomplikovao sebi dalju karijeru, ali nepobitno uzrokovao probleme u igri "musketara" jer su se na toj poziciji do sada menjali Radević i novajlija Božić. Do sada viđeno govori da bi Kraljevčani morali što pre, urgentno, da reše pitanje korektora i da se igra tima vrati u normalu. U protivnom...!?
                                       
Pred početak sezone novi generalni direktor Ribnice Dejan Brđović odlučio je da sedi na klupi i pomogne treneru Bočku Mačužiću koji nije imao pomoćnika. Posle poraza u Smederevu popularni Brđa je odlučio da utakmice ipak prati sa tribina,a ovih dana rešeno je i pitanje prvog saradnika stratega Kraljevčana. To je Miloš Zekavica, prošle sezone kapiten Smedereva, rođeni Kraljevčanin, dete Ribnice. Kako nije uspeo da nađe klub i nastavi igračku karijeru posvetio se trenerskoj ulozi,a šansu je dobio u matičnom klubu. Istovremeno Zekavica studira na Višoj trenerskoj školi,a sva je prilika da će pored rada sa prvim timom dobti i jednu mlađu selekciju. Zbog nedostatka licence Miloš Zekavica nema pravo da sedi na klupi Ribnice za vreme utakmice.


14 .kolo Superliga
Spartak 2 : 3 Smederevo
Crvena Zvezda 3 : 0 Ribnica
Vojvodina 0 : 3 Radnički
Partizan 3 : 2 Mladi radnik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena Zvezda 14 12 0 2 37
2 Radnički 14 12 0 2 34
3 Partizan 14 9 0 5 24
4 Vojvodina 14 7 0 7 21
5 Mladi radnik 14 5 0 9 17
6 Ribnica 14 6 0 8 17
7 Spartak 14 3 0 11 11
8 Smederevo 14 2 0 12 7