XS
SM
MD
LG

Luka i Marko putem slavnih prethodnika

Reprezentativni tandem: Marko Ićitović i Luka Bošković - foto: Privatna arhiva

U "zlatno doba" bečejskog vaterpola, krajem minulog i početkom ovog milenijuma, više od polovine seniorske rerezentacije Jugoslavije činili su vaterpolisti Bečeja. Trebalo je da prođe dve decenije, pa da se opet među reprezentativcima, sada Srbije, nađu Bečejci. Kad sažemo Bečejci, mislimo i na golmana Lazara Dobožanova, koji je vaterpolo azbuku savladao kraj Tise, a sada je uspešan čuvar mreže kragujevačkog Radničkog, ali i mladićima Luki Boškoviću (2006.) i Marku Ićitoviću (2007.), koji su na pripremama selekcije U-2006 i rade podnadzorom selektora Miloša Korolije pred Svetsko prvenstvo za kadete u Grčkoj.

- Svojim talentom i radom u klubu Bošković i Ićitović su zaslužili poziv u reprezentatvnu selekciju U-2006. To je potvrda da se dobro radi sa mladima u našem klubu, ujedno podstrek za ostale da vredan rad ne ostaje bez rezultata, a od njihovog boravka u reprezentaciji imaćemo koristi u sezoni pred nama, veli trener Bečejaca Goran Krstonošić.

Luka Bošković već ima reprezentativnog iskustva, jer je lane bio u sastavu U-2005 na Evropskom prvenstvu u Portugaliji. U međuvremenu je uspešno pomirio sport i školu, jer je vrlo dobrom uspehom završio prvi razred sportskog odeljenja Gimnazije u Bečeju.

- Od 27. juna smo na okupu i vredno se radi. Na HEP turniru u Zagrebu bili smo drugi, jer smo u finalu izgubili od gomaćina rezultatom 11:10, mada smo ih u predtakmičeju savladali sa 18:16. Pobedili smo i Mađare sa 11:10, a igrali nerešeno 15:15 sa Crnom Gorom. Predstoji nam turnir u Herceg Novom, gde će nam rivali biti domaćin Crna Gora, Italija, Mađarska, Holandija i Hrvatska, raportira nam sa priprema u Beogradu Luka Bošković, koji je u finalu HEP turnira postigao tri gola.

 Marko Ićitović je mlađi godinu dana i ovih dana je, pored reprezentativca, postao srednjoškolac, takođe u sportskom odeljenju bečejske Gimnazije. Malu maturu je završio kao odličan i spreman je da se uhvati u koštac sa sportsko-školskim obavezama.

- Za mene je velika čast što sam pozvan na pripreme reprezentacije, gde se kvalitetno radi i iz svega mogu samo da steknem preko potrebno iskustvo i napredujem, a kasnije sa klupskom kapicom na glavi dam svoj puni doprinos u novoj sezoni prvoligaškog A karavana, veli Marko Ićitović i dodaje. Prvi reprezentativni „filter“ sam prošao, jer je na širem spisku bilo tridesetak igrača, sada nas je ostalo 25, a na Svetsko prvenstvo putuje 15. Mlađi sam godinu dana od većine pozvanih, ali trudim se i čekam odluku selektora da li ću se naći među putnicima za Svetsko prvenstvo.

Dodajmo, kadeti su lane na Evropskom šampionatu u Portugaliji osvojili skromno sedmo mesto, a najznačajnije takmičenje ovog leta za uzrast U-2006 održava se od 21 do 26. avgusta u grčkom gradu Volosu i ambicije se znatno veće.