XS
SM
MD
LG

Želju pred derbi more druge brige, Tisa "presušila" u finišu, Kuljani izneverili nade

Reče jedan od trenera da je Srpska liga, Vojvodina, ozbiljna liga. Svaki tim u sastavu ima po 3-4 igrača prvoligaškog potencijala. Drugi se slažu da je bila izjednačena, zanimljiva, i protekla je u fer-plej maniru. Železničar i Sloven su se rano izdvojili zahvaljujući iskusnijim i kvalitetnijim igračima. Većina ekipa se opredelila da opstane, s obzirom da je ligu napustilo blizu trećina ekipa. Broj bonusa je je uslovio da nema previše iskustva i klubovi su se uglavnom bazirali na dovođenjem mlađih igrača. Ko se ranije skockao i uigrao, načinio je seriju dobrih rezultata i udaljio se od opasne zone. Ovi drugi, među kojima su Hajduk 1912, Jedinstvo, OFK Bačka nisu uspeli da povežu redove i zbog unutrašnjih problema trpe posledice. Navedene ekipe nisu mogle tako dug period da nose sa velikim pritiskom i psihički nisu izdržali. Treba reći da je liga poluprofesionalana, sa plaćenim igračima, koji iziskuju velike troškove. Pošto pratim i ostale tri grupe srpskih liga, tvrdim da se na severu i zapadu igralo najregularnije, mada je bilo pojedinačnih slučajeva narušavanja regularnosti.

Poslednje 30. kolo igra se u subotu.

Jedina nedoumica, koja se može svesti u domen teorije je duel između Borca i Tise. Kako je ekipa iz Šajkaša slavila jesenas u Adorjanu, gostima je potrebno da pobede sa tri gola razlike da bi opstali, što je malo verovatno. U Šajkašu ništa ne uzimaju zdravo za gotovo, svi su mobilni i nadaju se da će odlučiti veća želja, energija i disciplina u igri. Biće hendikepirani neigranjem prvog strelca Krstevskog i bonusa Romića. Tisa je uložila velika sredstva kako bi se spasla od najgoreg i u tome nisu uspeli. Teško je bilo nadoknaditi skromnu jesen i uprkos dobrim rezultatima u većem delu proleća, u finišu kao da im je ponestalo daha i, kad je najviše trebalo, pali su rezultatski (tri meča-jedan bod).

Podunavac ima 38 bodova i u slučaju poraza od 1. maja, što spada u domen teorije, i uspeha Tise mogu se izjednačiti na tabeli. Međutim, kako je ekipa iz Belegiša u oba međusobna duela ubedljivo slavila, sigurno ostaju iznad crte. U Belegiš dolaze “rashodovani” Rumljani, koji su se odavno oprostili od lige, tako se ponašaju i jedva čekaju kraj jedne sumorne i turbulentne sezone. Podunavac se rastao od trenera Stevanoviać i nisu se ovajdili (dva poraza) i 1. maj je prilika da poprave skroman prolećni učinak.

Hajduk 1912 i Jedinstvo su gajili ambicije da mogu opstati, nažalost nade su se izjalovile. Kuljani su imali respektabilan sastav, dobrog trenera i svi se pitaju gde su zakazali. Puno je bilo grešaka u hodu, potrošeno dosta novca, mada provejavaju informacije da su isplate bile neredovno i postojao je tihi bunt među igračima. Jedinstvo je angažovalo iskusnog trenera Dušana Kljajića, dobro su krenuli, ali naišla je serija poraza (četiri kola-dva boda). Nedisciplina je uzela maha, neprimeren odnos igrača prema zacrtanim obavezama, a plaćeni su do dinara za svaki minut proveden na terenu, bez obzira na učinak.

Dinamo 1945 i Radnički će odirati jedan od derbija kola i postoje svi uslovi da prisustvujemo kvalitetnoj i dopadljivoj fudbalskoj predstavi. Dva tima su među najuspešnijim u nastavku prvenstva. Pančevci su spojili dve pobede, poslednju u Bačkoj Palanci i zahvaljujući uravnoteženoj sezoni, zauzimaju treće mesto, gde bi trebalo da ostanu. Radnički je počeo furiozno (savladao prvaka) i kao da ih je stigao umor, teško su dobili Podunavac i neočekivano su poraženi u finalu Kupa FS Vovjodine od zonaša Hajduka iz Divoša (1:2).

