XS
SM
MD
LG

Inđija na popravnom pored Tamnave, "romantičari" prežalili Gatovce, "rudari" za potvrdu rezultata protiv Mitrovčana

Foto: prvaliga.rs

Dosta se prašine diglo oko derbija u Smederevu i problematičnog jedanesterca u korist OFK Beograda. Strasti su se smirile, ali ostaje opror ukus u ustima, nakon još jedne sudijske blamaže, koja utiče na regularnost prvenstva. U drugom derbiju “rudari” su slavili u Inđiji i nastavljaju pohod ka vrhu. Mitrovčani su minimalcem produbili krizu Tekstilca, OFK Vršac je u vojvođanskom okršaju savladao “kanarince”, Leskovčani su iznenadili Šapčane pored Save, Užičani su slavili posle dužeg posta. Utakmice u Novom Sadu i Gornjem Milanovcu završene su bez golova.

U subotu se igraju mečevi u Leskovcu, na Karaburmi, Novom Beogradu i Ubu.

GFK Dubočica je pobedom u Šapcu stabilizovala formu, mudrom i racionalnom igrom odneli tri boda na terenu natopljenom vodom. Tri remija i dve pobede omogućili su Leskovčanima da se nađu na deobi od šestog do osmog mesta. Trener Čelar podseća da je ekipa promenila polovinu igračkog kadra i treba vremena da se linije povežu i profunkcionišu. Prema narednom rivalu iz Užica gaje respekt, znaju da se radi o čvrstom i defanzivno orjentisanom timu, specijalistima za nerešene rezultate. Slavili su protiv Novobeograđana posle serije remija zahvaljjući raspoloženom Glišoviću, Tumbasu i Koreancu Se Jinu.

Jedinstvo se iz Milanovca vratilo neporaženo, odigrali su taktički dobro, imali dve izgledne prilike i kad se sve sabere zadovoljni su bodom. Dolazi uzdrmana Inđija, sa tri poraza na pet prethodnih utakmica. Greškama na očajnom terenu kumovali su porazom od Kolubare i tako rivalu ustupili mesto na tabeli. Trener Golić kaže da im se ponovio OFK Beograd, bili su bolji, stvorili nekoliko zicera, ali napadači nikako da prorade. Za Ubljane tvrde da u poslednje vreme sve više liče na sebe, podižu se, defanzivno su ozbiljni sa značajnim napadačkim potencijalom. Zeleni će biti lišeni usluga Đurića i Mijailovića, dok gosti mogu da računaju na nedovoljno oporavljenog Milićevića i Miladinovića.

Novobeograđani su nakon poraza u Užicu ostali bez trenera Dejana Rađenovića i na utakmici sa Metalcem na klupi sedeće predsednik Aca Bulić i iskusni trener Vladeta Tomić. Četiri boda u prethodnih pet kola ostavili su ih u opasnoj zoni. Dolaze neprepoznatljivi Milanovčani koji se nalaze u krizi igre i rezultata. I dalje su na jednoj pobedi, porazi se samo nižu, poneki remi, tako da je 14. mesto odraz postojećeg stanja.

OFK Beograd je veliki favorit protiv fenjeraša iz Novog naselja. Poznato je kako su “romantičari” došli do pobede u Smederevu, ali se oni previše ne obaziru, vredno skupljaju bodove i odmakli su Smederevcima devet bodova. Trener Krunić navodi da su na 3-4 utakmice teško dolaze do pobede. Za Mladost GAT tvrdi da se radi o skupu kvalitetnih igrača i ne zaslužuju mesto na dnu tabele. Neće biti kompletni, izostaće nedovoljno oporavljeni Vujadinović, prvi strelac lige Kahvić, Mićić i Ivanović.

Utakmice u Novom Sadu Lazarevcu i Beogradu igraju se u nedelju.

Novi Sad 1921 ugostiće Mačvu u Čelarevu. Dolaskom Bratića na kormilo “kanarinaca” donekle su se konsolidovali, slavili su u gradskom derbiju i izgubili minimalcem u Vršcu. Sedam poraza, najviše primljenih golova (22) ne ulivaju nadu da će lako isplivati iz postojeće situacije. Ugostiće visoko pozicioniranu Mačvu, koja se okliznula u duelu sa Leskovčanima. Uputili su velike zamerke na račun sudijske trojke smatrajući da je jedini gol pao iz ofsajd pozicije. Novosađani su svih osam bodova osvojili u Čelarevu, dok su Šapčani pokupili tek mrvice na strani (tri boda).

RFK Grafičar je remijem u Novom naselju zaustavio strmoglavi pad(četiri poraza). Bez pobede su dva meseca, imali su velikih kadrovskih problema u proteklom periodu, zbog odsustva reprezentativaca, načina igre protivnika, loših terena gde ne može da dođe do izražaja njihova dominacija. U prilog tome igraju uspešnije na gostovanjima, ali je to nedovoljno za veći pomak na tabeli. Pored “Rajka Mitića” ugostiće čvrst sastav OFK Vršca, koji je pobedom nad Novim Sadom1921 prekinuo trend loših rezultata. Na strani su uzeli trećinu bodova i realizacija je bolna tačka, mada su primili najmanje golova u ligi.

Kolubara je pod kormilom novog trenera Save Šašića zabeležila dve pobede i pozicionirala se iza prve dve ekipe. Posebno treba izdvojiti trijumf u Inđiji, direktnim konkurentom u borbi za vrh tabele. Promenili su sistem igre, imaju veliki roster kvalitetnih igrača I protiv sve boljih Mitrovčana bliži su pobedi. Radnički je minimalcem savladao čvrst sastav Tekstilca, koji se nalazi u lošoj seriji. Tri pobede i poraz unazad 4-5 kola, omogućili su da napreduju na tabeli i trenutno se nalaze u grupi timova koji računaju na plej-of.

13. kolo zatvara se u ponedeljak duelom između Tekstilca i Smedereva 1924. Domaćin se nalazi na rezultatskoj nizbrdici (tri poraza), uprkos jednoj od najčvršćih odbrana u ligi. Utakmice gube minimalcem u izjednačenoj borbi, ali slaba vajda kad rezultatski nisu ispraćeni. Ugostiće moćne Smederevce, koji su nezasluženo poraženi u derbiju i snagu su demonstrirali u 1/16 finala kupa, eliminacijom superligaša TSC-a. Poraženi su tek u 12. kolu i vidi se da su defanzivno moćni i ako ne pobede uglavnom odigraju nerešeno. Sudeći po snazi i čvrstini odbrana, jedan gol može odlučiti pobednika.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19