XS
SM
MD
LG

"Bulke" ispred favorizovanih "Romantičara" i Zemunaca, u Vojvodini gužva na vrhu, Piroćanci pet koraka ispre Leskovčana, "oklopnici" na štitu, vrebaju Čačani

Posle 15 odigranih kola spuštena je zavesa na prvi deo šampionata u četiri grupe srpskih liga. Dobili smo jesenje prvake, izdvojile su se ekipe koje će konkurisati za vrh tabele, kao i one kojima predstoji borba za opstanak. Uglavnom prvenstvo je proteklo regularno izuzev na Istoku gde je slučaj Budućnosti dobio epilog, ne konačan, a tiče se oduzimanja bodova niškom srpskoligašu. Na Zapadu prekinuta utakmica u Arilju između Budućnosti i Smedereva 1924, pripala je gostima službenim rezultatom. Što se tiče duela čačanskih klubova, Polet je kažnjen i novčano i uslovno.

U vojvođanskoj grupi do poslednjeg kola nije se znalo ko će prezimiti na čelu tabele. Ubedljivim porazom Jedinstva u Rumi, a visokim pobedama Somboraca i Tekstilca razrešena je dilema. Radnički 1912 je najduže vodio na tabeli i po pokazanom zaslužili su vodeću poziciju sa istim brojem bodova kao rival iz Odžaka. Upravo će ove tri ekipe na kraju odlučiti kome će pripasti šampionski lovor. Od novajlija Podunavac je opravdao očekivanja šestim mestom i Naftagas, koji je pokvario plasman neočekivanim porazom u Elemiru od rivala iz Belegiša. OFK Bačka i Kabel, dojučerašnji prvoligaši, su razočarali mada su Novosađani u jednom trenutku bili visoko kotirani. Kuljani su imali velikih problema organizacione i kadrovske prirode u pripremnom periodu, ali su uspeli da se izbore i završe u sredini tabele. Zrenjanici su doživeli debakl pored Skrobare od Omladinaca i pored Stanišića, ako se adekvatno ne pojačaju, glavni su kandidati za selidbu u niži rang.

Na Zapadu je bilo najviše bure kada je regularnost u pitanju, ali su disciplinski organi pravovremeno reagovali i vinovnike adekvatno sakcionisali. Kad je vrh tabele u pitanju Smederevci su od početka bili na čelu i na kraju ostali na vodećoj poziciji ispred upornih Čačana koji su iskoristili kiks “oklopnika” i pobedom u Arilju prišli na tri boda. Od novajlija najviše je pokazao FAP, Polet i Tutin. “Kamiondžije” su opravdali velika ulaganja mada su snivali šampionske snove. Ekipa iz Ljubića je igrala hazadrerski, na gol više i to im se isplatilo petim mestom (u poslednjem kolu odneli bod iz Smedereva). Tutin je se nešto kasnije oformio tim, ali im to nije smetalo da se vinu visoko i ubedljivim porazom u Požegi padnu stepenicu niže (šesto mesto). Više se očekivalo od povratnika Budućnosti Krušik 2014 (promenili tri trenera) i Mladog radnika 1926, koji su pre prvenstva najavljivali visoke domete. Rađevac se sa začelja vinuo u bezbednu sredinu, kao i Takovo kome su predviđali bolje rezultate. Dve Sloge “složno” su na začelju, posebno su Kraljevčani razočarali, s obzirom na tradiciju, renome I ambicije. Budućnosti iz Arilja kola su krenula nizbrdo posle prekinute utakmice sa Smederevom 1924. Mačva je dugo bila pri dnu i u finišu su sakupili bodova dovoljno da vode ravnopravnu borbu za opstanak.

Piroćanci su najveći deo vremena proveli na vrhu Istoka i na kraju zahvaljujući oduzetim bodovima Popovčanima, kolo pre kraja obezbedili naslov. Pet bodova viška u odnosu na Leskovčane nije nedostižno i između dva kluba treba tražiti novog prvaka. U Popovcu zbog poplavljenog terena odložen je derbi tako da ne možemo konačno svesti učinak domaćina (žalili se višoj istanci) i Svilajnčana. Budućnost da nije imala sporan lekarski pregled golmana bila bi odmah iza vodećeg. Od kako je preuzeo Radnički Zoran Terzić je načinio seriju dobrih rezultata I plasman na četvrto mesto (utakmica manje) je potvrda izrečenog. Mladi Jagodinci su podbacili i na kraju su završili smenom trenera i u sredini tabele ( šest poraza). Meševo i Jedinstvo su zadovoljni učinkom u proteklih 15 kola. Paraćinci su u pripremnom periodu bili dovedeni do ruba egzistencije ali su uspeli da nadvladaju poteškoće i zaustave se na sedmoj poziciji. Pčinja je imala seriju od pet pobeda i napustila opasnu zonu sa zalihom od 20 bodova. Timočanin je prošle sezone bio u vrhu, sada su podbacili, nalaze se u donjem delu tabele, gde je novajlija iz Prokuplja. Ispod Knjaževčana, u zaostatku od šest bodova, su četiri kluba koji se nalaze u teškoj situaciji i na proleće moraju nadoknaditi bodovni zaostatak. Timok 1919, dojučerašnji prvoligaš, tek je u poslednjem kolu upisao prvu pobedu ispod Kraljevice i ukoliko žele da na novom i modernom stadionu igraju dogodine Srpsku ligu moraju se iz korena promeniti i pojačati. Car Konstantin je najneuspešniji srpskoligaš sa tek jednim bodom, osvojenim protiv lidera, i u ligi ih drže samo teorija.

Zvezdara je prijatno iznenadila i dobrim rezultatima iskoristila posrtanje dva najveća konkurenta za naslov OFK Beograda i Zemuna da se izdvoji na tabeli sa pristojnom prednošću. Najviše pobeda i najmanje poraza statistika je koja ih ostavlja u trci kao najozbiljnijeg takmaca. Zemun se na “mišiće” podigao i iskoristio neuspehe Torlaka da izbije na drugo mesto. Novajlija iz Kumodraža uprkos nekoliko poraza u finišu prijatno je iznenadio, s obzirom da su kao domaćini igrali na Adi Ciganliji. Mladi “optičari” su igrali sve bolje kako se prvenstvo bližilo kraju i našli se među kandidatima koji će odlučivati o prvaku. “Romantičari” su imali turbulentan period u organizacionom smislu i na kraju su klub preuzeli navijači. Rezultatski se više očekivalo od pet pobeda (jedan poraz), ali devet remija su uticali da budu tek peti. Budućnost se izdigla, BASK TEK je očekivano u gornjem domu, Brodarac malo niže, a “hemičari” još niže. Jedno vreme su držali petu poziciju i sa nekoliko neuspeha završili šest mesta niže. Najveća je gužva pri dnu, ako izuzmemo pomalo otpisane Obrenovčane i Lazarevčane. Ušćani su u prethodna tri-četiri kola popravili bodovni saldo i zaobišli neuspešne “studente”, koji su pali na ispitu. Radnički je odigrao do neprepoznatljivosti, bez trijumfa na Vašarištu i sedam bodova zalihe.

Na našem sajtu možete se informisati i dobiti potpune i tačne statističke podatke vezane za svaki klub, ligu...


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4