Novi prvak iz Inđije gostuje u Kikindi i više su preokupirani problemima oko neblagovremenog podnošenja zahteva za licenciranje i neizvesnost ih teško pogađa. Njihove molbe ostaju bez odgovora iz kuće fudbala i sve su manje šanse da uspeh u ligi materijalizuju u višem rangu. Slavili su u derbiju sezone i time obezbedili osvajanje naslova. Imali su dobro izbalansiran tim i odigrali konstantno dobro tokom celog prvenstva. Domaćin je ovog proleća zaređao sa remijima, ali su u poslednja tri kola uspeli da se dignu i vrate u vrh. Trener Šponja problem (ako ga je bilo) vidi u nedostaku ambicija u prelaznom roku, loša selekcija i povrede su kumovale nešto slabijim rezultaima u drugom delu.

Duel Slovena i Omladinca privlači pažnju i očekuje se kvalitetna prestava dva raspoložena rivala. Domaćin je izgubio derbi proleća u Pančevu, ali, s obzirom na probleme Železničara sa licencom, postoji nada da Rumljani ućare i budu promovisani u novog prvoligaša, naravno ukoliko budu bili spremni za tako veliki izazov. Omladinac je sa trenerom Đokićem pogodio i zaigrali su u skadu sa svojim mogućnostima (tri vezane pobede), mada su sa prethodnim stručnjakom Kljajićem ostavili dobar utisak.

Naftagas će ugostiti Bečej 1918 i blagi su favoiti u ovom susretu. Izgubili su u Banovcima nakon četri kola i prilika je da zadrže sadašnje pozicije (deoba četvrtog i petog mesta). Trener Bečeja 1918, Ivanović kaže da su opstali krvavim i napornim radom, uprkos nekompletnosti sastava (povrede, kartoni…). Vezali su tri pobede, i to u duelima sa direktnim konkurentima (Jedinstvo, Hajduk 1912).

Kabel na Štrandu dočekuje poslednju OFK Bačku i prilika je da popravi negativni prolećni saldo. U Adorjanu su vodili i na kraju uzeli dragocene bodove domaćinu koji će ih koštati selidbe u Vojvođansku ligu. Novosađani nisu zadovoljni učunkom u šampionatu, jer su pre početka prvenstva najavili pohod na vrh. Za naredno prvenstvo moraju se prestrojiti i otkloniti uočene slabosti kako bi bili konkurentni. Palančani su u siromašnom proleću uzeli samo deset bodova i odigrali u skladu sa skromnom jeseni.


Borac (Š) 0 : 0 Tisa
Kabel 2 : 2 OFK Bačka
Dinamo 1945 1 : 2 Radnički (Z)
Podunavac 8 : 1 1. Maj Ruma
OFK Kikinda 1 : 1 Železničar (I)
GFK Sloven 2 : 0 Omladinac
Naftagas 2 : 2 Bečej 1918
Hajduk 1912 1 : 3 Jedinstvo (SP)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 30 17 9 4 60
2 GFK Sloven 30 18 4 8 58
3 Radnički (Z) 30 13 9 8 48
4 Dinamo 1945 30 14 5 11 47
5 OFK Kikinda 30 12 10 8 46
6 Naftagas 30 13 6 11 45
7 Omladinac 30 13 6 11 45
8 Kabel 30 11 11 8 44
9 Podunavac 30 10 11 9 41
10 Bečej 1918 30 12 4 14 40
11 Borac (Š) 30 11 6 13 39
12 Tisa 30 11 3 16 36
13 Jedinstvo (SP) 30 8 10 12 34
14 Hajduk 1912 30 8 8 14 32
15 1. Maj Ruma 30 6 7 17 25
16 OFK Bačka 30 5 7 18 22