XS
SM
MD
LG

Od najmlađeg tima u ligi, do konkurenta za Evropu

Zmajevi su jesenji deo sezone završili trijumfalno utakmicom protiv Spartaka,  prvotimci i stručni štab su od tada na odmoru, a neko koga verovatno sada očekuje najviše posla je sportski direktor Voždovca, gospodin Bojan Leontijević.

Sa gospodinom Leontijevićem razgovarali smo o brojnim temama, a krenuli smo od osvrta na učinak u dosadašnjem delu takmičenja.

„Nakon 19 odigranih kola, nalazimo se na deobi šestog mesta, sa 31 osvojenim bodom smo svega dva boda iza pozicije koja vodi u Evropu. Tom činjenicom smo veoma zadovoljni, ali istovremeno i maksimalno oprezni, s obzirom da smo imali loša iskustva u prethodnim godinama, kada smo posle dobrih igara i rezultata u prvoj polusezoni, kasnije imali problema u nastavku. To ovoga puta ne želimo da dopustimo. Možemo biti zadovoljni do sada učinjenim, ali nikako ne smemo da se opustimo već da nastavimo još bolje na proleće“ – počeo je sportski direktor beogradskog kluba.

Već na startu sezone došlo  je do tri promene na klupi Voždovca, najpre  je tu bio Aleksandar Linta, zatim Nebojša Jandrić i onda je na kormilo došao Nikola Puača.

„Mi smo već tradicionalno poznati po tome što selektiramo trenere koji malo drugačije posmatraju i drugačije rade u odnosu na neke standarde u srpskom fudbalu. Odlazak Linte bio je šok za sve u klubu, iz određenih razloga sa Jandrićem nije došlo do nastavka saradnje, a aktuelni strčni štab čine treneri koji praktikuju organizovan fudbal, primenu kontinuiranih napada, igru posedom, koja je u funkciji razvoja fudbalera. Smatramo da takav način treniranja, igranja, rada, unapređuje igrače, što nam je veoma bitno jer imamo mlade igrače“ – rekao je gospodin Leontijević.

Zmajevi 10. na svetu!

Rezultati iz jesenjeg dela sezone posebno dobijaju na značaju ako se ima u vidu da je tim Zmajeva ubedljivo najmlađi u ligi i 10. na svetu, prema istraživanju Fudbalske opservatorije CIES.

„To što smo mladi ne sme da nam bude nikako samo po sebi kvalitet, to nam je obaveza više da budemo intenzivniji, motivisaniji i agresivniji na terenu. Jedan od ključnih kriterijuma kod odabira igrača nam je ambicija igrača, koliko daleko vide sebe u ozbiljnom fudbalu, da imaju želju da rade, da se unapređuju i samo takvi mogu ovde da igraju“ – otkrio je sportski direktor kluba iz Zaplanjske.

Zbog lepote igre koju na svakom meču demonstriraju fudbaleri Voždovca, pomalo neopaženo je prošao podatak da je mreža gola Zmajeva mirovala na čak 10 od 19 utakmica u jesenjem delu šampionata.

„Imali smo 10 „klin šitova“, to je vrlo interesantan podatak, s obzirom da smo mlada ekipa to još više dobija na značaju i tu zasluge i čestitke idu celom timu, bili su dobri, intenzivni, organizovani u fazi odbrane. Defanzivna linija je zaista dobro delovala, golmani i Miloš Krunić i Andrija Katić. Katić je stigao do mlade reprezentacije Srbije i demonstrirao je veliki potencijal. Ali to ne treba da nas zavara, moramo biti oprezni i ne smemo dozvoliti da nas te dobre stavke uljuljkaju, već da se stalno razvijamo i idemo u napred“ – podvukao je sportski radnik.

Predstoji nam zimski prelazni rok, te smo upitali gospodina Leontijevića kakvi su planovi oko  transfera, za početak odlaznih.

