XS
SM
MD
LG

Konjički klub Potisje u nedelju organizuje kasački dan u Bečeju

Kasači uvek privlače pažnju Bečejaca - foto: V. Jankov

Konjički klub Potisje je lane obeležio vredan jubilej - sedam i po decenija organizovanog bavljenja konjarstvom i pripalo im je prestižno opštinsko priznanje „Prvoavgustovska nagrada“. Tom prilikom je dugogodišnji predsednik kluba Sava Vojnović ponosno naglasio da se u klubu, mada su teški uslovi za rad, stojički bore da konjički sport, posebno kasački, ne doživi sudbinu nekih sportova u gradu, koji su nestali sa sportske mape.

- Nisu vremena za slavlja, mada je u pitanju bio vredan jubilej, već za svakodnevnu borbu da se opstane. Umesto nekoliko kasačkih dana godišnje, već decenijama imamo sredstava samo za jedan skroman. Ovogodišnji će okupiti 52 grla u šest trka. Posebno će biti zamiljiva peta trka, koju smo posvetili pokrovitelju Opštini Bečej,a nastupićeosam grla, uvezenih iz Italije, Fransuske i Švedske, koja su od nagrada već inkasirala od 15.000 do 100.000 evra. I pored nimalo zavidne situacije u svim klubovima, uspeli smo da okupimo solidna grla i očekujem da će posetioci biti zadovoljni onim što će videti u nedelju po podne na našem hipodromu kraj Radarske stanice, nepopravljivi je optimista Sava Vojnović.

Atraktovna sportska manifestacija počinje u nedelju, 7. avgusta, od 15 sati. Ulaznice su 200 dinara i dobija se program trka. Nagradni fond za svaku trku iznosi 60.000 dinara i podeliće ga četiri grla u plasmanu. Što se bečejskih grla tiče, učestvovaće samo četiri. Janoš Nemet će nastupiti sa dva grla, a Gabor Kiš iz Gunaroša i Robert Varga, odnsno novi trener u bečejskom klubu Aleksandar Topal iz Sombora sa po jednim grlom. Na žalost, grlo Borivija Jandića se povredilo. To je više nego skromno u odnosu na, svojevremeno,  nekoliko desetima bečejskih grla na stazi. Pogotovo u vreme kada je hipodrom bio kraj bečejskog parčeta Tise.

Sada su nosioci trka grla sa strane. Dolaze iz Beograda, Vršca, Niša, Sombora, Subotice, Čantavira... Domaćin je ovih dana obavio završne radove na uređenju staze, kako bi učesnici imali što bolje uslove za takmičenje, a posetioci za uživanje. Koliko god da je intrees za konjarstvo, iz finansijskih razloga, opao među odgajivačima, interesovanje za konjički sport među pristalicama je i dalje zavidno, pa se očekuje da će nedeljnu manifestaciju posetiti par hiljada gledalaca iz Bečeja i bliže okoline. Podsetimo, prva kasačka trka startuje u 15 sati, a potom će na svakih pola sata jezditi kasački sa sulkama u novoj trci.