XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice

"Crveni" očerupali subotičke "golubove"

24.07.2021 kgsport.info

U fantastičnoj fudbalskoj atmosferi, pred više od 4 000 gledalaca na stadionu “Čika Dača”, fudbaleri Radničkog 1923 iskovali su drugu uzastopnu pobedu na startu prvenstva, savladavši subotički Spartak sa 3:2 (2:1) u premijernoj utakmici 2. kola Linglong Super lige Srbije. Kragujevčani su sjajno otvorili utakmicu i zahvaljujući dvostrukom strelcu Veljku Trifunoviću stekli kapital od dva gola u ranoj fazi susreta, Subotičani su uspeli da se “vrate iz mrtvih” i izjednače rezultat početkom drugog poluvremena, ali ih je autogol Nemanje Brankovića u 59. minutu ipak odveo u poraz.

Nakon više od godinu dana ponovo su oživele tribine stadiona “Čika Dača”. Brojka od 4 500 ljudi, koliko je prisustvovalo današnjoj utakmici sa subotičkim Spartakom, možda najbolje ilustruje razmere superligaške groznice u srcu Šumadije i pokazuje zapravo tu bezuslovnu ljubav koju kragujevačka publika ima prema Radničkom 1923, kao najvećem sportskom simbolu grada na Lepenici.

Svakako da je prisustvo tolikog broja ljudi na tribinama “Čika Dače” predstavljalo dodatan podstrek za momke u crvenim dresovima da u duelu sa odličnom ekipom iz Subotice ostave i poslednji atom snage u želji da obraduju svoje pristalice.

 

Pehovi sa povredama igrača diktirali su sastav Radničkog 1923 i za ovu utakmicu. Najveći problem za stručni štab kragujevačkog superligaša uoči duela sa Subotičanima predstavljalo je pitanje čuvara mreže, s obzirom da su Lazar Raičević i Ognjen Lukić već duže vreme van stroja, dok se heroj pobede nad ekipom Mladosti u prošlom kolu Stojan Leković povredio u finišu utakmice u Lučanima. Na kraju je kao jedina opcija na gol-crti ostao omladinac David Spasojević, koji je i tokom pripremnih utakmica u Staroj Pazovi stajao među stativama kragujevačkog superligaša.

Interesantno je da se Vladimir Radenković i ovoga puta opredelio za formaciju bez klasičnog špica, sa mladim Veljkom Trifunovićem u ulozi “lažne devetke”, iza koga je dejstvovao kapiten Stevan Kovačević. U protokolu su se našla i dvojica novajlija, crnogorski internacionalci Momčilo Rašo i Miloš Brnović, koji su pre samo par dana potpisali pristupnice klubu sa “Čika Dačе”, a već danas su imali priliku da debituju za novi tim.

Pre nego što je glavni sudija utakmice Andrija Stojanović dao znak za početak susreta, direktor takmičenja FSS Aleksandar Pivić je ispred Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije uručio kapitenu Radničkog 1923 Stevanu Kovačeviću pehar za osvojeno prvo mesto u Prvoj lige Srbije prethodne sezone.

Svega tri minuta bilo je potrebno fudbalerima Radničkog 1923 da razgale svoje verne pristalice. Bila je to akcija za fudbalske udžbenike, brza razmena kratkih pasova i laserski precizan centaršut Aleksandra Varjačića pravo na glavu Veljka Trifunovića za erupciju oduševljenja na tribinama kragujevačkog hrama fudbala. Slavlje je za trenutak pokvario jedan od Stojanovićevih pomoćnika koji je signalizirao ofsajd poziciju, pa je delovalo da će ovaj pogodak “crvenih” biti poništen, ali je na intervenciju sudija iz VAR sobe gol na kraju ipak proglašen regularnim.

Trgli su se Subotičani nakon primljenog gola i zapretili najpre preko Japanca Šimure, a potom i Nikole Srećkovića, ali su Kragujevčani već u 19. minutu uspeli da dupliraju prednost. Damjanac je presekao napad Spartaka na sredini terena, zatim uposlio hitronogog Trifunovića, koji se obrušio ka protivničkom golu, a onda udarcem u maniru najvećih majstora fudbala pogodio suprotan ugao Dujmovićevog gola. Sa dva gola na današnjoj utakmici, nekadašnji fudbaler niškog Radničkog, OFK Žarkova i beogradskog Rada pokazao je da će predstavljati dragoceno pojačanje za četu trenera Vladimira Radenkovića u ovoj sezoni.

