XS
SM
MD
LG

Mitrović u igri, Vlahović na klupi

Vujadin Stanojković, selektor Kadetske reprezentacije Makedonije

Iz stručbog ugla: Vujadin Stanojković o EP u Nemačkoj

MITROVIĆ U IGRI, VLAHOVIĆ NA KLUPI

SKOPLJE – Vujadin Stanojković, nekadašnji kapiten Partizana i reprezentativac Jugoslavije i Makedonije bio je učesnik velikih takmičenja, te ističe da sitnice mogu odlučiti onda kada je najteže. Za njega je Evropsko prvenstvo u Nemačkoj dobro organizovano što se tiče utakmica, ali ima mnogo negativnosti na ulicama gradova gde se šampionat odvija.

Vujadin Stanojković je igrao za Kumanovo, Vardar, Partizan, Degerfors, Treleborg, reprezentacije Jugoslavije i Makedonije. Za Jugoslaviju je nastupao 1988.godine u Južnoj Koreji na OI, te dve godine kasnije na SP u Italiji.

Sada pomono prati sva fudbalska zbivanja u Nemačkoj.

„Sve vezano za fudbal je bilo ok, nije bilo nekakvih iznenađenja. Međutim, moram da naglasim da sam razočaran određenim nemilim scenama navijačkih grupa koje su došle u Nemačku da vređaju druge, a ne da navijaju za svoje zemlje. UEF-a to treba energično da kazni i da pobedi ono najlepše. Što je fudbalsko, sve teče po planu“, kaže Stanojković.

Danas se sve rešava u Grupi C: Engleska – Slovenija i Srbija  - Danska. Ako „Orlovi“ žele da ostanu na šampionatu, onda moraju da pobede Dance, ali kako ako znamo da su protiv Engleske i Slovenuije imali brdo mana i problema?

„Reprezentacija Srbije svojim kapacitetom i imenima koje ima ne igra na tom nivou. Mislim da Samardžić treba da bude starter, da ponese odgovornost umesto nekih koji su podbacili. Ne želim o imenima. Trebamo jednog špica da ostavimo na terenu, a drugog da pošaljemo na klupu. Piksi za sada nema hrabrosti da to uradi, ne znam zašto je tako. Tada bi bili daleko ozbiljniji i bolji na sredini terena. Bili bi ozbiljniji u fazi odbrane i u organizaciji igre. Trebaju naši igrači da igraju i da se bore za reprezentaciju onako kako nastupaju u svojim klubovima. Danci su tim, igraju timski, imaju naboj pozitivne energije, a to nama fali“, tvrdi Stanojković.

Zajedno sa selektorom Stojkovićem Vujadin Stanojković bio je učesnik SP u Italiji 1990. Odlično ga poznaje. Možemo li od selektora Stojkovića za danas očekivati kakvo iznenađenje u taktici?

„Nema tu puno pametovanja. Piksi je kao igrač bio vedeta svetskih razmera. Kao selektor nije nešto pokazao kako treba. On je moj prijatelj, sve stoji, ali trojka ne ide pozadi. Ja bih sa četiri pozadi, sa jačom sredinom, dva zadnja vezna, lažna devetka, dva krilna igrača i klasični špic koji će biti hranjen dobrim loptama. Da završni pas da bude dobar. Dajem prednost Mitroviću da igra, a Vlahović da sedi na klupi. Ako Dragan Stojković to uradi, onda ćemo biti bolji, uspešniji, sigurniji i nadam se da ćemo pobediti. Ja sam bio defanzivac, neka se naši igrači ugledaju na Pavlovića i neka 60% zalaganja ispolje kao on i eto nama prolaza“, rekao je Vujadin Stanojković.

Bio je centarfor, ali je Andon Dončevski povukao sudbonosni potez, prekomandovao ga u odbranu gde je Vujadin Stanojković postao vrhunski as. Na čijem talentu, znanju, upornosti mnogi su se divili.

 

Stanojković, Foto: FK Partizan


Danska 0 : 0 Srbija
Engleska 0 : 0 Slovenija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 3 1 2 0 5
2 Danska 3 0 3 0 3
3 Slovenija 3 0 3 0 3
4 Srbija 3 0 2 1 2