„Plan je da sačuvamo okosnicu ekipe iz prvog dela sezone, dakle, nosioci igre će ostati. Što se tiče odlazaka, postoje tri grupacije igrača: 1) oni kojima je istekao ugovor; 2) oni sa kojima želimo da pronađemo zajedničko rešenje; 3) oni koji nisu uspeli da ostvare zapaženiju minutažu. Negde je prirodno i normalno da igrači koji nisu puno igrali kod nas, potraže svoju sreću negde će imati više prostora, kao i mi da se okrenemo nekim drugim opcijama i da idemo dalje“ – kazao je gospodin Leontijević i nastavio:

„Stefanu Hajdinu istekao je ugovor, on nije više član našeg kluba, lepa stvar je što se saradnja sa njim završila jubilejom i pobedom. Igračima koji su tu već duži vremenski period, koji su ostavili trag igračkim i ljudskim kvalitetima, klub će izaći u susret zbog svega toga ukoliko im se ukaže prilika gde će biti zadovoljni da nastave svoju karijeru.  Tu mislim na Miloša Milovića i Stefana Purtića,  momke koji su već dugo sa nama, koji su se ovde afirmisali i doprineli rezultatima kluba“ – pojasnio je direktor kluba iz Braće Jerković.

Dobre igre i rezultati doprineli su postojanju interesovanja ostalih klubova za igrače Voždovca.

„Zimski prelazni rok je uvek manjeg „inteziteta“, postoji već sada interesovanje za određene fudbalere neašeg kluba, ali letnji transfer prozori su obično atraktivniji, jer se tada formiraju ekipe za sezonu i veće su mogućnosti. Marko Ivezić i Miloš Pantović su igrači koji su privukli najveću pažnju, s obzirom na njihove godine i zapažene rezultate, Pantović konačno ima dobre i statističke pokazatelje, uz to kapiten je mlade reprezentacije i vrlo je interesantan na tržištu. Naravno, niko ne može da zna šta će se desiti u budućnosti, pogotovu kada se radi o transferima“ – otkrio je sportski direktor Zmajeva.

U proteklom periodu na Krovu je realizovan transfer u rusku Premijer ligu.

„Transferi poput Aleksandra Ćirkovića u Krilja Sovjetov trebalo bi da budu standard, da napravimo klimu u kojoj je to normalna stvar, a ne incident. Međutim, za to je potrbno da imamo elitne mlade igrače, da podignemo neke stvari na još viši nivo i uz sve što planiramo i realizujemo u budućnosti nema sumnje da će to ići u tom smeru“ – uveren je gospodin Leontijević.

Povećanje broja igrača iz Elite Youth Player kategorije kao imperativ!

Jasno je će biti odlazaka, a to znači da će biti i dolazaka u šestoplasirani tim Super lige Srbije.

„Biće pojačanja naravno, postoje igrači koje pratimo, sa nekima smo u fazi pregovora, dok sa pojedinima smo blizu dogovora, radi se mladim fudbalerima, reprezentativnog renomea. Omladinski tim nam je posle dužeg vremena dobar i igra zapaženu ulogu u Omladinskoj ligi Srbije. Praksa je i ranije bila da priključimo pet-šest igrača iz omladinaca u prvi tim, kako bi se upoznali sa trenažnim procesom u senirskom fudbalu i kako bi što bolje prošli tu adaptaciju prelaska iz omladinskih kategorija u prvi tim. Već su tu Zečević, Mitrović, Dragićević… Nekoliko njih će biti tu da se tokom priprema nametnu za ostanak, tako da ćemo na proleće biti još mlađi i bićemo verovatno u top pet najmlađih profesionalnih timova na svetu“ – najavio je dodatno podmlađivanje tima sportski direktor Voždovca.

Dotakli smo se i ciljeva koji su postavljeni za naredni period.

„Ciljevi su povećanje mladih igrača u rosteru, očuvanje igrača koji su nosili igru tokom jeseni, a najvažnija stvar biće povećanje kvaliteta igre u polju. Imamo stručni štab koji je došao u toku sezone, jasno je da nije imao ni vremena, ni prostora za implementiranje svojih ideja, koje se radi tokom pripremnog period. Aktuelni stručni štab je veoma dobar, sačinjen od ljudi koji su obrazovani, edukovani za ovaj vid posla, koji su istovremeno mladi i ambiziozni. Ovo što je bilo do sada je zatvorena knjiga, očekujemo unapređenje igre, baš iz razloga što mnogo verujemo u njih, i sada će biti u prilici da prođu kompletne pripreme i klub će im obezbediti sve što im je potrebno“ – jasan je gospodin Leontijević.

Investicije u struku ključ razvoja kluba

Klub je već načinio konkretne korake kako bi unapredio funkcionisanje struke.

