XS
SM
MD
LG

Završeno ekipno prvenstvo Srbije u pikadu: Bečej novi šampion!

Predsednik Pikado federacije Srbije Jožef Bata, predstavnik Opštine Bečej Dane Mandić sa takmičarima dve bečejske ekipe i darovanim tablama - foto: V. Jankov    

Pikado klub Bečej na najbolji način je valorizovao domaćinstvo poslednjeg turnira ekipnog prvenstva Srbije, jer se okitio titulom šampiona. Istina, doživeli su jedini poraz (7:9) od užičkog kluba Pikadere, ali sakupili su ukupno na četiri turnirska dana tokom sezone 50 bodova i sa tri više od vicešampiona Junakovića iz Apatina upisali se u „besmrtne“. Treće mesto pripalo je Familiji 32 iz Čačka (38), a redosled i broj osvojenih bodova ostalih je sledeći: Klub 26 iz Novog Sada 28, Pikadere iz Užica 27, Kraun iz Beograda i Podrum iz Novih Banovaca po 23, Čarli iz Niša 18, a iz lige su ispali novosadska Gerila 13 i Rokets iz Žablja bez bodova. Na njihova mesta u narednoj sezoni takmičiće se, Blek Cod iz Novog Sada i Erovs iz Stare Pazove, koji su to pravo stekli na osnovu rezultata plej-ofa drugoligaškog nadmetanja, takođe, pod krovom „hrama sportova“ kraj Tise u Bečeju.

Završnica u Bečeju je počela intoniranjem državne himne, potom je u ime Pikado federacije Srbije učesnike takmičenja pozdravio predsednik Skupštine Nebojša Perović, a u ime grada domaćina član Opštinskog veća zadužen za omladinu,sport i turizam Dane Mandić, koji je tom priliko uručio i prigodan poklon domaćinu u vidu šest profesionalnih pikado tabli.

- Veliko je priznanje za klub što su dobili organizaciji tako značajnog turnira u njihovom sportu i omogućili našem gradu adekvatnu promociju. Kako su se okitili titulom prvaka, obavezuje nas u lokalnoj samoupravi da ih podržomo u daljem radu, jer dosadašnji rad i aktuelni uspeh je plod njihovog entuzijazma i ličnog ulaganja, rekao nam je Dane Mandić.

Najveća potiska opština je na takmičenju u svojoj sredini imali, čak, tri kluba. Prva ekipa Bečeja je osvojila titulu državnog prvaka, a u plej ofu drugoligaškog nadmetanja učestvovale su dve kluba, Vilage iz Bačkog Petrovog Sela, koji su na kraju ligaškog dela bili treći i druga ekipa Bečejakao sedmoplasirana. Ali, posle plej ofa, Bečej II bio je treći, a Petrovoselci su na kraju osvojili peto mesto u drugoligaškoj trci.

- Mi smo relativno nov klub, osnovan 2015. godine, ali smo ponosni na naše rezultate. U poslednjoj nacionalnoj ligi pre pandemije korona virusa, bili smo treći, a sada, evo, okitili smo se titulom državnog prvaka. Klub broji 24 člana, u prvoj ekipi su iskusni igrači, a druga je spoj iskustva i mladosti. Nadam se da ćemo ovim uspehom razbiti predrasude da je pikado kafanska zanimacija, jer pikado je sport koji zahteva ozbiljan rad. Mi treniramo tri puta nedeljno u klupskimprostorijama, a svako od nas radi na sebi i kod kuće. Za svetski pikado ovo, možda, nisu veliki rezultati, ali za našu zemlju su vrhunski i, ponavljam, ponosni smo na njih, u ime novog šampiona rekao nam je Milan Antonić.

Na kraju valja apostrofirati da su do šampionske titule Bečejci stigli u sledećem sastavu: Slobodan Blažin, koji je na pojedinačnom prvenstvu osvojio četvrto mesto i kandidatje za reprezentaciju Srbije, Vlado Vranić, Ištvan Pejdl, Vladimir Rnić, Stefan Sekulić, Miodrag Stojkov i Šandor Finta.