XS
SM
MD
LG

Inđija bez trenera Golića na Leskovčane, derbi bivših superligaša na "krovu", u sredu Smederevci na obnovljenom stadionu u Ivanjici

Proteklo 8. kolo Mozzart Bet Prve lige obeleženo je remijima i sa najmanje postignutih golova. Šapčani su u derbiju nadigrali “zmajeve”, “grafosi” su neočekivano izgubili u Užicu od konstantnih Čačana, Gatovci su uzeli meru “gumarima” u Paraćinu, Vrščani su prvi put slavili ispod brega, ostali mečevi u Surdulici, Leskovcu, Pančevu i Mitrovici završeni su bez pobednika.

Voždovac i Radnik projektovani kao kandidati za osvajanje naslova, sve su dalje od vrha tabele. Voždovac je doživeo nokaut u uvodu meča u Šapcu i domaćin je golovima u 2. i 6. minutu imao prednost od dva gola. Da nevolja bude veća “zmajevi” su od 55. minuta igrali bez isključenog Jankovića. Radnik je tokom 90 minuta imao inicijativu i pritiskao Mitrovčane, stvorio dve kolosalne prilike i nekoliko polušansi, ali je mreža golmana Ostojića mirovala. Veliki hendikep je teža povreda Tomića za koga je sezona završena. Glavobolje treneru Vasiljeviću zadaju prekobrojni stranci I nekoliko rovitih igrača. Pod vođstvom novog stratega odigrali su tri meča i sva tri različito, dovoljno da se sagledaju vrline I mane tima. Šanse su na jednoj i na drugoj strani, rezultat utakmice može da odredi dalju sudbinu aktera po pitanju zacrtanih ciljeva.

U Novom naselju sledi vojvođanski okršaj Mladosti GAT i Slovena. Domaćin se nalazi u sjajnoj seriji (5 mečeva-13 bodova) i takmičarskim pristupom vredno skupljaju bodove. Dobili su golom Šušnjara očajne Kruševljane i protiv Rumljana su favoriti. Gosti su bili na pragu osvajanja sva tri boda u duelu sa Inđijom i pad koncentracije na kraju meča Kuljanin je iskoristio da poravna rezultat. Pored velikog broja pristiglih pojačanja, mnogo su dobili dolaskom trenera Žigića, koji ima iza sebe preko 200 prvoligaških utakmica na klupi. Meč može da odluči jedan propust, kiks, taktika i mudrost dva stratega može odneti prevagu na jednu ili drugu stranu.

Derbi začelja igra se na “Radomiru Antiću”, gde dolaze slabi Kruševljani. Odigrale su ere solidno ispod brega i da je Cvetičanin bio precizniji u dva navrata uzeli bi makar bod, mada zameraju sudijskoj trojci na nedosuđenom jedanaestercu. Ovo je ujedno bio četvrti poraz u neslavnoj seriji i meč sa Trayalom je od suštinskog značaja. “Gumari” nastavljaju da ređaju neuspehe, poslednji na preopterećen stadionu u Užicu i nadaju se da će im krenuti sa četvoricom novajlija koji stiču pravo nastupa.

Kad su se najmanje nadali Mitrovčani su se iz Surdulice vratili neporaženi. Defanzivnom strategijom su ispunili cilj i u Mačvanskoj Mitrovici će u drugačijoj ulozi dočekati stabilne Čačane, koji su od novajlija najviše pokazali. Borac 1926 je priredio iznenađenje i savladao RFK Grafičar u Užicu. Praktično su sve utakmice odigrali van Čačka i uspeh time dobija na značaju. Kao gosti su uzeli samo bod I možda tu domaćin vidi šansu da priredi iznenađenje, mada je remi najprihvatljivija opcija.

