XS
SM
MD
LG

Devojčice ostvarile san – formirale ženski fudbalski klub

Novoformirani ženski fudbalski tim FK Stajićevo, dokaz je da ne postoji striktna podela na “muške” i “ženske” sportove. Klub je od 1931. godine kada je osnovan, upisivao samo muške članove, međutim, od prošle godine i devojčice imaju mogućnost da treniraju fudbal. Iako ženski fudbalski klub još uvek nije zvanično registrovan, ova činjenica ne predstavlja devojčicama problem da igraju prijateljske utakmice i turnire sa drugim ženskim, ali i muškim timovima.

devojcice Devojčice ostvarile san   formirale ženski fudbalski klub

Do sada je dres ovog kluba obuklo trideset devojčica uzrasta od 8 do 15 godina i pokazalo da voljom, trudom i zalaganjem mogu prevazići sva nepoverenja i predrasude da je fudbal isključivo muški sport.

totalna rasprodaja namestaja benfil Devojčice ostvarile san   formirale ženski fudbalski klub

O tome svedoči osvojeno 3. mesto na Vidovdanskom turniru u Botošu koje je održano 28. juna i 2. mesto na memorijalnom turniru “Naši drugovi” u Stajićevu održanom 15. avgusta, na kojima su pokazale da su odlične rivalke i muškim i ženskim ekipama.

- Devojčice su samoinicijativno počele da dolaze na stadion i da se raspituju za treniranje, uprava kluba je prepoznala njihovu volju i želju, nakon čega smo krenuli sa treninzima i formiranjem timova, priča za I love Zrenjanin trener FK Stajićevo, Željko Ivanović.

Devojčice koje su igrale fudbal sa svojim drugarima na ulici ili u školskom dvorištu, sada imaju priliku da treniraju na stadionu sa stručnim timom. Celokupna uprava kluba, na čelu sa trenerom, saglasna je da su devojčice jednako talentovane kao i dečaci.

- Delim mišljenje selektora naše fudbalske reprezentacije da dečaci razmišljaju o fudbalu dok su na terenu, ali devojčice žive za fudbal. Iz iskustva sa devojkama i dečacima koje treniram, mogu reći da su devojke posvećenije napretku, disciplinovanije i poseduju veći entuzijazam u odnosu na dečake. Razlog tome jeste slaba afirmisanost ženskog fudbala kod nas, u odnosu na Ameriku, Skandinaviju i Kinu, gde je u istom rangu sa muškim,  objašnjava Ivanović.

Uprava ovog kluba ulaže velike napore kako bi igru ženskog tima podigla na najviši nivo, te da bi takav tim ostalim klubovima bio za primer.

- Devojčice u mom timu poseduju izrazitu volju za treniranjem i napretkom, jak takmičarski duh, ali prevashodno igraju fudbal iz ljubavi, bez obzira na to što često čuju komentare kako je fudbal grub sport koji nije za njih. Upravo zbog toga mislim da će one kroz nekoliko godina steći veliko iskustvo i uspeh, a samim tim izgraditi dobar timski duh i ostvariti neraskidiva prijateljstva, kaže ponosno trener ovog nesvakidašnjeg kluba.


Zlatica 10 : 2 OFK Stajićevo
Mladost 1 : 4 MSK
Sloga 0 : 2 Jedinstvo
Tamiš 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Jedinstvo 21 16 2 3 50
2 MSK 21 15 2 4 47
3 Proleter 21 13 3 5 42
4 Zlatica 21 9 6 6 33
5 Mladost 21 7 5 9 26
6 Tamiš 21 5 2 14 17
7 Sloga 21 4 3 14 15
8 OFK Stajićevo (-4) 21 3 1 17 6