XS
SM
MD
LG

Nova "bomba" u Kragujevcu - Duško Pijetlović

Duško Pijetlović - foto: SPD Radnički

U smiraj prelaznog roka, samo par dana nakon prelaska kapitena vaterpolo reprezentacije Srbije, Nikole Jakšića, u Radnički, u Kragujevcu je odjeknula još jedna „transfer bomba“, u vidu jednog od najboljih centara svih vremena i člana zlatne generacije „delfina“, Duška Pijetlovića (39).

Uspehe koje je ostvario naš trofejni reprezentativac teško je pobrojati. Osvojio je četiri olimpijske medalje, od kojih po dve zlatne (2016, 2020) i bronzane (2008, 2012), kao i četiri na Svetskim prvenstvima – dva zlata (2009, 2015), srebro (2011) i bronzu (2017). Pet puta je sa Srbijom bio prvak Evrope (2006, 2012, 2014, 2016, 2018), po jednom drugi (2008) i treći (2010). Svetsku ligu osvajao je čak 11 puta, uz bronzu 2009. godine, a Svetski kup tri puta, uz bronzu 2018...

Podjednako uspešan bio je i na klupskoj sceni, igrajući za Vojvodinu, Partizan, Pro Reko, Crvenu zvezdu, Sintez iz Kazanja, Dinamo iz Moskve, mađarski Solnok i Novi Beograd. Četiri puta je osvajao Ligu šampiona sa tri različita kluba – dva puta sa Pro Rekom (2012, 2015) i po jednom sa Partizanom (2011) i Zvezdom (2013). Sa Solnokom je osvojio Evrokup (2021), a u svojoj riznici medalja ima i onu iz Superkupa Evrope sa Pro Rekom iz 2015. Bar po jednom je bio prvak svake države u kojoj je nastupao – osam puta u Srbiji, četiri u Italiji, dva u Rusiji i jednom u Mađarskoj. Tri puta je osvajao i Jadransku ligu...

Ovaj transfer je usledio pomalo neočekivano jer je Pijetlović pre petnaestak dana „okačio kapicu o klin“, ali se na poziv Radničkog u kratkom roku predomislio i vratio iz „penzije“.

- Jednostavno i iskreno, dobio sam poziv koji nisam mogao da odbijem. Imao sam razgovore sa Urošem Stevanovićem, koji je nedavno postao osvajač Olimpijskih igara i teško je odbiti trenera koji je ostvario tako veliki uspeh. Ambicije nam se poklapaju želimo da pobedimo u svakoj utakmici, u svim takmičenjima i da nije tako, ne bih ni dolazio – istakao je Pijetlović.

Pouzdani centar je protekle tri sezone proveo u redovima najvećeg rivala Radničkog za domaće trofeje, Novog Beograda, pa veoma dobro poznaje prilike u kragujevačkom taboru.

- Odlično sam upoznat sa dešavanjima u Radničkom, pre svega „preko nišana“ u proteklih nekoliko sezona. Za poštovanje su kontinuitet rada i konstantno podizanje kvaliteta, to je činjenica koju niko ne može da ospori. Radnički je dobar klub, pogotovo za rad i napredak mlađih igrača, a nadam se da ćemo se i mi stariji uklopiti i da ćemo uz jedan miks mladosti i iskustva doći do željenih rezultata – dodao je Pijetlović.

Šumadinci su stvorili respektabilan tim, koji će bez sumnje napasti sva četiri trofeja, a prvi izazov imaće već za desetak dana, kada će u Kragujevcu ugostiti turnir kvalifikacija za Ligu šampiona.

- Ambicije su visoke, ali ne može sve odjednom. Potrebno je da prođe neki vremenski period prilagođavanja novih igrača na sredinu, kao i privikavanja starih igrača na nove. Nadam se da ćemo se što pre uklopiti i ukomponovati za ovaj prvi, izuzetno važan turnir kvalifikacija za Ligu šampiona, a kako vreme bude odmicalo biti sve bolji i spremni za najviše izazove na kraju sezone – zaključio je Pijetlović.

Podsetimo, u letnjem prelaznom roku Radnički su prethodno pojačala petorica zlatnih olimpijaca iz Pariza: Nikola Jakšić, Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Radoslav Filipović i Petar Jakšić, te crnogorski centar Nikola Murišić i Srbin pod kapicom Gruzije, Dušan Vasić.