RFK Grafičar ima popravni nakon neočekivanog poraza u Užicu. Vidno oslabljeni, bez 5-6 igrača Zvezde, na lošem terenu, nisu bili na nivou. Propisno su se ispromašivali i kazna je stigla iz prekida. I protiv OFK Vršca biće oslabljeni i trener Neđić poziva na opreznost i nada se da rival neće biti defanzivno orjentisan. Gosti su posle sedam sušnih kola prvi put se radovali ispod brega.

Grafosi imaju maksimalan učinak pored našeg najvećeg stadiona i favoriti su u meču.

U Inđiji su velika previranja, situacija nije sjajna i epilog svega je iznenadni odlazak trenera Jovana Golića. Poznati stručnjak je ostavio veliki trag, prvo kao igrač i šest sezona kao trener, od toga samostalno je vodio tim nepune tri sezone (90 utakmica). U Mitrovici su srećno došli do boda u susretu sa Slovenom u završnici meča. Kako komisija za prijem stadiona nije primila teren, ponovo će domaćini biti u Staroj Pazovi. Igraju sa Leskovčanima, koji se polako dižu sa najnovijim pojačanjima, predvođeni Živojinovićem iz Novog Pazara (pozajmica). Zaređali su sa nerešenim rezultatima i moraju odigrati naročito u defanzivi čvršće i stabilnije.

U nedelju se igra u Gornjoj varoši, gde dolazi moćni lider iz Šapca. U poslednje vreme Zemun igra slabo (tri kola-dva boda) i bod osvojen pored tvrđave daje bar tračak nade da mogu bar namučiti zahuktale goste. Mačva je za šest startnih minuta, golovima Živkova i Stevanovića, praktično odlučila duel sa Voždovcem, naročito kad su od 55. minita imali igrača više. U Gornjoj varoši su favoriti i sve osim tri boda bilo bi ravno iznenađenju. Zemunci su osvojili neplanirani bod pored tvrđave i moraju pružiti više ukoliko nameravaju da budu konkurentni u borbi za opstanak. Jedna pobeda u osam kola je nedovoljno I ukoliko se ne stabiliuju loše im se piše.

Kolo se završava u sredu na renoviranom stadionu u Ivanjici, gde gostuje Smederevo 1924. Javor Matis je doneo bod iz Leskovca i spojio dva remija. Tek su se kompletirali pre dve nedelje i treba vremena da profunkcionišu na željenom nivou. Smedervci su osetili na svojoj koži da je teško spojiti tri pobede i tamo gde su se najviše nadali okliznuli su se. Držali su situaciju u svojim rukama i do poluvremena trebali su da steknu prednost od dva gola. Kako je igra odmicala uvukla se nervoza i jedanaesterac je bio koban po domaćina. Nije dovoljno da ekipa da maksimum u fizičkom smislu, kaže trener Radojičić, i treba psihološki da budu spremiti za svaki naredni izazov. Respektuju čvrst, fizički snažan i disciplinovan sastav Ivanjičana.


RFK Grafičar : OFK Vršac
Radnički (SM) : Borac 1926
Voždovac : Radnik
Zemun : Mačva
Javor Matis : Smederevo 1924
Inđija Toyo Tires : GFK Dubočica
Mladost GAT : GFK Sloven
GFK Sloboda : Trayal
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 8 7 0 1 21
2 RFK Grafičar 8 6 0 2 18
3 Mladost GAT 8 5 3 0 18
4 Borac 1926 8 4 2 2 14
5 Voždovac 8 4 1 3 13
6 Javor Matis 8 3 4 1 13
7 Smederevo 1924 8 3 2 3 11
8 Radnik 8 2 4 2 10
9 OFK Vršac 8 2 3 3 9
10 Inđija Toyo Tires 8 2 2 4 8
11 Radnički (SM) 8 1 4 3 7
12 GFK Dubočica 8 1 4 3 7
13 GFK Sloven 8 1 4 3 7
14 Zemun 8 1 4 3 7
15 Trayal 8 2 0 6 6
16 GFK Sloboda 8 1 1 6 4