XS
SM
MD
LG
15.06.2023 Darko Basara

Srbija iz Ulma bez poraza stigla do višeg ranga

FK Srbija Ulm - foto: Darko Basara

Fudbalski klub Srbija iz Ulma napravio je uspeh. Tim koji su osnovali ljudi sa ovih prostora 2000. godine bez poraza se prošetao kroz Bezirksligu Donau/Iler i tako se plasirao u viši rang, odnosno u sedmu ligu. Iako je ovaj rang poluprofesionalan kvalitet u njemu je zaista visok, kao i uslovi u kojima se igra.

Ekipu uglavnom čine igrači sa ovih prostora, mnogi od njih su igrali Super ligu i Prvu ligu Srbije, Premijer ligu BiH, Prvu ligu Republike Srpske, Prvu ligu Federacije BiH, a nekoliko ih je iz Makedonije. Svima njima čelnici Srbije, pre svih predsednik Andreas Marković i član uprave Milenko Damjanović, omogućili su dolazak u Nemačku i zaposlenje, odnosno bolje uslove života. Iako je posao prioritet fudbal je i dalje njihova ljubav, a klub im je druga kuća.

Viši rang donosi veće obaveze i izazove, u narednoj sezoni Srbija će da se takmiči sa ekipama koje imaju budžete od 200.000 do 250.000 evra i koji se pripremaju na destinacijama na kojima to rade profesionalni klubovi.

- Svakako nas očekuje mnogo teži zadatak u narednoj sezoni, ali mi smo spremni na to. Poslednjih godina smo planski radili kako bi se domogli sedme lige, a sada smo ostvarili taj cilj. U predstojećoj sezoni cilj nam je da se zadržimo u ligi, a mislim da imamo kvalitet da budemo u gornjoj polovini tabele. Za dalje ćemo videti, a nije isključeno da ćemo u budućnosti napasti još jedan stepenik više - rekao je "alfa i omega" kluba Milenko Damjanović.

Uspehu kluba su podjednako doprineli svi, a vredi spomenuti da su najbolji strelci tima bili Nenad Đurić sa 25 i Nikola Miličević koji je postigao 21 gol.

- Prezadovoljni smo momcima koji su u klubu, ne mislim samo na njihove igre, već uopšte na karakter, ljudskost koju poseduju. Svi oni su igrali ozbiljne lige u Srbiji i BiH, neki su možda potcenili rang u kom su sada nastupali, ali su brzo shvatili da tome nema mesta i dali su sve od sebe pa uspeh nije izostao. Pokušaćemo da u narednom periodu dovedemo još nekoliko pojačanja sa naših prostora, naravno mi smo tu da im stvorimo sve uslove, a na njima je da to vrate na terenu - dodao je Damjanović.

Šampionsku ekipu Srbije čine: Nemanja Petrović, Stefan Gavranović, Nemanja Živković, Stefan Dujaković, Dino Šarac, Denis Divković, Emir Kasapović, Uroš Đukić, Nenad Đurić, Nikola Miličević, Nebojša Mrkić, Blaško Guzijan, David Knežević, Mario Divković, Nenad Ilić (kapiten), Filip Zdravkovski, Robert Ristov, Emil Efremovski, Damir Čavar, Nusret Kujuković, Stefan Stojić, Nikola Eraković i Vanja Radulović. Trener je Silvio Mikić.