XS
SM
MD
LG

Mladost donela radost

Akteri ovogodišnje retrospektive bečejske košarke - foto: V. Jankov 

Lepa bečejska tradicija, prekinuta epidemijom kovida 19, nastvljena je ovih dana. Reč je o retrospektivi bečejske košarke. Početkom ovog milenijuma, kada je splaslo interesovanje za igru pod obručima u gradu kraj Tise, sportski, prvenstveno košarkaški, radnik Gustav Peter zajedno sa još nekoliko entuzijasta s razlogom je početkom oktobra, jer se klub zvao „8. oktobar“, organizovao revijalnu utakmicu između dve generacije bečejskih košarkaša, one koja je sedamdesetih godina prošlog veka započela klupsku istoriju i one koja ih je osamdesetih nasledila. Vremenom su se stariji umirili i u igru je ubačena poslednja klupska generacija devedesetih godina minulog veka.

Kasnije su se u atraktivno druženje uključile i košarkašice, koje su sredinom devedesetih stigle do dve šampionske titule. Tako je bilo do jubilarne desete retrospektive 2009. godine. U narednim su bečejske „rode“ izostale sa terenu, ali ne i sa druženja.

Aktuelna retrospektiva, održana 17. novembra u „hramu sportova“ kraj Tise, okupila je dve ekipe, „bele“ i „plave“, bez generacijskog opreljenja i sa dve odvažne dame, Tanja Radović i Olja Doroslovački, raspoređene u obe ekipe. Na terenu je bilo 24 aktera, a još toliko veterana se našlo kraj prostora za igru i kasnije na druženju u restoranu „Ribnjak“.

Sama utakmica je tradicionalno počela minutom ćutanja posvećenog onim kojih više nema, a deo svog života su ugradili u klupsku istoriju. Suđenje  je povereno braći Zoranu i Goranu Dragin, ali je prvu loptu podbacila naša proslavljena paraolimpijka u stonom tenisu Borislava Beba Perić Ranković.

- Jesam stonoteniserka, ali tek od kada sam postala invalid. Košarka je moj sport iz mladosti i rado sam se odazvala pozivu organizatora da evociramo uspomene na lepe dane, veli Beba Perić Ranković.

Pre početka utakmice jedan od sadšnjih organizatora i aktera na trenu Milan Brkljač uručio je dres aktuelne retrospektive idejnom tvorcu tradicije Gustavu Peteru. Utamica je igrana 30 „prljavih minuta“, a pobedili su, mada je to najmanje bitno, nešto mlađi „beli“ rezultatom 31:23.

V. Jankov