Nije se radost među pristalicama kragujevačkog tima još pošteno ni stišala, a na semaforu iznad južne tribine stajalo je 2:1. Stefan Milošević je još jednom pokazao kakav je majstor prekida i iz slobodnog udarca sa 23-24 metara poslao je loptu preko “živog zida” pravo u gol kragujevačkog tima. Mladom Spasojeviću jednostavno nije bilo spasa u ovoj situaciji.

U 30. minutu istakao se golman Spartaka Filip Dujmović, koji je uspeo da neutrališe prilično lukav i nezgodan udarac glavom Vladimira Ćirovića. Pokušao je potom i Filipović na isti način nakon prekida, ali nije bio dovoljno precizan.

Uzdahnuli su navijači Radničkog 1923 u 44. minutu, kada je nakon centaršuta Blagojevića sa leve strane, Marko Mirić za delić sekunde zakasnio da loptu skrene u gol protivnika.

Koliko su opasni iz kontranapada, “crveni” su pokazali u 50. minutu. Ilić je presekao napad Spartaka na sredini terena, a onda maestralno proigrao Trifunovića, koji je isuviše oklevao sa završnim udarcem, pa je tako dao dovoljno vremena Šimuri da ga sustigne i maltene mu “skine” loptu sa noge.

Samo dva minuta kasnije muk na “Čika Dači”. Jedan od najboljih pojedinaca u redovima subotičkog tima na današnjoj utakmici, Stefan Milošević, poslao je loptu u visokom luku na drugu stativu ka Lazaru Tufegdžiću, koji je nadvisio Aleksandra Varjačića i loptu glavom poslao u mrežu pored iznenađenog Spasojevića.

Brzonogi Veljko Trifunović, koji je tokom čitave utakmice “terorisao” odbranu ekipe sa severa Srbije, ponovo se našao u izglednoj poziciji pred protivničkim golom u 55. minutu, ali je skoro pa dodao loptu golmanu Spartaka Dujmoviću. Pokušali su potom Furtula na jednoj i Ilić na drugoj strani, ali promene rezultata nije bilo.

Trenutak koji je odlučio pitanje pobednika zbio se u 59. minutu utakmice. Ponovo su fudbaleri Spartaka izgubili loptu, ovoga puta na svojoj polovini terena, do nje je došao neumorni Vladimir Ćirović, koji je pokušao da je prosledi ka Marku Miriću, ali je ona pre nego što je stigla do krilnog napadača “crvenih” zakačila štopera subotičkog tima Nemanju Brankovića, promenila pravac i završila iza leđa Filipa Dujmovića. Može se reći da su Kragujevčani uz dosta sreće došli do trećeg pogotka, ali su po svemu što su prikazali na današnjoj utakmici i te kako zaslužili da ih Fortuna pogleda.

 

Nisu gosti iz Subotice pali nakon još jednog primljenog pogotka. Pokušavali su izabranici Vladimira Buača da vrate rezultat u egal, ali su udarci Šimure i Tufegdžića završili van okvira gola.

Imali su i Kragujevčani par obećavajućih akcija u samoj završnici utakmice. Tako je u 86. minutu Mirić zaradio ovacije publike nakon što je efektno “zalomio” svog čuvara, a onda poslao loptu u srce protivničkog šesnaesterca, gde rezervista Nemanja Dragutinović nije uspeo da iskoristi lošu reakciju Davida Dunđerskog.

Potom je u drugom minutu sudijske nadoknade vremena Aleksandar Varjačić centrirao sa desnog boka ka novajliji Milošu Brnoviću, ispred koga je intervenisala odbrana subotičkog tima, tako da je na kraju ostalo 3:2 za izabranike Vladimira Radenkovića, koji su po završetku utakmice podelili radost sa svojim najvernijim pristalicama smeštenim na južnoj tribini stadiona “Čika Dača”.

Sa maksimalnim učinkom od šest osvojenih bodova u prva dva kola Radnički 1923 predstavlja svakako najprijatnije iznenađenje na startu šampionata i ekipu koja zaslužuje da se o njoj govori u apsolutnom superlativu.

Nakon dva startna trijumfa “crveni” nemaju nameru da stanu, već se okreću predstojećem gostovanju kruševačkom Napretku, koje je predviđeno za naredni petak od 21 čas, sa željom da nastave niz dobrih rezultata.

RADENKOVIĆ: SVI NA STADIONU DISALI KAO JEDAN

Blistao je šef struke Radničkog 1923 Vladimir Radenković od sreće nakon druge uzastopne pobede svoje ekipe na startu prvenstva. Iako suočen sa brojnim kadrovskim problemima na početku sezone, mladi stručnjak uspeo je da napravi pobednički amalgam, u šta je danas uživo mogla da se uveri i kragujevačka fudbalska publika.

