XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Ivani Maksimović srebro na MI

MERSIN, 24. jun (Info centar).- Ivana Maksimović, olimpijska vicešampionka iz Londona, strelac Novog Beograda Ušća, osvojila je srbrnu medalju na Mediteranskim igrama u Mersinu u Turskoj u gađanju vazdušnom puškom sa 207 krugova. Pobedila je Italijanka Petra Zublasink sa 207,4 kruga, dok je bronza pripala Emili Evesku (Francuska) sa 186,7 krugova.

Druga srpska predstavnica Andrea Arsović je završila na sedmom mestu u finalu sa 101,3 kruga.

Ovo je treća medalja i druga srebrna, srpskih strelaca na MI. Prvog dana takmičenja srebrni trofej osvojila je Zorana Arunović, a bronzani Damir Mikec, oboje vazdušnim pištoljem.

Ivani Maksimović je ovo prva mediteranska medalja u karijeri.

- Osvni deo nije bio najbolji – rekla je Maksimovićeva.- U finalu u početku nisam imala neke velike ambicije, jedino sam se trudila da ne obraćam pažnju šta protivnice rade već da svaki hitac taktički i tehnički odradim maksimalno dobro. Bilo je teško, pogotovo kada sam u završnici videla da mogu i do medalje. Rekla sam sebi da želim srebro i – tako je i bilo.

Pre finala Andrea Arsović je bila druga sa 417 krugova, dok je Ivana Maksimović bila peta sa 413,4 kruga. Finale je vredelo 409,9 krugova.

Ivana Maksimović je je dobro “pritisla” Zublasinkovu u finišu, jer je od 16. do 20. dijabiole uspela da smanji razliku za ceo kug, ali ne i da je prestigne. Maksimovićeva je 19. i 20. dijabolom imala sjajnih 10,6 i 10,7 krugova, Italijanka 9,3 i 10,6 ali je na kraju ostala razlika od 0,4 kruga u korist Zublasinkove.

Arsovićeva je odlično gađala osnovni deo, ali je finale krenula jako nervozno u prvih šest hitaca imala je nekoliko slabih devetki i nije bilo šanse da se u nastavku “vadi”. Na EŠ, tri svetska kupa i MI ove godine Arsovićeva je stalno bila u finalu i – ostajala bez medalje

U konkurencniji muškaraca vazdušnom puškoim, u finalu je gađao Pančevac Dejan Pešić i završio na osmom mestu sa 79,4 kruga. Pre finala je sa odličnih 617,8 krgova Pešić bio treći. Drugi srpski predstavnik ovim oružjem, vlasnik dva mediteranska srebra iz Peskare 2009. Nemanja Mirosavljev sa 613 krugova nije se plasirao u finale koje je vredelo 614,1 krug...

Pobedio je olimpijski šampion i vicešampion iz Londona Italijan Nikolo Kampriani sa 206,4 kruga, ispred Turčina Hali Ibrahima Oztruka sa 202,6 krugova i Mihaela Daluna (Francuska) sa 180,7 krugova.

Trećeg dana streljačkog turnira na MI na vatrenu liniju će Andrija Zlatić i Damir Mikec MK pištoljem. U Peskari obojica su se okitila medaljama ovim oružjem, Mikec srebrnom a Zlatić bronzanom.

- Osvojio sam medalju vazdušnim pištoljem, posle niza od devet takmičenja na kojima sam bio četvrti. Razbio sam taj maler i sa mnogo optimizma dočekujem takmičenje MK pištoljem, koji mi je omiljenije oružje. U Almeriji 2005. osoajio sam mediteransku bronzu, pre četiri godine u Peskari srebro, ovde još jednu bronzu, na redu je zlato. U dobroj smo formi i Zlatić i ja, nadam se da može da dođe i do srpskog finala – optimista je Damir Mikec.