XS
SM
MD
LG

Adetunđi: Dali smo poslednji atom snage za pobedu protiv Zvezde

Adetunđi: Dali smo poslednji atom snage za pobedu protiv Zvezde--

Posle velike pobede protiv Crvene zvezde u derbiju sedmog kola Super lige Srbije šef struke Čukaričkog Igor Matić nije želeo da priča o pojedincima. Istakao je snagu kolektiva, posvećenost, veru u svoje kvalitete i pre svega karakter ekipe. Uz naglasak da „uvek neko od pojedinaca iskoči iz tako snažnog kolektiva“.

Bez dileme, ovoga puta je to bio Sandej Adetunđi, koji je bio nepoznanica ljubiteljima fudbala u Srbiji. Došao je Nigerijac kao slobodan igrač na Banovo brdo pred kraj prelaznog roka, kao zamena za Muhameda Badamosija. I odmah na debiju dao je ogroman doprinos trijumfu protiv šampiona Srbije, iznudio je penal, potom i postigao evrogol za pobedu.

- Osećam se zaista dobro posle velike pobede. Bila je ovo izuzetno bitna utakmica za Čukarički, mnogo nam znače tri boda i uopšte način na koji smo stigli do trijumfa. Igrali smo u sjajnoj atmosferi, pred navijačima koji su uglavnom bili naklonjeni protivničkom klubu, ali je takav ambijent i za sve nas bio velika inspiracija. Imao je i Čukarički podršku, mogli ste to da vidite kod naših golova – kazao je na početku razgovora napadač Čukaričkog Adetunđi.

Došao je Nigerijac nedavno u Čukarički, odradio je samo mini pripreme na Divčibarama i još nekoliko treninga potom, dugo nije ni imao takmičarsku utakmicu.

- Nisam igrao gotovo četiri meseca. Ali, učinili smo sve za pobedu, dali smo poslednji atom snage. Niko nije ni očekivao laku utakmicu protiv ekipe kao što je Crvena zvezda. Zaista su kvalitetni, sa velikim izborom igrača, mnoštvom stranaca, dobrih domaćih prvotimaca. Ali, imamo i mi dobar tim, svako od momaka je dao najbolje u ovom trenutku – naglasio je Adetunđi.

Evrogolom u 75. minutu Adetunđi je, ispostavilo se kasnije, rešio pitanje pobednika derbi meča sedmog kola Super lige.

- Čim sam dobio loptu, imao sam u glavi da želim da šutiram. Čekao sam najpovoljniji momenat, uspeo da izgradim poziciju i šutirao, ispalo je najbolje moguće. Nije ti ništa specijalno, moj posao je da dajem golove i da pomognem ekipi.

Možete li da pružate i bolje partije od ove protiv Crvene zvezde?

- Definitivno. Svaka naredna utakmica je prilika da dodatno napredujemo i kao ekipa, i svaki od nas pojedinačno. Potreban nam je kontinuitet, ovo je bila samo jedna utakmica.

Adetunđi se potom podsetio početaka svoje karijere.

- Rođen sam u Lagosu, u Nigeriji. Počeo sam karijeru relativno kasno, 2015. godine, igrao za nekoliko dobrih klubova u mojoj zemlji. Bio sam pozivan i za nacionalnu selekciju Nigerije do 23 godine, koja je učestvovala na Olimpijskim igrama, ali me je povreda sprečila da nastupim na jednom od najvećih sportskih događaja na svetu. Pre četiri godine sam prvi put zaigrao za jedan evropski klub, za češki Pribram, ali sam došao u nezgodno vreme, u dobar korone, pa sam morao da se vratim u Nigeriju. Posle godinu i po otišao sam u Makedoniju, period u Škupiju je do sada najbolji u mojoj karijeri. Igrao sam dobar fudbal, pred sjajnim navijačima, podržavali su me, ostaće u mom sećanju.

Sjajne partije u Škupiju nisu prošle ispod radara evropskih klubova, ali je put Adetunđija odveo na Banovo brdo.

- Bilo je priča o odlasku u neki od velikih evropskih klubova, ali je ispalo drugačije. To je fudbal, nikad nije kasno... I sada sam u vrlo dobrom klubu, igre u Čukaričkom mogle bi da budu odlična preporuka za nastavak karijere – kazao je Adetunđi, koji je potom nastavio:

- Iskreno, već sada vidim da je ovo bio odličan izbor za mene. Sve je u najboljem redu, ovde svako radi svoj posao sa osmehom i to je prvo što sam primetio. Svi se trude da mi pomognu, svi su kao porodica i to je ono što ovaj klub čini jakim i van terena. Osećam se kao da sam već najmanje dve godine ovde.

Ima Adetunđi i dva meča za reprezentaciju Nigerije.

- Igrao sam i pre toga prijateljsku utakmicu u Liberiji 2018. godine, potom i taj prijateljski meč tri godine kasnije protiv Meksika. Naravno, kruna karijere svakog fudbalera su utakmice za reprezentaciju, igranje za nacionalni tim je nešto posebno. Trudiću se da budem na oku selektoru, ako nastavim sa golovima, verujem da mogu ponovo do dresa Nigerije.

Pored Adetunđija, u Super ligi Srbije je još deset Nigerijaca.

- Nisam znao tačan broj. Evo, baš pre utakmice protiv Crvene zvezde sam razgovarao sa sunarodnikom Piterom Olajinkom. Znam ga još iz perioda kad je bio u Češkoj. Rekao mi je lepe stvari o Srbiji, poželeo dobrodošlicu i kazao mi da uživam ovde.

Sledeći meč će za Čukarički biti istorijski, prvi u grupnoj fazi Lige konferencije, u četvrtak od 18,45 časova u Budimpešti rival će biti mađarski Ferencvaroš.

- Svaka utakmica za nas mora da bude jednako važna, bez obzira protiv kog rivala igramo. Znamo da će protiv Ferencvaroša biti izuzetno teško, verovatno kao i protiv Crvene zvezde. Znamo da nas opet čeka pun stadion, ovoga puta gostujući, da će njihovi navijači napraviti lepu atmosferu, ali smo spremni za to i u takvom ambijentu ćemo uživati. Ne idemo na žurku, već idemo u Budimpeštu da pokažemo ono najbolje što Čukarički može.

Adetunđi je u Čukarički došao kao zamena za Gambijca Muhameda Badamosija, koji je na Banovom brdu ostavio dubok trag.

- Iskreno, nisam imao prilike da gledam mečeve koje je Badamosi igrao u Čukaričkom, ali se ovde priča o njegovim golovima i odnosu koji je imao prema klubu, saigračima, sve u najpozitivnijem tonu. Ali, sada je ovde Sandej Adetunđi – nasmejao se ovaj momak na kraju razgovora.


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20