– Pohvalio bih pre svega sjajan ambijent na tribinama. Mislim da su svi na stadionu disali kao jedan, priželjkujući novi uspeh našeg tima. Prvo poluvreme odigrali fenomenalno, onako kako Radnički 1923 treba da igra svaku utakmicu, a to je moderno, odvažno, visoko, čak i sa dosta rizika. U drugom poluvremenu smo pokazali da smo u stanju i da stanemo na loptu kad zatreba i da igramo na rezultat. Sve pohvale za ovu pobedu idu na račun igrača koji su sproveli u delo sve naše zahteve. U narednim danima dobro ćemo analizirati ovu utakmicu kako bismo izvukli određene pouke koje će nam pomoći da dodatno unapredimo našu igru – istakao je Radenković u komentaru utakmice.

Svaka utakmica ima svog junaka. U Lučanima je to bio golman Stojan Leković, koji je uz strelca pobedonosnog pogotka Marka Mirića bio najzaslužniji za trijumf „crvenih“ na superligaškoj premijeri, dok je u današnjem duelu sa Spartakom zablistao dvostruki strelac Veljko Trifunović.

– Neka naša želja kada je u pitanju prelazni rok bila je upravo da dovedemo igrače takvog profila kao što je Trifunović, koji imaju odlične fizičke i atletske predispozicije i koji će nam omogućiti da napadamo prostor i dubinu. Nažalost, s obzirom da Trifunović nije prošao period priprema sa nama, on još uvek nije u stanju da izdrži svih devedeset minuta utakmice, ali je i za ovo vreme koliko je proveo na terenu pokazao koliko je značajno pojačanje za nas. Sigurno je da od njega očekujemo još bolje partije u nastavku sezone, kao uostalom i od Nemanje Dragutinovića, koji danas nije na pravi način ušao u ritam utakmice, kao i od Neđeljka Kovinića, koji će po nekom mom mišljenju predstavljati pravo otkrovenje na svojoj poziciji – smatra kormilar “crvenih”.

Za razliku od svog kolege na klupi Radničkog 1923, trener Spartaka Vladimir Buač nije imao previše razloga za zadovoljstvo. Iako je njegov tim odigrao napadački sasvim korektnu utakmicu, defanzivni propusti stajali su “golubove” prvog prvenstvenog poraza u ovoj sezoni.

– Jako slabo smo ušli u utakmicu. Nismo bili dovoljno strpljivi i dosta smo grešili u ranoj fazi utakmice, što je Radnički iskoristio i na krilima svoje publike došao do dva brza gola. Nakon toga se, logično, uvukla panika u naše redove, iako smo relativno brzo uspeli da smanjimo zaostatak od dva gola pogotkom Miloševića iz slobodnog udarca. Tek smo u drugom poluvremenu konačno počeli da ličimo na sebe, izjednačili smo rezultat, ali nas je potom još jedna gruba greška u odbrani odvela u poraz. Iskreno se nadam da ova mlada ekipa može mnogo više i da će se u narednim utakmicama prikazati u mnogo boljem izdanju – konstatovao je strateg Subotičana.

RADNIČKI 1923 – SPARTAK 3:2 (2:1)

Stadion: “Čika Dača”. Gledalaca: 4 500. Sudija: Andrija Stojanović (Beograd). Pomoćnici: Miloš Miškeljin (Beograd), Nenad Radoičić (Vrčin). Strelci: Trifunović u 3. i 19, Branković (autogol) u 59. minutu za Radnički 1923, a Milošević u 22. i Tufegdžić u 52. minutu za Spartak.
Žuti kartoni: U. Vidović, Blagojević, Dragutinović (Radnički 1923), Ivančević, Srećković (Spartak).

RADNIČKI 1923: Spasojević, Varjačić, Blagojević, Filipović, Damjanac, U. Vidović, Ćirović (od 83. Rašo), Mirić, Ilić, Kovačević (od 73. Brnović), Trifunović (od 59. Dragutinović).

SPARTAK: Dujmović, Dunđerski, Jović (od 62. Bijelović), Ivančević, Branković, Marčić, Šimura, Milošević, Srećković (od 75. Hristić), Tufegdžić, Furtula (od 62. Rakić).

Superliga Srbije Superliga Srbije Linglong Superliga Srbije Radnički 1923 Spartak ŽK
Nema rezultata