“Odobrena su dodatna sredstva za povećanje broja trenera specijalista u stručnom štabu. Luka Radovanović, dosadašnji kondicioni trener, biće rukovodilac individualnog rada na planu kondicije, a Mihajlo Trajkoviće će biti rukovodilac na planu individualnog rada tehničko-taktičkih sposobnosti. Kvalitetniji rad omogućiće i nova tehnologija za monitoring trenažne i takmičarske aktivnosti koju od nedavno koristimo, kao i dron za video analizu“ – otkrio je sportski direktor beogradskog kluba i dodao:

„Takođe, pokrećemo još jedan važan segment kluba, to je skauting služba, koja će se razvijati u narednih šest meseci i u nekom punom obimu će početi da radi od maja. To je ono što razvijamo u narednom periodu i to će značajno doprneti pre svega intenzivnijem razvoju mladih igrača“ – rekao je gospodin Leontijević.

I sportski direktor je preuzeo dužnost u toku sezone, ali ističe da nije bilo poteškoća u adaptaciji na novo okruženje i da su mu u tome u velikoj meri pomogli čelnici kluba.

„Nije mi bilo teško da se priviknem i adaptiram, imao sam veliku podršku i pomoć od čelnika kluba, koji su uspeli da naprave dobar posao u prelaznom roku, uprkos promenama trenera u veoma nezgodnom trenutku. Trudićemo se da u narednom periodu nastavimo onim putem koji je utvrđen kao strategija još pre nekoliko godina i koji daje dobre rezultate. Izbor gospodina Marka Zdravkovića i gospodina Miloša Mirkovića na funkcije u Fudbalskom savezu Beograda sigurno je lepo priznanje, kako za njih dvojicu, tako i za ceo fudbalski klub Voždovac, navijaćemo za njih, verujemo da će i u FSB imati odlične rezultate“ – izjavio je direktor kluba iz Zaplanjske.

Zanimalo nas je kakav je plan predstojećih priprema.

„Pripreme počinjemo 16. decembra, do tada ćemo znati i rivale za prijateljske utakmice koje ćemo igrati. Za sada je poznato da ćemo sa TSC-om igrati 12. januara na Krovu. Jedna grupa igrača već je krenula da radi, to su igrači koji su imali manju minutažu i mlađi igrači. Testiranja su zakazana za 16. i 17, a od 18. decembra kreće trenažni proces. U Antaliju krećemo 14. januara, planirano je da tamo odigramo četiri utakmice i vraćamo se nedelju dana pre nastavka prvenstva i utakmice u Kragujevcu“ – kazao je gospodin Leontijević.

Za kraj, sportski direktor kluba iz Zaplanjske otkrio je i očekivanja za drugi deo sezone.

„Očekujemo puno, nikako se ne zadovoljavamo sa šestim mestom i 31 bodom, jednostavno bilo je puno utakmica koje su mogle i drugačije da se završe, svesni smo da smo u nekim utakmicama imali sreće, i na bazi svega toga smo opredeljeni da još više, još jače radimo i nijednog trenutka se ne opustimo i zaustavimo na ovome do sada postignutom“ – završio je gospodin Bojan Leontijević.


Novi Pazar 2 : 1 Napredak
Mladost (L) 1 : 0 Partizan
Voždovac 0 : 0 Javor Matis
Čukarički 2 : 1 Radnik
TSC 2 : 1 Inđija
Proleter 2 : 0 Vojvodina
Spartak ŽK 1 : 1 Rad
Mačva 1 : 0 Zlatibor
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 5 : 1 Metalac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 38 35 3 0 108
2 Partizan 38 31 2 5 95
3 Čukarički 38 22 8 8 74
4 Vojvodina 38 21 8 9 71
5 TSC 38 17 7 14 58
6 Radnik 38 16 7 15 55
7 Mladost (L) 38 15 9 14 54
8 Proleter 38 15 8 15 53
9 Metalac 38 13 13 12 52
10 Spartak ŽK 38 15 7 16 52
11 Napredak 38 14 8 16 50
12 Novi Pazar 38 14 7 17 49
13 Radnički (N) 38 13 10 15 49
14 Voždovac 38 13 9 16 48
15 Rad 38 14 6 18 48
16 Javor Matis 38 12 10 16 46
17 Inđija 38 10 5 23 35
18 Zlatibor 38 7 8 23 29
19 Mačva 38 7 4 27 25
20 OFK Bačka 38 3 7 28 16