XS
SM
MD
LG

"Romantičari" u petak ispod Vršačkog brega, vojvođanski derbi u Inđiji, dolaze preporođeni Mitrovčani,

Foto: prvaliga.rs

Do kraja prvog dela sezone u Mozzart Bet Prvoj ligi ostalo je da se odigraju još dva kola, ali sledi nastavak od pet utakmica, tako da je u opticaju veliki broj mečeva. Prethodno kolo obeležio je lider desetom pobedom protiv poslednjih Gatovaca, Smederevci su drugi put poraženi, Kolubaru su iznenadili Mitrovčani u Lazarevcu, Leskovčani su vezali treću pobedu protiv Užičana, “kanarinci” su u poslednjim minutima savladali Šapčane, “grafosi” su ponovo doživeli neuspeh, ovog puta od upornih Vrščana. Domaćini su bili uspešniji, slavili na pet duela, gosti na dva i nerešeno je bilo na Ubu. Pokazalo se da je liga izjednačena(od drugog do desetog mesta razlika je četiri boda), pada malo golova i najčešće ko prvi pobede u velikoj je prednosti.

Zbog obaveza u kupu naredne srede, 14. kolo odigraće se u petak i subotu. Dve utakmce igraju se u petak, derbi u Vršcu i u Gornjem Milanovcu.

OFK Vršac je vezao dve pobede, posebno dobija na značaju trijumf pored stadiona “Rajko Mitić”. Glavinić je u finišu presudio mladom domaćinu i sa tri nova boda u društvu sa Kolubarom i Radničkim. Lideru će se suprostaviti čvrstom igrom, bez mnogo rizika, više će pažnje posvetiti defanzivi. OFK Beograd je tek u nastavku slomio otpor poslednje Mladosti i od mogućih 36 osvojio impozantnina 32 boda. Najbolji napad imaće problema da probije čvrst bedem domaćina ispod Vršačkog brega. Pored odsutnog Ivanovića, Plavšića i Kaluđerovića, neizvestan je nastup prvog strelca Kahvića i Vujadinovića.

Metalac je pre neki dan dobio trećeg trenera u polusezoni. Obradovića je nasledio Vladimir Otašević, višegodišnji igrač plavih i kapiten, donedavno član stručnog štaba Spartaka ŽK. Slabi rezultati se nižu, poslednji na Novom Beogradu je upalio alarm i videćemo koliko može novi trener da trgne iz apatiije plave, koji dugo čekaju na drugu pobedu. Osam utakmica su bez pobede i šest bez postignutog gola. Muku muče sa hroničnom neefiksanošću (pet golova) i u proseku postižu gol na svakih 270 minuta. Leskovčani se nalaze u dobrom naletu sa tri vezane pobede. Užičane su dobili minimalnim rezultatom i podjednako su uspešni na gostovanjima, gde su odigrali sedam utakmica.

Preostale utakmice igraju se u subotu.

Na programu su dva vojvođanska derbija u Inđiji i Novom Sadu. Zeleni će ugostiti sjajne Mitrovčane i sledi neizvestan i uzbudljiv meč. Inđija je imala priliku u poslednjim minutima da preokrene rezultat na Ubu, ali na kraju moraju biti zadovoljni bodom. Bolje igre pružaju nego što rezultati govore i Radnički očekuje jedno od težih gostovanja. Mitrovčani su u najboljoj predstavi dobili derbi u Lazarevcu. Otvorili su utakmicu sa dva brza gola i trener Janković je prezadovoljan odnosom i ponašanjem igrača. Za narednog rivala kaže da se radi o iskusnom sastavu, igraju lepo i dopadljivo, do noge i ofanzivno, mada ih rezultati nisu ispratili.

Smederevo 1924 i Kolubara doživeli su neuspehe proteklog vikenda i derbi je prilika da poprave učinak. “Oklopnici” su za kratko vreme upisali dve nule, poslednju u Odžaima i smatraju da su po prikazanom zaslužili barem bod i zameraju sudiji Ržiću na nedosuđenom jedanaestercu. Kolubara je promenila tri trenera, imaju timski i individualni kvalitet i još ne mogu da odigraju u kontinuitetu. Novi strateg Šašić je sa Smederevcima izborio ulazak u Prvu ligu i iz sadašnjeg sastava ima bar desetak igrača sa kojima je radio.

Mladost GAT će u Novom naselju dočekati Tekstilac. Na Karaburmi su se prokazali u pozitivnom svetlu i tek su u nastavaku položili oružje. Protiv ekipe iz Odžaka mogu da se nadigravaju i prilika je da se prvi put raduju. Tekstilac je iznenadio Smederevce i prekinuo niz od tri poraza. Imaju najčvršću odbarnu (primili šest golova), mada su na strani vezali tri neuspeha.

Mačva i RFK Grafičar su poraženi u prethodnom kolu. U Čelarevu su crveno-crni bili bolji, imali posed, ali im je falila realizacija. Trener Kurtušić ima velikih kadrovskih problema, pored strelca Radunovića (nisu dali gol od kad se povredio), pauziraće zbog kartona Novaković, Vraštanović i pocrveneli Mijailović. Šta reći za mlade “grafose” a da se ne ponavljamo. Nalaze se u periodu odrastanja, uvek su spremni da se nadigravaju, dosta maše i iskusni protivnici po pravilu znaju da kazne. Na prethodnih pet utakmica osvojili su jedan bod i nikako da ponove izdanja iz prošle sezone.

Užičani su favoriti u odmeravanju snaga sa Novosađanima. GFK Sloboda je pre desetak dana slavila prvu pobedu na Gradskom stadionu i pruža im se prilika da prekinu seriju nerešenih rezultata i poraza. Imaju problem sa realizaciom (gol razlika 8:11). Novi Sad 1921 je protiv Mačve zabeležio treću pobedu u Čelarevu i do tri boda došli su u zaustavnom vremenu. Podižu formu, vole da se nadigravaju i bez Furtule protiv čvrstog domaćina biće na velikim iskušenjima.

Jedinstvo mora biti zadovoljno bodom osvojenim pored Tamnave, jer su, uprkos šansama, mogli ostati u završnici i bez njega. Ugostiće Novobeograđane kao favoriti, spojili su dva remija i od Zubairija i Karikarija se očekuju golovi. Radnički je odlaskom Dejana Rađenovića ostao bez trenera i u proteklom kolu zajedničkim snagama tim su vodili predsednik Bulić i iskusni trener Tomić. Slavili su protiv Metalaca i možda će isti tandem predvoditi “majstore” na stadionu “Dragan Džajić”.


Inđija Toyo Tires 5 : 1 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 1 GFK Dubočica
Metalac 4 : 3 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 2 RFK Grafičar
Mačva 2 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 3 : 2 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 2 Kolubara
Smederevo 1924 2 : 2 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 4 7 61
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Mačva 30 12 8 10 44
7 RFK Grafičar 30 12 8 10 44
8 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 8 14 32
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19