XS
SM
MD
LG

Grčka ukida navijačke grupe, može li sličan model da zaživi u našoj zemlji?

Foto: Hellenic Football Federation/epo.gr

Grčka će biti prva zemlja u Evropi koja će ukinuti navijačke grupe. Naime, kako je najavio premijer Kirijakos Micotakis ozbiljno se razmišlja da navijačke grupe budu zabranjene. Njih će zameniti zvanična udruženja koja će delovati iz sedišta svakog fudbalskog kluba.

- "Klubovi navijača se zatvaraju. Svaki će imati samo jedan klub navijača, koji će biti u sedištu kluba” poručio je Micotakis.

Nakon sastanka sa predsednikom Evropske fudbalske federacije (UEFA), Aleksandrom Čeferinom, sa ministrima u grčkoj vladi, kao i vlasnicima četiri najveća kluba u zemlji, Olimpijakosom, Panatinaikosom, AEK-om i PAOK-om, predsednik vlade je izneo plan za obuzdvanje nasilja na stadionima. Dodao je da od sada policija preuzima kontrolu nad ulaskom navijača na stadione.

Predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin pozvao je u Atini da se "iskoreni rak huliganizma".

"Problemi nasilja i huliganizma nije samo grčki već evropski. Pozivam sve na evropskom nivou da se iskoreni ovaj rak" izjavio je između ostalog čelnik evropske kuće fudbala.

Povod za ovu odluku bili su krvavi sukobi u Atini navijača AEK-a i Dinama iz Zagreba. Epilog je dobro poznat fubiteljima fudbala i završio se kobno po Mihalisa Kacurisa (29), navijača AEK-a. Uhapšeno je 102 pripadnika "Bad Blue Boys" i on se do daljeg nalaze u zatvorima širom Grčke.

Grčki model, ako se usvoji, teško je bar za sada primeniti u ostalim članicama UEFA, bilo što nema potrebe za tim ili su navijačke grupe imaju veliki uticaj i čvrste pozicije kao što je slučaj u našoj zemlji. Navijačke grupe naših renomiranih klubova su postale nezaobilazni faktor u kreiranju politike klubova i uglavnom se njihova mišljenja uvažavaju i respektuju. Pojedine grupe ostvaruju benefite na račun toga (plaćena putovanja, besplatne ulaznice, nabavka i unošenje pirotehničkih sredstava i slično). Klubovi su spremni da ih trpe i prećutno podržavaju uprkos tome što je UEFA veoma rigorozna po pitanju remećenja javnog reda na stadionima. Zbog toga su Crvena zvezda i Partizan plaćali i plaćaju kazne izraženje u više stotina hiljada evra i smanjenjem kapaciteta stadiona. Da ne pominjemo vezu kriminala i ekstremnih grupa, likvidacije vođa navijačkih klanova, pranje novca i druge nelegalne radnje...