XS
SM
MD
LG

Trayal najzad izgubio, ali u kupu, u Paraćinu nastavljaju seriju, Popovčani protiv tradicije u Svilajncu, Jagodinci na ispitu sa sve boljim Meševom

Trayal je najuspešniji srpskoligaš i u proteklih deset kola ima isto toliko pobeda. Mnogi su se pitali moželi jedan tako moćan tim da odigra nerešeno ili izgubi. Juče su dočekali taj dan, doduše u 1/16 finala kupa doživeli su debakl od Crvene zvezde. Bilo kakav komentar je izlišan i domaćin se prvi put našao u ulozi dosadašnjih rivala na Istoku, koji su zazirali od moćne mašinerije “gumara”, više od imena, reputacije i (ne)fudbalskih priča koje kolaju oko lidera. Emotivno i fizički ispražnjeni moraju se brzo konsolidovati i u nedelju nastaviti nisku uspeha u Paraćinu. Da podsetimo da su deseti trijumf ostvarili protiv niških “orlova”, pored njih pobedili su Piroćanci u derbiju, Popovčani su bili ubedljivi u duelu sa “staklarima”, Meševo je nadigralo slabe Kladovčane, Knjaževčani su upisali drugu pobedu nad slabom Pčinjom, kao i drugi paraćinski srpskoligaš protiv Žitorađe. Domaćini su bili neumoljivi i sa sedam pobeda gostima su prepustili jedan bod (Dunav). Postignuto je najviše golova od starta prvenstva - 29 (3,6 po utakmici).

Jedan od dva derbija igra se u Jagodini, gde gostuje sve bolje Meševo. Jagodinci su odigrali na prvoligaškom nivou u Pirotu i pretrpeli minimalni poraz. Odlikuju se agresivnošću, sa dosta trčanja, velikim rosterom i poletnom mladošću. Dolaze gosti iz okoline Kruševca, sa tri vezane pobede, poslednju su izvojevali protiv slabog Đerdapa, koji je pružio još jednu razočaravajuću partiju. Rezultati Meševa ne predstavljeju iznenađenje, kada su završili sa obavezama u kupu, osveženi su zaigrali na željenom nivou i po kvalitetu mesto im je među šest najboljih ekipa.

Dunav je jedini u prethodnom kolu kao gost osvojio bod u Vlasotincu. Imali su perode dobre igre, u 90. minutu su promašili zicer i ostlali bez isključenog Janjića i povređenog Petrovića. Favoriti su u odmeravanju snaga sa posrnulom Pčinjom, koja se nalazi u seriji od četiri poraza. Nepredvidiva su ekipa, uzdaju se u umće Petrovića, Mitrovića i Spasića, ali nikako da izađu iz krize.

OFK Sinđelić je pružio dobar otpor lideru u Kruševcu i sledi odmeravanje snaga sa znatno lakšim protivnikom iz Vlasotinca u kome su favoriti. Biće to duel najuspešnijeg domaćina (četiri pobede) i neuspešnog gosta (četiri poraza). Slabo igraju u prethodnim kolima i na pet utakmica zabeležili su jedan trijumf. Oslanjaju se na prekide i sa 2-3 kvalitetna igrača teško će izaći iz opasne zone.

Sudar starih sportskih prijatelja u Svilajncu privlači pažnju, zbog velikog rivaliteta, prisutnog kvaliteta, dobrog terena i brojnih navijača. Tradicija je na strani domaćina, sudeći po trenutnoj formi moguća su sva tri rezultata. Uz obilje golova Radnički je poražen od Jedinstva 1936, igraju promenljivo i daleko su od nekadašnjih pozicija. Insistiraju na posedu, sa dosta trčanja i očekuju da provereni modej počne da daje rezultate. Budućnost je lakše nego što se očekivalo nadigrala SFS Borac. Promašili su jedanaesterac, ali su u nastavku kontrolisali meč i po šansama pobeda je mogla biti ubedljivija. Gosti imaju najefikasniji napad, na utakmicama domaćina pada najviše pogodaka, tado da se očekuje obilje golova.

Za Đerdap je predstojeći meč sa Jedinstvom 1936 je od suštinskog značaja. Vezali su četiri poraza, primili najviše golova (23) i dali najmanje. Ako gledamo statistiku male su šanse da mogu izboriti opstanak. Uzdaju se u kvalitete braće Novčić i Rudića, ostali igrači nisu u nivou Srpske lige. Kruševljani predstavljaju najprijatnije iznenađenje, petu pobedu upisali su nad Svilajčanima i u gostima su daleko od učinka na svom veštaku.

U nedelju se igra u Žitorađi, Knjaževcu i Paraćinu.

Žitorađa je pri dnu i teško će opstati ukoliko ne načine rezultatski pomak. Sedam puta su poraženi i u prethodnih pet utakmica osvojili su četiri boda. Izgubili su ubedljivo u Paraćinu i do sada su primili najviše golova (23). Za rival će imati moćne Piroćance, naročito sigurne i ubedljive na gostovanju (četiri pobede). Sa Dojkićem, Mančićem, Dimitrovim igraju najlepši fudbal, mada su skloni oscilacijama, naročito pored Nišave.

Timočanin polako izlazi iz početne krize, savladali su bez problema Pčinju i ponovo će pored Timoka biti u prilici da nastave uspešnu seriju. Shvativši da je vrag odneo šalu, mobilisali su sve strukture, zaigrali ozbiljnije i rezultati su evidentni. Jedinstvo, naredni rival, sa novim trenerom Darkom Mladenovićem igra sve bolje i mesto u sredini ide u prilog. Biće to okršaj uspešnog domaćina i neuspešnog gosta, tako da očekujemo da utamica protekne u blagoj dominaciji Knjaževčana.

Derbijem u Paraćinu se zaključuje 11. kolo. SFS Borac ima iskusan sastav, tehnički su potkovani i mogu da naprave probleme lideru. Imaju mali roster i biće jači za povratak Lazića. Imaju favorizovanog protivnika, veliko ime, bitan je faktor suđenja, koji je do sada bio na strani “gumara”. Biće emotivno i fizički ispražnjeni posle istorijskog duela i ubedljivog poraza od Crvene zvezde.


Jedinstvo 1936 : Meševo
Đerdap : Budućnost (P)
Radnički (S) : Trayal
SFS Borac : Vlasina
OFK Sinđelić : Pčinja
Dunav : Jedinstvo (P)
Timočanin : Radnički (P)
Žitorađa : GFK Jagodina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 26 26 0 0 78
2 Meševo 26 14 4 8 46
3 Radnički (P) 26 14 1 11 43
4 OFK Sinđelić 26 13 4 9 43
5 Jedinstvo 1936 26 12 5 9 41
6 SFS Borac 26 12 3 11 39
7 GFK Jagodina 26 11 5 10 38
8 Jedinstvo (P) 26 11 4 11 37
9 Radnički (S) 26 11 3 12 36
10 Đerdap 26 11 3 12 36
11 Budućnost (P) 26 9 8 9 35
12 Vlasina 26 9 6 11 33
13 Dunav 25 10 2 13 32
14 Pčinja 25 9 1 15 28
15 Timočanin (-5) 26 5 3 18 13
16 Žitorađa 26 3 2 21 11