XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Za međunarodna takmičenja i kampove preko 151 milion dinara

BEOGRAD, 26. februar (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije, potpisala je sa predstavnicima granskih sportskih saveze ugovore o finansiranju međunarodnih takmičenja u Srbiji u ovoj godini, kao i za organizaciju kampova. Ukupno će za ove namene biti izdvojeno preko 151 milion dinara.

Simbolično, u ime pojedinačnih sportova ugovor je potpisao generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, a u ime ekipnih Slobodan Milošević, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Srbije.

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2013. za programe međunarodnih takmičenja koja su u organizaciji nacionalnih granskih sportskih saveza opredeljeno 84.839.000,00 dinara za 47 takmičenja u 32 sportske grane. Za programe sportskih kampova izdvojeno je 66.370.000 dinara tako da će 62 saveza organizovati sportske kampove za oko 3.000 perspektivnih sportista.

- Ministarstvo omladine i sporta Srbije pomaže savezima u organizaciji međunarodnih takmičenja jer želimo da Srbiju predstavimo svetu ne samo kao uspešnu sportsku zemlju već i dobrog orgnazatora i domaćina – naglasila je Alisa Marić.- Kampovi su do sada dali izuzetne rezulate, mnogi olimpijci u Londonu prošle godine su, kao juniori, prošli kroz njih. Centar u Karatašu kojim rukovodi Zavod za sport i medicinu sporta Srbije je idealana baza i nadam se da će se savezi opredeliti da u njemu organizuju kampove.

Na predlog Ministarstva omladine i sporta Srbije, 2013. je proglašena za godinu tolerancije i fer- pleja. Alisa Marić, ministar omladine i sporta, pozvala je granske sportske saveze da se priključe akciji “Fer - plej je pobeda”, da istaknu baner akcije na svojim tamičenjima i sajtovima i na taj način mladima ukažu na značaj poštovanja i uvažavanja protivnika.

Slobodan Branković se zahvalio ministarstvu na novcu koji izdvaja za sport i srpske sportiste, pomaže im da budu deo velike međunarodne sportske porodice i pošalju lepu sliku svetu. Istakao je da akcija ministarstva „Fer-plej je pobeda“ na pravi način promoviše vrednosti i pomaže da se mladi sklone sa ulice.

Generalni sekretar Odbojkaškog saveza Srbije Slobodna Milošević zahvalio se državi što i u vreme velike krize shvata značaj sporta i izdvaja novac za organizaciju takmičenja koji na najbolji način prestavljaju Srbiju u svetu.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Jasminko Pozderac predstavio je softver za vođenje matičnih evidencija u oblasti sporta i tom prilikom istakao da je osnovni cilj vođenja matičnih evidencija u sportu da se na efikasan i jednostavan način omogući evidentiranje svih sportskih subjekata u Srbiji na jednom mestu. Jedan od vođa projekta za vođenje matičnih evidencija u oblasti sporta Predrag Bićanin je objasnio njegovu primenu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov, generalni sekeretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, predstavnici OKS i veliki broj predsednika i generalnih sekretara granskih sportskih saveza.