XS
SM
MD
LG

Sava Opačić (68), fudbalska legenda Novih Karlovaca: Decu vratiti na fudbalske terene

Sava Opačič

Veza Save Opačića sa fudbalom je neraskidiva: traje preko pola veka. Jednostavno, pričati o istorijati fudbala u Novim Karlovcima, pa i Inđiji , a ne spomenuti njegovo ime je nemoguće.

- Počeo sam s ozbiljnijim bavljenjem fudbalom u omladincima Inđije – vraća film Sava Opačić – S prvom godinom studija prelazim u Polet iz Novih Karlovaca, gde ostajem skoro do kraja igračke karijere. Navršivši 34 – 35 godina postajem pomoćni trener Stevi Igiću, koji je vodio PK Inđiju, odn. Agrouniju. Posle godinu dana postajem prvi trener tima, koji sam vodio (u tri navrata) devet godina. Ostvarili smo tada velike uspehe i od Novosadsko – sremske lige došli do Druge. Kraće vreme trenirao sam i Jugović iz Kaća, Sloven iz Rume, Lifam iz Stare Pazove…

Kroz prebogatu trenersku karijeru, Sava Opačić je „iznedrio“ mnogo, kasnije, afirmisanih fudbalera.

- Analizirajući trenerski rad, kroz moje sveske je prošlo oko 230 igrača – nastavlja Sava – Teško je, u ovom trenutku, nekog izdvojiti. Ipak, tu su Janković, koji je kod mene nekada došao iz Ljukova, Banjac, Mihajlović, Vejin, Laza Radojčić, Pašić… Zaista, mnogo je bilo fudbalera, koji su ostavili veliki trag u inđijskom fudbalu.

Fudbal nekad i sada? Odnosno, u kom pravcu ide ovaj sport?

- Ogromna je razlika – tvrdi Opačić – Nekada se fudbal, baš, igrao! Trčalo se, zalagalo…Ljubavi je sve manje i sve se svodi na interes. Čak i u najnižim rangovima igrači su (pret)plaćeni. Premalo se ulaže u omladinski fudbal. Niko ne želi da radi s decom i svi hoće rezultate preko noći. Po meni, cilj bi trebalo biti, bar u nižim ligama, okupiti decu, meštane iz sela, a ne dovoditi igrače sa strane. Čini mi se da se mnogo sredstava ulažu u fudbal, ali, nekako „idu u vetar!“.

Kako decu privući više fudbalu, sportu uopšte?

- Na tome mora da se radi, struka pogotovo – nastavlja Sava Opačić, svojevremeno direktor Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ – Deci ponuditi što više različitih sportova, posebno u seoskim sredinama, uz stvaranje što boljih uslova za treniranje, rekreiranje i takmičenje.,